Jelenlegi hely

1 hetes kiskutyák

Fórum: 

Kedves Dr. Nő!

1 hetes kiskutyáimon testszerte, főleg a hason hólyagok, pattanásszerű képződmények vannak, melyek kifakadnak. Sok kiskutya elhullott. Mi okozhatja ezt, és mivel lehet kezelni, antibiotikummal? Lehet-e herpeszvírus is?
Köszönöm válaszát!

Kedves Zsolt!

Ezek leginkább bakteriális fertőzések szoktak lenni, amit esetleg a nem jól fertőtlenített alomhelyen szed össze a kutyus. A baj az, hogy ilyen fiatal egyedeknél könnyen beszaporodhatnak a vérpályába is a baktériumok, így bekövetkezhet az elhullás is. A kiskutyák hasát betadin oldattal alaposan fertőtleníteni kell és el kell menni állatorvoshoz antibiotikum injekcióért, mivel nehéz ilyen fiatal kutyusoknak gyógyszert szájon át dozírozni, vagy beadni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt DrNő!
Az állatorvos megvizsgálta a kiskutyákat, és azt mondta, hogy gomba okozza a hólyagos kiütéseket! mégpedig az alomszalmájukból kapták el, és ilyen szokott lenni a malacoknál is. Kérdésem: Melyik fajta gomba lehet ez, és mi a gyógykezelése? Köszönöm.

Kedves Zsolt!

Biztosat labor elemzéssel lehet mondani, de a dermatophytonok, vagy mycrosporumok gyakori kórokozók. Ezek kezelésére a betadinos fertőtlenítés után Canesten kenőcsös kenegetést javasolnék 12-14 napig, naponta egyszer.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia