Jelenlegi hely

14,4 éves kutya szívelégtelenség

Fórum: 

Kedves Doktornő!

A én problémám a 14,4éves dalmata,kan kutyám hirtelen este a ágyon 2012.dec. 16-án fekve lábamnál rántott egyet magán,epilepsziás rángatózásba kezdett,a szája kapkodott vagy 12secig,aztán hirtelen kinyújtózott a nyaka,lábai,feje teljesen felfelé,eközbe vízszintesen feküdt végig,és meghalt,bepisílt a végén.Előtte semmi jel nem volt ,evett velem jóízűen és ment aludni,ez evés után volt 20 perccel kb.Semmi rossz közérzet nem látszott rajta,viszont kapott vizhajtót is mert köhögöt néha és tudtam akkor vizesebb.Utólag olvastam embereknél is kb.20percre hat,nem lehet nagyon kihajtotta a vizet ,ez volt a aznapi 2. szem.4 -7hónapja szívgyógyszerrel Lotensin 10mgx1szem és furozemiddelx1szem,kálium 2 naponta 1x kezeltük.Bár a orvos napi 2db-ot írt elő én csak egyet adtam neki ,ez a nap kivételével.Mondjuk 1-1 nap volt kihagytuk ritkán,féltettem ,bár lehet hibáztam.Minden nap sétáltunk 1-km kb.A első köhögési tünete 2011 nyarára tehető,addig csak vízhajtót kapott néha,majd egy kötelező oltásnál 2012 be vette a doktor észre a szíve zöreje nem jó,erre írt fel hörgő tágítót,furosemidet ,lotensin 10mg(emberi),káliumot 2 naponta 1 szemet.2012 nyarán próbáltam mit reagál gyógyszer nélkül de észrevettem nagyon köhög,ijesztő volt,séta,és gyógyszerrel korrigáltam rögtön,aztán nem kisérleteztem így.Adtam még neki havonta 3x kb májtisztító teát,aminosavat(tartalma:Serving
Amount per 100 ml per 25 ml RDA%*
Energy 734 kJ 184 kJ
172 kcal 43 kcal
Protein 29.8 g 7.5 g
Carbohydrate 10,0 g 2.5 g
Fat < 0.1 g < 0.1 g
Valine 576 mg 144 mg †
Isoleucine 384 mg 96 mg †
Leucine 792 mg 198 mg †
Lysine 936 mg 234 mg †
Methionine 144 mg 36 mg †
Threonine 432 mg 108 mg †
Phenylalanine 504 mg 126 mg †
Arginine 1945 mg 486 mg †
Histidine 144 mg 36 mg †
Tyrosine 72 mg 18 mg †
Proline 3194 mg 798 mg †
Alanine 2089 mg 522 mg †
Aspartic Acid 1441 mg 360 mg †
Serine 744 mg 186 mg †
Glutamic Acid 2665 mg 666 mg †
Glycine 9947 mg 2487 mg †
Hydroxy-Lysine 240 mg 60 mg †
Hydroxy-Proline 2737 mg 684 mg †
Vitamin B6 24 mg 6 mg 428.5%
*RDA%: Percent of the Recommended Daily Allowance.
† RDA not established in the EU.
Ingredients: Water, collagen hydrolystate, fructose, glycine, acidifier (citric acid), preservative (potassium sorbate), flavoring, sweeteners (acesulfame-K, sodium cyclamate, sodium saccharin), vitamin B6.
Néztem a újraélesztést, amit én is próbáltam csak nem jól,mellkasi kompresszió meg volt,de a befúvás szájba ment,1x orrba.Én kb.20kompressziót csináltam össz-vissz sajnos ,egyszer a kutyus egy pillanatra fel is nézet nagyon gyengén és hirtelen,mint amikor alszik olyan szerű össze kucorodott pózba de ez 2 sec volt max és nagyon erőtlen,utána vissza feküdt élettelen,aztán bepisilt.Aztán irány a kocsiba s 10-15 perc alatt a állatkórháznál voltam vasárnap 23:42perc körül,itt a telefonon a ügyeletes szakemberrel beszéltem,aki nem erősítette a újraélesztés lehetőségét,így könnyekkel indultam haza,összeomolva.Most olvasom 20-percig kellett volna próbálni,de ha szív nem indul be 3-4 perc után felesleges,igaz-e?Na ez most megint zavar ,lehet hogy meg menthettem volna és milyen eséllyel élt volna vajon a szívbetegségével?A kutyák ilyen korba mennyire éleszthetők újra sikerrel és milyen a túlélési esélye ,ha netán sikerült volna ,vajon mi lett volna a dologból,kérem ne kíméljen ,őszintén!? Dog-chow seniort evett és amit én ettem abból is kapott mindig,ill. kutya konzervet,sőt csokit is kis mennyiségbe 1éves korától!Ami még baja volt de szerintem ez nem játszik szerepet a fülével bajlódtam vagy 5éve semmivel nem tudtuk kiűzni belőle a váladékot,végén gennyes is volt(valami gomba féle jött ki eredmény)! A kutyusnak soha semmi baja nem volt egy hugykövön kívül,meg a fülével amit a kocsiból való állandó huzat okozott neki szerintem.A kutya a anyjával nőt fel a családba,én szülesztettem ,a mama is majdnem 14 lett őt a babézia vitte el sajnos.Most van egy új dalmata aminek vitaminok és házi főt hús-zöldségek,tiszta víz szerepét látom és a gyakori mozgást mint a élet hosszt-minőséget javító tényezőket és persze sok szeretetet,mivel tudom még növelni a életét,egészségét.Világ főrumokon nézve ill. statisztikákat a dalmaták ált. életkora 11-13év,de vannak szuper gazdik és tenyészetek akiknek 15-16,netán 17 évet is élt.Szivem belehal. Mi lehetett vele?Nagyon köszönöm válaszát,boldog újévet kívánok önnek!

Azt felejtettem még el a fogai a utolsó 2 hétbe nagyon sárgák lettek,szinte azt hittem alul kihullottak,már tompa szürke színűek.

Kedves Roland!

Először is fogadja részvétemet a kutyus elvesztése miatt.
A 14 éves kor dalmatánál nagyon szép hosszú életet jelent és büszke lehet rá, hogy ilyen szépen tudta tartani a kutyust és az anyukáját is.
Először is az újraélesztéssel kapcsolatban kell megnyutassam és őszintén írom, hogy nagyon kicsi lett volna az esélye, hogy sikerül az újraélesztés. Sajnos ilyen idős kutyusnál, szívpanaszokkal még akkor is minimális lett volna a sikeres újraélesztésnek az esélye ha éppen az állatkórházban lesz rosszul a kutyus.
Mikor állatklinikán dolgoztam intenzív osztályon, akkor sajnos többször voltam annak szemtanúja, hogy hiába igyekeztünk mindent megtenni a sikeres újraélesztés érdekében, intubálással, oxigénnel, szívbe adott adrenalinnal mégse sikerült.
Ha sikerült akkor is fél-egy óra múlva végleg elaludt a beteg, sokszor nem is ébredt már fel, hanem kómában maradt.
Az újraélesztés miatt tehát ne gyötörje magát! Ön mindent megtett.
Azt viszont őszintén mondom, hogy szerintem a gyógyszerezés egy kicsit hektikus volt. Én a görcs kialakulását elsősorban a káliumnak tudom be, illetve inkább annak, hogy az ionháztartás a gyógyszerek adagolása mellett nem volt egyensúlyban és végül a második szem kálium teljesen megborította az egyensúlyt.
Mivel már egy ideje gyógyszerezte a kutyust, ezért én arra gyanakszom, hogy történt még valami, esetleg a kutyus kevesebb vizet ivott, vagy volt egy hasmenése is, ami szintén ionveszteséghez vezetett és a kálium egyidejű felszívódásával ez vezetett végül a halálhoz.
Hozzáteszem, hogy egészen biztos választ csak boncolás után kaphatna. Én most csak a legvalószínűbb feltételezésemet írtam le.
Tudom, hogy egy ilyen kedvenc elvesztése tragédia, sajnos magam is átéltem ezért teljesen együtt érzek önnel. Idővel azonban enyhülni fog a fájdalom és ha igyekszik a szépre emlékezni, akkor eljön majd az a nap is, amikor elmosolyodik egy-egy emléken.
Sok erőt kívánok és ha kérdése lenne még, akkor írjon nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Nagyon köszönöm együttérző válaszát!

Fogadja részvétemet a ön kutyusa elvesztése miatt is!

Igen én is a vízhajtóra gondolok a 2. szem nem kellett volna utólag,de a orvos eleve napi 2 szemet írt neki fel,de én csak egyet adtam neki talán ha 3x kapott 2szemet egy nap.Ugye én féltem mert köhögött aznap és adtam neki este is,de káliumot nem,azt 2 naponta mondták.Mikor olvastam embereknél 15-20perc a felszívódás akkor kezdtem gyanakodni magamba talán az tette be a kaput végleg.Nem tudom ugyan miért,de valószínű ha nem adom be neki akkor se lett volna sok ideje hátra(max.fél-1év,vagy annyi se)ezzel próbálom nyugtatni magam?Bár minden perc pótolhatatlan amit velem volt,voltak!Ebből azt tanultam a kutyák sokkal szívósabbak mint azt mi kintről látnánk,erre a anyja is volt példa mikor 12évesen egy nyáron elájult a melegbe.Bevittem a kórházba kiderült gennyes a méhe ,nem volt fehérvérsejtje jó hétig,nem evett csak ivott,nem bírt menni.Igaz nem aludtam nélküle állandóan beszéltem és simogattam mint a anyja a gyerekét egy hétig non-stop.3 nap alatt sokat javult a kutya de mikor a kezelést másik orvossal kezdtem vissza esett.Aztán vissza tértem a kórházba és ott átbeszéltük a esélyeket,módokat .Mondták ezt ki kell venni de láttam a kutya ha elalszik soha nem kell fel,nem engedtem,a orvos is érezte jól döntök,úgy éreztem a testbeszédéből,holott ésszerűtlennek tűnt.Végül augmentinnel,infúzióval és eleinte szteroiddal kezeltük ,és egyszer mikor már én is lemondtam róla megtáltosodott aznap.Élt még másfél évet ha nem jön a babézia ,de augmentint kapott néha mikor láttam rosszabbul van és sok séta.Direkt írtam én is tudjam viszonozni a kedvességét és más gazda is lássa,van ilyen is.
-Általába mennyi vízhajtó,kálium kell a kutyáknak ilyen esetbe?
-Mennyi az a idő,amit a kutyák szívbetegen elélnek gyúgyszerrel?
-Vitaminokkal esetleg növelhettem volna a esélyeket(néha kapott ugyan)?

Szép napot!

Kedves Roland!

Én is köszönöm a részvétét.
Tapasztalatból írhatom, hogy jól beállított szívgyógyszerekkel még jó néhány évet eléldegélhet a kutyus, főleg ha koleszterin szegény diétán, testsúly kontrollal és kíméletes mozgatással vigyázunk kedvencükre. Egzakt időtartamot nagyon nehéz mondani, hiszen rengeteg tényezőtől függ a válasz. A saját kutyusom is 4 évig élt gyógyszer mellett, de végül egy hasnyálmirigy daganat vitte el. A vízhajtó és a kálium mennyisége a kutyus testtömegétől függ illetve van olyan vízhajtó is, ami kálium megtartó így ennek szedése esetén nem kell káliumot pótolni. Általánosan azt mondhatjuk, hogy 7 felett, amikor a kutyusokat nagy általánosságban az idősebb korosztályba soroljuk már érdemes senior vitaminokkal, vagy immunerősítőkkel támogatni a szervezetet, hiszen még akkor is kezdenek a test sejtjei kimerülni, ha nincsen diagnosztizált krónikus betegség, mint a szívelégtelenség. Persze csodát nem kell várni a vitaminoktól sem, de mivel ellenállóbbá teszik a szervezetet, ezért a kevesebb fertőzés elszenvedése kíméli azt.
Ha kérdése volna még és segíthetek valamiben, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nálunk 13 éves korba nyáron jött a első köhögési tünet,bár a kora nagy volt ,így kénytelen vagyok elfogadni a okot is,bár nagyon nehéz,hiányzik...persze elemzem a hibám a gyászba.
28-32kg volt talán a kutya,de ha van káliumot nem kihajtó vízhajtó,akkor nem értem miért volt szükség furosemidre és napi 2 szemet írtak elő,ugyan én vissza mentem és megkérdeztem miért 2 szem a kezelés elején ,mert a állatok szervezete más választ kaptam?Édesanyám mondta a furosemid nagyon erős gyógyszer. Néha olyan furán is ment szaggatva,enyhén kihagyva mint a részegek kezdő mozdulata enyhébe,szédülés-gyengeség szerű pl. felállásnál ,induló gyaloglásnál.
Találtam pár kutyust ami extra életű volt 21-29 év,ez létezik,mi lehet a oka ekkora eltérésnek ,ez olyan mintha a ember 160évet élne a többi 80évvel szembe?

-Pl link:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1021224/At-203-doggie-years-Bell...

-ez a dalmata öregségi válaszok:

http://www.flickr.com/groups/56891713@N00/discuss/72157606339054553/

-ez pedig a világ rekordok:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_dogs

Szép napot!

Kedves Roland!

A furosemidet véleményem szerint azért írta fel az orvosuk, mert jobban vizesedett a kutyus annál, amit egy kálium megtartó szívgyógyszer ki tudott volna hajtani. A furosemid valóban nagyon erős és nagyon jól ki tudja hajtani a pangó vizet. Sokszor nem is napi szinten, hanem hetente 1-2 alkalommal írjuk fel, hogy fenntartson egy megfelelő állapotot.
Talán az önök esetében elég lett volna az 1 szem kálium is, de erre már biztos választ nem fogunk kapni sajnos.
Való igaz, hogy kezdetnek talán kisebb adagot lett volna érdemes felírni, és ha nem elég hatékony, akkor emelni lehetett volna rajta. Sokszor a gyógyszerek beállítása hosszabb folyamat, többszöri ellenőrzéssel, kontroll vizsgálattal és sokszor rugalmasan kell a változtatáshoz hozzáállni, hiszen a kutyusok sem egyformák. Van akinek megfelel egy bizonyos gyógyszer adagolás, és van akinek nem, de ezt ki kell tapasztalni.
Az életkorral kapcsolatban a válaszom tömören a genetika és az életmód. Ha egy fajtánál kerülik a beltenyésztést, illetve már a felmenő kutyusok is sokáig éltek akkor jó eséllyel számíthatunk rá, hogy a mi kedvencünk is sokáig velünk marad. Persze egy nagyon jó genetikai hátterű kutyust is el lehet "rontani" ha elhízlaljuk, keveset mozgatjuk, vagy csak a városok szennyezett levegőjét szívja és a tiszta vidéki levegőt hírből sem ismeri.
A beltenyésztés hiánya miatt lehet, hogy keverék kutyusok általában hosszabb ideig élnek, mint fajtatiszta kollégáik.
Ha esetleg segíthetek még valamiben, akkor írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Hmm ez most lehangolt ,akkor még jó hogy 1-et adtam neki magamtól,próbáltam szüneteltetni ill. csalán teát is próbáltam de ha kihagytuk jobban kezdett köhögni,nem mertem minden nap megkapta 1 szemet,talán 3szor kapott 2 szemet 1 napra,de mivel 2 írtak fel neki én beadtam ,hát akkor nagyon valószínű ez tette be a gyenge szívének a végét.Boncolás ugye ilyenkor lehetséges még?Másnap dec.17-én 16h körül temettem el,addig is hidegen volt .Olvastam a föld alatt lassabban bomlik pláne 5c fok alatt a test.Milyen választ kaphatnék én ebből,érdemes egyáltalán ilyenkor elvégezni,meg ha kiderül ugyan a szíve,de hogy mitől az is kijönne a leletbe, és az igényel plusz laboratóriumi vizsgálatot?
Eddigi jelek szerint a gyenge szívét a furosemid zavarhatta meg ,vagy kálium hiány.Többet nem zavarom,és köszönöm segített!Minden jót!

Még annyit szeretnék hozzátenni a kutyus sokszor mutatott fura jelzéseket pl:mikor hívtam a takaró alá feküdjön le volt hogy hirtelen felállt és ment egy-két kört és köhögött közbe,alig aludt a takaró alatt a utolsó 1 hónapba,pont a utolsó 3 napon igen.Már kevesebbet bújt hozzám hogy simogassam,a ágyon a párna helyén feküdt a másik személy helyén.Bár néha bebújt hozzám is.
Van egy olyan sejtésem is utólag bár lehet hülyeség,de mintha ő érezte,félt volna a utolsó 2 hónapba a szívétől ezt a szeméből láttam,mikor futni hívtam ,vagy ha köhögött némely helyzetbe.Hozzáteszem ezt nagyon nehéz meglátni mert nem mutatják ki,de lehet csak én képzelem bele utólag.
Vagy volt véletlenül 1x megijesztettem és utána hívtam ahol volt ,de nem jött aznap (a megijesztés egy hirtelen megemeltem mikor aludt,mert azt hittem bekakilt).A végén mellettem aludt főleg mert féltem bekakil a másik fél helyén,de a fejét mindig kint hagyta,kitette direkt ami nem volt jellemző rá addig,bár este nem volt példa rá hogy bekakil.Ez a székelési dolog is fura volt a utolsó 6-7 hónapba kezdődött hogy ha rájött hirtelen a házba is oda csinált szegény.Viszont én csak este vittem sétálni,ami nem jó tudtommal utólag,2x kellett volna.
Viszont ő nem érezte ,volt álmába is indult neki,mert pont ott dolgoztam vele és mellettem aludt mikor láttam mi történik.
-Ez miért van,volt?

Köszönöm segített!Minden jót!

Kedves Roland!

Ennyi idő eltelte után már kétes, hogy a boncolás pontos eredményt hozna. Az utóbbi napokban ráadásul voltak melegebb napok is, és ez a bomlási folyamat természetes ütemét megindítja. Egész biztos, hogy laborvizsgáaltot is kérnének egy ilyen boncolásnál, ami persze költség.
Bár tudom, hogy foglalkoztatja a kérdés és szeretne biztos válaszokat kapni, mégis azt javaslom, hogy már ne hantolja ki a kutyus testét. Most már hadd pihenjen.
A bepiszkítás már a korral járt. Teljesen természetes, hogy idősebb korban a végbél és a húgycső záróizmai is gyengülnek és emiatt előfordulhat bekakilás, vagy vizelet inkontinentia. A leggyakrabban akkor történik ilyen baleset, mikor alszanak a kutyus, mert akkor még kevésbé működik az akaratlagos széklet és vizelet ürítés.
A napközben történt bekakilásnál pedig a gyenge izomzat már nem tudta visszatartani a székletet.
Sokszor hallottam már és sajnos magam is tapasztaltam, hogy az állatok érzik, hogy közeledik a halál. Legtöbbször nem is a félelmet tapasztalja a gazdi, hanem a beletörődést, elfogadást és bizony néha azt, hogy az állatka feladja az életéért folytatott küzdelmet, egyszerűen belenyugszik, hogy nincs tovább. Talán az önök esetében a kutyus érezte, hogy a szíve többet rendetlenkedik, mint szokott és nehezebben élte meg az utolsó időszakot.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni, talán enyhíteni egy picit a fájdalmon, de ha valami foglalkoztatja még, akkor nyugodtan írjon és persze ha bármi egyéb gond is akadna. Szívesen segítek, amiben csak tudok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nekünk van két 16 éves kutyusunk egy pincsi tacskó keverék szuka és egy tacsi szuka.
Mind a ketten szednek káliumot (Kálium-R 1000mg) napi 1 szemet, és furoszemidet (Furon 40mg Teva)napi 1,5 szemet és Ramace 1,25 mg szívgyógyszert (TEVA) napi 1 szemet. A pincsi még kap elnyújtott hatású 30 napos fájdalomcsillapítót.
Naponta 3-4 szer sétálunk és víz folyamatosan van előttük.
A pincsin annyit vettünk észre hogy néha talán tikkel (rángatózik a feje, kicsit remeg) de amúgy jól van (relatíve korához képest). A tacskó viszont sokat köhög még így is és sóhajtozva ill. pihegve veszi a levegőt.

A gyógyszerek adagolása jó - e vagy esetleg változtatnunk kéne? Vagy kellene - e esetleg mást szedniük?

Válaszát előre is köszönöm!

Csaba

Kedves Csaba!

Feltehetően emelni kell a gyógyszerek mennyiségén a tacsi számára. Ezt azonban nem szeretem, ha csak egyedül a gazdi végzi, hanem javasolt egy felülvizsgálatot kérni állatorvosuktól és vele megkonzultálva emelni a gyógyszer adagján. Feltehetően a szívgyógyszer és a vízhajtó mennyiségét is emelni kell.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Dr Nő! 12 éves lett a család kedvence,Lujza,és egy staff fajtáju.Ha orvpshoz vittük,mindig mondta, hogy kicsit túlsúlyos(41),de mivel ízületi problémái voltak, már 1 évesen,így annak tulajdonítottuk,hogy nem mozog,és valóban olyan szép kerek volt,de probléma nem volt vele.Most kb 1 hónapja elkezdett nagyon köhögni,amit annak tulajdonítottam, hogy félrenyelt valamit,mert olyan köhögés volt.A legnagyobb meglepetésünkre,az orvos azt mondta, hogy súlyos szívbeteg.Most kapott 2x1 Spiront,1x Triace,és 2x2 Furont,de káliumot nem.Mikor rákérdeztem az orvosra, hogy az nem kellene? Azt a választ kaptam, hogy kutyáknál nincs kálium hiány????De mióta szedi,azóta étvágytalan,a mozgása néha koordinálatlan,kedélytelen,a kedvenc kajáit nem hajlandó megenni,így egyre problémásabb a gyógyszert beadni.Most ahogy vannak a frontok,nagyon gyenge,és minden mozdulatnál köhög,ha iszik,ha eszik,ha átfordul a másik oldalára,tulajdonképpen mindig,és a köhögésnél a hányás tüneteit is produkálja,de csak a végén 1x.De minden esetben.Kérem válaszoljon,és ha lehet segítsen,biztos, hogy nincs kálium hiány a kutyáknál? Mert a tünetek nagyon arra utalnak,mivel ez elég magas adag,és még így is kevesebbet adunk neki,mert a Furonból 2x3 szemet mondott az orvos,de viszont inni meg nem nagyon akar,nincs is mire,mert nem eszik. Válaszát előre is köszönöm, Füriné

Kedves Doktornő!

Két és fél hónapja állapítottak meg a 7 éves beagle kutyámnál szívbetegséget. Megkezdtük a gyógyszeres kezelését, hetente kontroll-ra hordom, közben egy másik orvossal is megnézettem, aki szintén jónak látta a megkezdett kezelést, de a kutya állapota folyamatosan romlik, szinte megállás nélkül köhög. Ma azt mondta az orvos, hogy a szívgyógyszerek a maximumon vannak (13kg a kutya, napi 2xfél Vetmedint kap, 1xmásfél Vasotop, és 3x1 vízhajtó és napi 1 kálium), legfeljebb a vízhajtót emeljem napi 3x2-re és ha nem segít, akkor rövid hatású érfalakra ható szteroid injekcióval próbálkozhatunk, de megmondom őszintén, már nem vagyok meggyőződve a hozzáértéséről. Készült egy állatklinikán ultrahang is, a következő eredményekkel:
insuff. cordis chr.
La/Ao 2,04
Vaorta 1,8 m/s
Vart. pulm 1,38 m/s
bal pitvar átmérő 6,5 cm
mitralis billentyű def., septalis prolapsus
IVSd 0,82 cm
IVSs 1,38 cm
LVDd 5,6 cm
LVDs 2,4cm
EF 87%
FS 57%
A megye összes szóbajöhető orvosával konzultáltam, de kifogytam az ötletekből, hogy mit tehetnék még, hogy megmentsem a kutyámat. Nem létezik más gyógyszer, ami erősebb lehet, és érdemes lenne megpróbálni? Köszönöm a válaszát előre is!

Kedves Neby!

Sajnos nem vagyunk istenek. Amit javasolnék, hogy menjenek fel Budapestre az állatorvosi egyetemre a belgyógyászat tanszékre és kérjenek egy kardiológiai kivizsgálást és konzultációt. Magyarországon ott vannak a legnagyobb szaktekintélyek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia