Jelenlegi hely

Szembetegseg

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
A 10 hetes kisnyuszimnal lencsehomalyossagot diagnosztizaltak
mindket szemere. A doktornő aki vizsgalta nem tudott semmi kon-
kretat mondani csak h valoszinuleg meg fog vakulni es most is ho-
malyosan lat. De hogy mitol alakult ki v hogy lehetne segiteni rajta
azt nem tudta megmondani. Azt mondta neki is utana kell nezni
mert az allat fiatal es nem tudja mi lehet a hattereben. Szoval nem
Jutottunk elore es en nagyon aggodom!! On szerint mi okozhatja?
Meglehet menteni a szemet műtettel?
Előre is koszonom valaszat!!!

Kedves Tímea!

Lehetséges, hogy örökletes bajról van szó. Ezt látatlanban nehéz megmondani, de mivel a nyuszi fiatal ezért örökletes betegségre gondolnék először és hormonális problémát, mint a cukorbetegséget kevésbé tartanám valószínűnek. Néha egyébként szaruhártya ödéma jelentkezik fiatal állatoknál, ami spontán is gyógyulhat, ezért azt javaslom, hogy egyelőre ne adja fel a reményt, hogy egészséges látású nyuszija lehet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Nagyon koszonom bíztató sorait! Ebben bízunk!!:)

Kedves Tímea!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! Nyuszikám 6és fél éves. Januárban nagyon könnyezett a bal szeme és tüsszögött. Az Orvos chloramphenicol javasolt neki per OS és szemcseppformájában. Segített. Sajnos a könnyezéskB. 1 hónapja visszatért újra adtuk neki és ismét elmúlt. Azt mondta, hogy ha visszatér mégis el kellene bódítítani, hogy megnézze, nem fogprobléma e, de ilyen idősen már kockázatos. Ön szerint nem lehetne valahogy megvizsgálni a szívére, úgy mint az embereket, hogy mekkora a kockázat? Ezen felül időnként ráng a feje ritmusosan, de ha óvatosan megsimizem, abbahagyja. Lehetséges, hogy csuklik, vagy idegrendszeri probléma.?Lehetséges a nyuszi komolyabb kivizsgálása nagyobb stressz nélkül is? Szívesen utaznék is érte akár, ha tudnék tenni valamit.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Csirip!

A fogak vizsgálatát esetleg megcsinálhatnák röntgen felvétel segítségével. Én ehhez nem feltétlenül bódítok. Legfeljebb nyugtatót kaphat a nyuszi 15-20 perccel a felvétel előtt. Ez általában elég szokott lenni. Ha a nyuszi kooperatív akkor a fogait is meg lehet így nézni altatás nélkül.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia