Jelenlegi hely

élesztögomba fertözés

Fórum: 

Tisztelt Doktornö!
Másfél éves bak törpenyuszimmal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni.
A nyuszi kevés tápot és zöldséget, és sok szénát, nyáron füvet fogyasztott, cukros zöldséget-gyümölcsöt-nasit sosem kapott.
Február végén egy nap a megszokottnál jóval kevesebb szénát evett, azonnal orvoshoz vittem, fogproblémára gyanakodtam. A doktornö szerint az egyik örlöfoga túlnött és a tüske megsebezte a nyelvét. Èber állapotban lereszelte a fogat, a nyuszi nagyon rosszul türte a korrekciót. A beavatkozás után 3 napig fájdalomcsillapitót kellett adnom neki, macskáknak való, méz izesitésü Metacam szuszpenziót. A nyuszi állapota nem javult a fogkorrekciót követöen, vizben áztatott Trovet tápot fogadott csak el, a bogyók száma és mérete is lecsökkent, ezért egy hét elteltével visszavittem a rendelöbe. Akkor egy másik doktornö vizsgálta meg a nyuszit, és rendben találta a fogait, de magyarázatot nem tudott adni arra, miért nem eszik. Rostpótlót és probiotikumot folyamatosan adagoltam, már az elsö fogreszelést követöen, azonban a helyzet egyre rosszabb lett, alig evett a nyuszi. Ismét visszavittem, és az elsö doktornö megint reszelt a fogából, de ez alkalommal a nyuszi sokkot kapott a félelemtöl. (Külföldön, kisvárosban lakunk és sajnos évek alatt nem sikerült nyuszihoz valóban értö orvost találnunk, tudom, hogy az ilyen beavatkozásokat otthon csakis bóditásban végzik.) A második reszelést követöen tovább romlott a helyzet, napokig pánikolt a nyuszi a történtek miatt. Ismét fájdalomcsillapitót kellett kapnia. Nem akartam tovább kinozni az ilyen "kezelésekkel", nem eröltettem a szénát tovább, átálltunk a fü etetésére, de továbbra is csak keveset evett a nyuszi és a széklete sem akart helyrejönni, a bogyók maradtak aprók és aszottak, kemények. Féltem a bélleállástól, így kénytelen voltam egy harmadik orvosnál is próbálkozni, aki lényegesen gyengédebben bánt a vizsgálat alkalmával a nyuszival. A fogát megint csak korrigálni kellett, ismét csak éber állapotban, de a doktornö szerint a fog állapota nem indokolta a csökkent táplálékfogyasztást, viszont magyarázatot ö sem tudott adni arra, miért nem akar enni a nyuszi. Néhány napja tovább romlott a helyzet, rengeteg lágybélsarat hagyott meg a nyuszi, aztán délelöttönként hasmenés is jelentkezett, majd pedig egyre keményebb lett a hasa, ezért egy negyedik orvoshoz is kénytelen voltam elvinni. A magammal vitt székletmintát megvizsgálva ez a doktornö élesztögomba fertözést diagnosztizált és 2 héten keresztül napi 2x1 ml Nystatin és probiotikum adagolását irta elö.
3. napja tart a kezelés, de még sajnos nem tapasztaltam különösebb javulást. A szer beadása után picit megjön az étvágya, de aztán alábbhagy a lelkesedése.
Kedves Doktornö, szeretnék néhány kérdésre választ kapni.
A lehetö legegészségesebben próbáltam etetni a nyuszit, mitöl alakulhatott ki ez a fertözés? Esetleg a mézes gyógyszer közrejátszhatott? Az eset súlyosságát és a gyógyulási idö hosszát befolyásolhatja az, hogy ilyen sok idö (2 hónap) telt el a fertözés kialakulása és a helyes diagnózis felállitása/ a kezelés megkezdése között? Mikortól várható a javulás, a jobb étvágy? Friss füvet, pitypangot kaphat most a nyuszi vagy inkább száraz tápot egyen? Milyen mellékhatások lehetségesek Nystatin alkalmazása esetében ? Máj és vesekárosodás lehetöségéröl olvastam, ezeket meg lehet elözni valahogyan?
Elnézését kérem a hosszú leirásért és a sok kérdésért, de nagyon aggódom a nyuszi miatt, és a kérdéseimre itt sajnos nem kaptam meg a választ.
Segitségét elöre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel,
Lörinc-W. Anna

Kedves Doktornö,
még annyival egésziteném ki a fentieket, hogy a nyuszi kezelése már az 5. napja tart. Az étvágya javult kicsit, viszont továbbra is rengeteg lágybélsarat hagy meg és alkalmanként hasmenés is jelentkezik.
Mit javasol,folytassuk a kezelést vagy vigyük vissza (ez legkorábban sajnos csak 3 nap múlva lehetséges) a doktonöhöz a nyuszit?
Válaszát elöre is köszönöm.
Üdvözlettel,
L-W. Anna

Kedves Anna!

A magas szénhidráttartalmú mézes fájdalomcsillapítónak bizony sok köze lehetett a kialakult helyzethez. Ezek a gombák nagyrészt ott élnek a bélcsatornában, tehát nem kifejezett fertőzésről van szó. Feltehetően ennek csak az igen nagyszámú túlszaporodása miatt alakult ki a mostani helyzet. Sajnos a gyógykezelés során fellépő mellékhatásokat nem nagyon tudja megelőzni, de a károsodások általában csak időlegesek, és később spontán rendeződnek.
Nem javaslom, most zöldek etetését, mert az csak tovább ronthatja a helyzetet. Pelletált tápot és szénát fogyasszon a nyuszi és esetleg gyógyfüves szénát.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia