Jelenlegi hely

Ivartalanítás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy lány nyuszink és mellé hoztunk még egy nyuszit. Lány nyuszinak mondták, de most derült ki, hogy fiú. Szeretnénk ivartalanítani, mert mindig körbepisili a lányt és természetesen nem szeretnénk kis nyuszikat sem. Az lenne a kérdésem, hogy Ön milyen módszert javasol? A gázos altatást vagy az injekciósat? Mert érdeklődtünk két orvosnál is, de mindkettő mást mond. Nagyon féltem a nyuszit, mert nem szeretném, ha valami baj történne vele. És még az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint mennyire változna meg a viselkedése ivartalanítás után? Most nagyon bújik a lányhoz, meg barátságos is, de ez így marad a műtét után is, vagy esetleg már nem nagyon fogja szeretni a lány nyuszit?

Köszönöm a segítségét.

Üdv Niki

Kedves Niki!

Nem kérdés, hogy a gázos altatást javasolt választani, hiszen ez a legbiztonságosabb altatási mód ami létezik.
Az ivartalanítás csak nyugodtabbá teszi az állatokat, de nem fogja megváltoztatni az alap habitusát a nyuszinak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a válaszát.

Kedves Niki!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

fanies képe

Kedves Doktornő!
Nekem egy 5 hónapos nőstény törpenyuszim van!Sok helyen olvastam az ivartalanítás pozitív oldaláról,így magam is fontolóra vettem!Előtte azonban érdekelne hogy nőstény nyusziknál is ugyanannyira javallott-e mint bak nyuszik esetén,mivel az előttem szólóknál ez utóbbiról volt szó!Mindenképpen a legjobbat szeretném neki,hogy hosszú,egészséges és boldog élete legyen!
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Fanies!

Mivel megelőzhetőek a méhgyulladásos, vagy petefészek ciszta, daganat kialakulásával járó kórképek ezért szakmailag alapvetően ajánlott az ivartalanítás. Abban az esetben, ha a nyuszi nagyon erősen mutatja az ivarzás jeleit akkor igazán ajánlott a műtét.
A saját nőstény nyuszimat én végül nem ivartalanítottam, de ő soha semmi jelét nem mutatta ivari aktivitásnak, így a kérdés nálunk nem volt napirenden.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

fanies képe

Kedves Doktornő!
A másik dolog,hogy az utóbbi időkben változást vettem észre a nyuszi viselkedésében!Nem szeret például kézben lenni,olyankor karmol,vagy rugdalózik,régebben ez nem volt így!Remélem mindezek a "kamaszkor" jelei csupán!Ezeket a tüneteket az ivartalanítás megszüntetheti?Vagy nincs összefüggés,és idővel maguktól is elmúlnak?Végül pedig hány hónapos kortól végezhető el a beavatkozás?

Kedves Fanies!

A tapasztalt tünetek lehetnek a kamaszkor jelei, de akár az ivarosság miatt is. Ha előbbi akkor kinőheti, ha utóbbi akkor az ivarzás végével magától elmúlik, illetve az ivartalanítás megszüntetheti a problémát.
Lány nyuszikat nagyjából 8 hónapos kor táján ivartalanítjuk.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

fanies képe

Nagyon szépen köszönöm a választ!Akkor egyelőre még várok türelemmel! :)

Kedves Doktornő!

Péntek délután átestünk az ivartalanításon. Minden rendben volt, az orvos is azt mondta, hogy nagyon jól sikerült. Műtét után egyáltalán nem volt kába a nyuszi, hazaérkezés után is olyan volt mint előtte, kicsit pihengetett és ivott is. Másnap már evett is rendesen, volt pisi és bogyó is. Ezzel most sincs semmi gond, de mégis aggódom. A sebe annyira nem látszik mert nem nagyon vágták le onnan a szőrt. Kenegetjük neogranormonnal mert azt javasolta az orvos. Most vettük észre, hogy a pisilője eléggé duzzadt és piros, a seb mellett pedig vagy egy duzzanat olyasmi mintha az egyik heréjét ki se vették volna. Ez lehet a műtét következménye? Vissza kell vinni az orvoshoz vagy várjunk kicsit majd le fog menni magától? Nem helyben műtötték a nyuszit azt szeretném tudni, hogy muszáj e elmenni vele vagy inkább érdemesebb várni kicsit.

Köszönöm válaszát előre is.

Üdv Niki

Kedves Niki!

A here eltávolítása után, mivel a szervezet légüres teret nem ismer, ezért savóval, vérrel kitöltheti a here helyét. Ezek spontán felszívódnak. Ha a nyuszi jól eszik, nem piszkálja a sebet, akkor emiatt nem kell visszamenni. Ha seb fájdalmas, gennyes vagy bármi egyéb panasz van akkor menjenek vissza. A duzzanat akár egy hónapig is ott maradhat, de magától felszívódik.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Megnyugodtam :) A seb szépen gyógyul, halvány rózsaszín. Piszkálni sem piszkálja, néha mosni kezdi de akkor rászólok és abba hagyja, szerencsére eszik is rendesen és nagyon vidám. Még annyi kérdésem lenne, hogy Ön szerint mikor engedhetjük össze a lány nyuszival, mikor fog eltűnni belőle az ösztön hogy mindenáron rámásszon a lánykára és körbepisilje? Késlelteti ezt az hogy egymással szembe van a ketrec és érzik egymást? Vagy ez nem jelent problémát?

Köszönettel Niki

Kedves Niki!

Nagyjából egy hónapot kell várni a tesztoszteron szervezetből való kiürülésére. Ennyi idő után érdemes őket összeengedni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm a segítségét és a gyors válaszát!

Üdv. Niki

Kedves Niki!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Szeretném a segítségét kérni. Az előzményekhez kapcsolódna, az ivartalanított bak nyuszimhoz. Már el telt egy kis idő a műtét óta, de a nyuszim egyre agresszívabb, félénkebb, nyugtalan. Állandóan kapar, ráncigálja a wc-jét és a kis házát is. Mitől lehet ez? Meg fog változni ha több idő telik el. Mert úgy tudom, hogy ivartalanítás után nyugodtabbnak kellene lennie nem fordítva. Köszönöm előre is a segítségét.

Üdv Niki

Kedves Niki!

Nagyjából egy hónap alatt ürül ki a tesztoszteron a szervezetből. Fokozatosan lehet várni, hogy nyugodtabbá válik a nyuszi. Véleményem szerint csak egy kis időt kell neki adni.
Esetleg B1 vitamin adagolásával, például az emberi Neurobion Forteval segíthetik ezt a folyamatot. Ebből késhegynyi reszeléket kaphat a nyuszi.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő

Nagyin szépen köszönöm ismét a segítségét.

Üdv Niki

Kedves Niki!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Ismét a segítségét szeretném kérni. Nagyon aggódom a nyuszkóm miatt. Már el telt több mint egy hónap az ivartalanítás óta. Vettem neki olyan vitamint amit a fentiekben javasolt. Minden nap kap belőle egy picit. De a helyzet egyre rosszabb. Nem hogy lenyugodna, egyre agresszívabb ami az ivartalanítás előtt egyáltalán nem volt tapasztalható. Ha kaját akarok berakni rögtön támad és ha kiengedem hogy kicsit mozogjon rögtön szétpisil mindent pedig külön van a lány nyuszitól. Többet pisil mint a műtét előtt. Mi lehet a gond? Türelemmel kellene még várnunk vagy el kellene különíteni őket hogy még a szagát se érezze és ne is lássák egymást? Vagy mit kellene tenni? Már nagyon kétségbe vagyok esve, mert kevesebb időt tudnak kint tölteni, mivel egyszerre nem lehetnek kint így rövidebb az idő hogy azért mind a kettő kint legyen és így olyan rossz. Kérem segítsen :( Egyébként még annyit, hogy a ketrecük egymással szemben van. Esetleg ez is lehet a gond? Inkább külön helységbe kellene őket tenni?

Köszönöm a segítségét.

Niki

Kedves Niki!

Nem biztos, hogy minden összefügg az ivarossággal. Lehet, hogy a nyuszik egyszerűen nem kedvelik egymást. Láttunk már ilyet, hogy két egyed nem bírta kiállni egymást. Ha lehetőségük van akkor én azt javasolnám, hogy 1-2 hétre vendégségbe küldeném az új nyuszit és megnézném, hogy megnyugszanak-e a kedélyek. Ha igen, akkor lehet, hogy hiába erőlködik a gazdi a nyuszika nem akar maga mellé társat. Ilyen előfordulhat. A család és mindenki nyugalma érdekében azonban nincs mit tenni ezt el kell fogadni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Nyuszikám január 19-én lesz hét hónapos és úgy tudom, hogy ez már ideális kor arra, hogy ivartalaníttassam.

Szeretnék önhöz majd bejelentkezni ( természetesen majd telefonon hívni fogom) műtétre azonban lenne pár kérdésem.

Mire figyeljek a műtét előtt? Műtét után egyből elhozható lesz a nyuszi? Körülbelül milyen hosszú a beavatkozás? Mennyire fogja megviselni a nyuszit a körülbelül fél órás/ órás utazás?( Hódmezővásárhelyről mennénk)

Már régebb óta produkálja az ivarosodás jeleit, mostanra ( körülbelül másfél hete) azonban minden határt túl lép a viselkedése. Mindent megrág, szinte másodpercek alatt képes bármilyen kábelt ketté rágni, tépi a tapétát, feltépte a linóleumot minden papírt megeszik, és képes most már akárhová felmászni. Ezek mellett karmol, és harap is de mindezek mellett nagyon bújós is és nagyon igényli a figyelmet, és a szobatisztasága is megmaradt. A rossz tulajdonságok ugye enyhülnek/megszűnnek (jobb esetben) az ivartalanítás után?

Plusz még egy kérdésem lenne, ahogy láttam lassan aktuális lesz a karomvágás is, de én ezt nem szeretném itthon megcsinálni neki, nehogy megsértsem, mivel eléggé kapálózós fajta. Esetleg ön vállal e karomvágást, és milyen árban? Ivartalanítás előtt elvégezhető?

Nagyon köszönöm a segítségét.

Üdvözlettel:

Anett

bocsánat, kifelejtettem, hogy bak nyúlról van szó

Kedves Anett!

Egy bak nyuszi ivartalanítása nagyjából 30-45 perces beavatkozást jelent.
A műtét előtti teendő, hogy másfél órával a beavatkozás előtt ne egyen a nyuszi. Nem azért mintha hányni tudna, hanem, hogy ne legyen a szájüreg tele takarmánydarabokkal.
A műtét gázos altatásban történik. A nyuszit a műtét után azonnal haza lehet vinni. Ami fontos, hogy melegben legyen a hazaúton, mert az altatótól lehűl a testhőmérsékletük.
A lábadozási idő 10 nap. Legtöbbször felszívódó varratokat szoktam használni, amit nem kell kivenni, de 10 nap elteltével így is szeretek ránézni a sebekre.
Telefonon egyeztethetünk az időpontról.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Hans képe

Tisztelt Doktornő!

Hans nevű bak törpenyuszim már két és fél éves korban jár, most adódott egy alkalom egy társ befogadására. Az illető nőstény, fél éves korú lehet körülbelül.
Van a lakásban egy kiskutya is, vele egész jól kijönnek, de leginkább nem is foglalkoznak egymással.
Sajnos előfordul, hogy sok időt töltenek egyedül, ezért gondolkodtunk el rajta hogy egy kislány talán jó társaságnak ígérkezne, de nem tudom mennyire van szüksége a nyulaknak társra,mennyi esély van arra hogy még összeszokjanak, jobban érzik e magukat párban vagy jól elvannak egymaguk is.
Ez lenne az első kérdésem, illetve az ivartalanítás problémája is felmerül ebben a helyzetben, de az az igazság nem lenne rá feltétlenül szükség hiszen abszolút nem üt meg elviselhetetlen szintet a mostani állapot sem. Sok pozitívumot olvastam a neten a műtétről, mégis aggódom kicsit miatta, hiszem "csak" egy társ miatt történne a dolog, akit nem tudom mennyire fogadna be.
Úgy tudom a bak nyulakon egyszerűbb a beavatkozást elvégezni mint a nőstényeken, viszont Hans már idősebb, az új jövevény pedig még pont ideális korban van hozzá.
Én legalábbis így tájékozódtam, de megnyugtató lenne tudni a Doktornő véleményét is.

Üdvözlettel:
Dóra

Kedves Dóra!

Nagy átlagban az a tapasztalat, hogy a nyuszik kiválóan éldegélnek egyedül is, nem feltétlenül igénylik a társaságot.
A bak nyuszi ivartalanítása valóban kisebb kockázatú és egyszerűbb műtét mint a nőstény ivartalanítása, bár ez utóbbi is rutinnak számít. Én a nőstényeket 8 hónapos kor környékén szeretem ivartalanítani.
Természetesen a döntés mindig a gazdié, de a műtét szempontjából igazából Hans kora sem akadály.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia