Jelenlegi hely

Szem alatti szőrhiány

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Tanácsát kérném,van egy oroszlánfejű nyuszink, akinek hiányzik az alsó foga, emiatt rendszeresen járunk fogcsípésre. Megfigyeltük, ha hosszú a foga, könnyezik a szeme. Most viszont, rendben vannak a fogai, de az egyik szeme alatt nincs szőre. Összefügg a könnyezéssel? Mivel tudunk segíteni szegénynek, hogy újból kinőjön a szőre? Köszönöm a segítségét, előre is.
Szép napot kívánok: Kerecsényiné Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A szőrhullás lehet kapcsolatban a könnyezéssel, de attól független okok miatt is jelentkezhet. A könnyezés miatt a felázott bőr kopaszodik ki. Ez vagy a fokozott könnytermelés miatt van amit például egy kötőhártya gyulladás okozhat és ennek kezelésére antibiotikumos szemcsepp lenne szükséges. A másik a könny elvezetésének akadályozottsága lehet, de ha a fogak rendben vannak, akkor erre kisebb az esély.
A másik lehetőség, hogy egyéb fertőző ok van a háttérben. Ezek közül leginkább a gombás bőrfertőzés, vagy esetleg kezdődő rühesség lehet az ok. A gombás fertőzésre gombaölő kenőcsöt, például Canesten javasolnék, még atkásság gyanújánál parazita irtót, például ivermektin tartalmú csepegtetőt.
Mivel nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mi lehet az ok, ezért én azt javaslom, hogy menjenek el állatorvosukhoz egy vizsgálat erejéig. Ha csak a könnyezés a tünet és a kötőhártya is pirosabb, akkor én annak gyulladását tartom valószínűnek és a kezelésre például Ciloxan, emberi szemcseppet javasolnék, de ezt is ki kell írni állatorvosuknak, mivel vény köteles készítmény.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! Látom, hogy vannak hasonló problémákkal küszködő gazdák, mint én, de jobbnak látom mégis leírni az egyik anyanyulunk tüneteit Önnek, hogy megállapíthassa, mi lehet a baja. A nyúl 5 éves, nemrég került hozzánk. Amerikai óriás. Előző gazdájánál faketrecben lakott, nálunk szintén ketrecben tartjuk, amit mindennap takarítok. Az ürülék rácson át kihullik alóla. Környezete tiszta, elhanyagolható a por mértéke is.
A betegségét még az előző helyéről hozta magával :( A hátán egyre nagyobb foltban hiányzik a szőre. Viszkethet neki, mert néha sebes a vakaródzástól. Nyálas is, gondolom rágja néha ott magát. Emellett az egyik szeme is váladékos, könnyező, körülötte piros a bőre és csapzott a szőre, ezt is vakarássza szerintem.
Az állatorvosunk nem tudta, mi lehet a bajunk, így nem is tudott milyen gyógyszert adni rá.
Ön mit javasolna, mit tegyünk a nyuszival? Összefügghet a két probléma? Van valami házilagos módszer esetleg a kezelésére, vagy valami gyógyszer kell neki?
Várom megtisztelő válaszát.
Barnáné Ildikó

Kedves Ildikó!

Lehetséges az összefüggés is, de lehet két külön betegség is, melyek egyszerre jelentkeztek. A viszketéssel járó bőrbetegségeknél, különösen ha lokalizáltak, akkor elsőre mindig a külső élősködő, illetve a gombás bőrfertőzés a gyanús. A pontos diagnózishoz szakmailag a bőrkaparék mintavétel illetve annak laboratóriumi vizsgálata szükséges.
Ha erre nincs lehetőség, akkor elsőnek mindenképpen a külső élősködő gyanújának felszámolásával foglalkoznék. Ehhez parazitairtó szerre lesz szükség. Ivermektin tartalmút javasolnék, melyet állatpatikában vehet meg és a nyuszi bőrére kell csepegtetni kilónként egy cseppet. Ezt hetente egyszer kell ismételni, és a kúra tartson legalább 3 hétig.
Ha ezek után is van vakarózás illetve szőrhullás, akkor lehetséges, hogy gombás fertőzéssel állunk szemben. Ennek bizonyítására a bőrkaparék, vagy UV fényben történt vizsgálat lehet a segítségünkre. Ez utóbbinál UV fényben a bőr fluoreszkál.
Gombás fertőzés gyanújánál jódoldatos fertőtlenítés után gombaölő kenőcsöt javasolnék, például az emberi Canesten kenőcsöt. A kenegetést naponta kétszer kellene végezni legalább 14 napon át.
A szem könnyezése adódhat egy kötőhártya gyulladásból, de ezt már egy fizikai vizsgálattal megállapíthatja orvosuk. Ennek kezelésére emberi Ciloxan szemcseppet javasolnék, melyet napi kétszer kellene alkalmazni 7 napon keresztül.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia