Jelenlegi hely

véres vizelet?

Fórum: 

Kedves Doktornő!

1 éves törpe bak nyulam van, aki mindig kissé halvány-narancssárgásat pisilt (naponta tisztítom), de kb 3 hónapja havonta 1x (eddig összesen 3x) nem a megszokott wc-jébe, hanem a lakása bejáratához pirosas, felitatva sötétnarancssárgás vizeletet hagy. Tápláléka 80%-ban széna, esténként kap egy kis tápot, heti 2x répát, és tiszta víz. Hangulatilag vidám, esténként és hajnalban futkározós, nap közben alszik, az étvágya is a régi. Folyadékfogyasztása kb 100ml/nap.
Voltunk állatorvosnál, aki azt mondta, biztos a tápban volt valami cékla, de az összetevők alapján nincs benne.
Ön szerint vigyem-e el másik orvoshoz is? Lehet komoly probléma?
Ha igen, úgy kell-e vizeletminta, amit hogyan tudnék összeszedni (faforgácsra szokott pisilni)?

Üdvözlettel,
egy aggódó gazdi
Antónia

Annyival még kiegészíteném Grey nyuszi történetét, hogy 1,5 hónapja vettünk egy kis yorkie kutyust, akinek bár kennel köhögése és pici sérve van, nagyon nagyon pörgős. Azóta a nyuszi viselkedése picit változott, de úgy tűnt nagyon pozitív irányba, hiszen sokkal lelazultabb lett velünk, le mer már feküdni, miközben simogatjuk, szociálisabb, többet keresi a társaságunkat, és nagyon érdeklődik a kutyus felől is (pedig el vannak zárva, hiszen a yorkie beteg). Az egyetlen negatív a viselkedésében az, hogy elkezdett össze-vissza pisilni a ketrecén belül. Stressz is okozhat barnás-sötét narancssárgásat pisilést?

Kedves Antónia!

A szétpisilést valóban okozhatja a kutyus jelenléte, hiszen most Greynek ki kell jelölnie a saját területét, hogy a jövevény is értse, ő volt itt előbb.
A nyusziknak egyébként sokszor pirosas színűvé válik a vizeletük a levegő oxigénjével érintkezve, mivel oxidálódnak egyes vegyületek és ez normális. Mindemellett azonban egy alaposabb kivizsgálás, hasi ultrahang és a vizelet vizsgálat is ajánlott lenne.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia