Jelenlegi hely

Sos

Fórum: 

Üdvözlet!
Nyuszi problémával fordulnék Önhöz.
Ma reggel kezdődött. Az egyébként mozgékony ,barátságos ,vidám nyuszink csak gubbaszt nem eszik és csak kicsit iszik. Ma még széklete sem volt. Külső nyomok nem láthatók rajta és úgy látom fájdalmai sincsenek. Tegnap este még rendesen vacsorázott és vidám volt.
Mi baja lehet?

Várom mielőbbi válaszát.

Alessa képe

Nem akarok a doktor néni nevében írni. De nem kizárt, hogy fel van puffadva a nyuszi. És bár nem látszik, fájhat a pocija. Fontos, hogy sok folyadékot kapjon nehogy kiszáradjon, de ha esetleg mégis úgy látnád, hogy szenved.(Nálunk olyankor kinyomja a combjait, mintha sovány lenne)Akkor 1/3 darabka Nospat adtunk neki, és azt kamillás teába kevertük. Ettől jobban szoktak lenni. Ezt csak azért írtam, hogyha esetleg tényleg nagyon sürgős, akkor gondoltam megosztom, hogy mi hogy szoktuk.

Köszönöm a válaszod. nem látom hogy fel lenne puffadva , bár a pocija lehet hogy fáj mert nem nyújtózik ki kényelmesen. Most kiszedtem a háza alól és betettem a helyére és végre ma először kakilt kb10 bogyót. remélem ezek a gyógyulás jelei.

Kedves Nikkancs!

Feltehetően egy kis székrekedése van, volt a nyuszinak. A bogyók megjelenése nyilván a javulás jelei, de a biztonság kedvéért én javaslom az orvosi vizsgálatot, mert a nyuszi nagyon érzékeny állatka.
A Nospa felfúvódásnál nem rossz ötlet, de székrekedésnél még hátráltathatja a gyógyulást is, hiszen csökkenti a bélmozgásokat.
Székrekedés általában a rostok hiánya miatt jelentkezik, tehát ha nem eszik elég szénát, vagy magáról pont emiatt sok szőrt szed le. A szőrök oldása érdekében napi 2x5 ml frissen facsart ananász levét itassa a nyuszival és 2x5 ml paraffin olajat is adhat, amíg megbízhatóan nem székel a nyuszi.
Emellett probiotikumot javasolnék, például Fiberplex paszta, vagy Bio-Lapis por.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Patrícia!
Azt hiszem elkényeztettem a nyuszinkat egy kicsit. Minden nap takarítom, vitaminos tápot kap mert a sima nyúl tápoz nem szereti. Friss széna az alom amiből nyugodtan tud enni. A sárga répát nem szereti , de a zöldjét nagyon, úgy mint a karalábé és a retek leveleiért is oda van. Ezeket minden nap adunk neki felváltva. 2-3 naponta száraz kenyeret is eszik egy kis szeletet. Igyekszünk változatosan etetni. Most már előbújt de még szomorkás. Most kb fél éve . A párzási időszak okozhat étvágytalanságot?

Köszönöm eddigi válaszát. Üdv: Niki

Kedves Niki!

A száraz kenyeret és minden gyorsan bomló szénhidrátot ki kell iktatni a nyuszi étrendjéből. Hasi diszkomfort érzet kialakulását okozhatja ilyen takarmányozási hiba. A probiotikum és az ananászlé adását mindenképpen javaslom. Ha jól bogyózik, akkor a paraffin nem feltétlenül kell.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen!!!! Fantasztikus ez az oldal!
Itt tényleg segítséget kapok!!!! Szép estét!!!!!!!!!!

Kedves Niki!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia