Jelenlegi hely

7 hónapos Bullmasztiff

Fórum: 

Tisztelt Cím!

Tanácsot szeretnék kérni, van egy törzskönyves 7 hónapos szuka bullmasztifom szerencsére még semmilyen betegsége nem volt, tegnap éjjel arra lettem figyelmes (mivel bent alszik a házban), hogy a kutyám nyáladzik.
Oda mentem hozzá, hogy megnézzem ekkor felkelt és ijedt volt de odabujt hozzám, két oldalt a szájánál hosszú nyál csóva logott ezt letöröltem és megnyugtattam, hogy nincs semmi baj ezután vizet ivett és kiengettem kicsit, majd elvégezte a kis dolgát és visszajött lefekudni.

Nem tudom hova tenni ezt az esetet, hogy mitől volt ez csak simán rosszat álmodott? vagy valami más ? az epilepszia is eszembe jutott de nem vagyok orvos, hogy ezt megtudjam itélni.

A kutya kertesházban van nappal 70%-ban az udvaron van játszik szaladgál és azután mindig bent van tehát vigyázva van rá és eddig nem tapasztaltunk semmilyen hasonló vele szemben.

Mit javasol vagy mi a teendő ebben az esetben?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Dobos Csongor Szilárd

Kedves Csongor!

Egyelőre csak további megfigyelést javasolnék, mert valóban lehet egy rossz álom, de sajnos a sz epilepszia sem kizárható, mert az esetek 80 %-ban a rohamok éjjel, vagy hajnalban következnek be, és sokszor nyálzás a bevezető tünet. Ha már maga a nyálzás ismétlődik, akkor érdemes lenne egy vérképet csináltatni a kutyusból, nehogy egy belső szerv elégtelensége okozzon görcsös rohamokat, melyek hasonlítanak az epilepsziához, de nem agyi eredetű betegség.
Ha nincs baj a belső szervekkel, akkor vegyék fel kapcsolatot a tenyésztővel és kérdezzenek rá, hogy a szülők, vagy alomtestvérek között van-e epilepsziás. Az örökletes háttér csak megerősíti az agyi eredetű folyamatot. Nem kell ekkor sem megijedni, mert a betegség kezelhető, igaz nem szerencsés ha már ilyen fiatalon gyógyszerezés kezdődne.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia