Jelenlegi hely

sebek, szőrhullás a fejen

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Egy szürke törpe nyuszim van, aki most 3,5 hónapos. 7 hetesen megkapta a myxomatozis és vérzékenység elleni oltás első felét, majd 3 hétre rá a 2.at is. Ami után 5 nappal pici csomók jelentek meg eleinte csak a nyuszi fülén, majd elterjedtek a fején is. 1 nap elteltével besebesedtek, kis pörkök alakultak belőlük.

Rengeteg vitamint adtam neki, és mire 2 nappal később eljutottunk az állatorvoshoz már száradtak le róla a gombostűfejnyi sebek. A kisebbek pedig, amik még nem sebesedtek be, elkezdtek felszívódni. Az orvos azt mondta lehet gyenge volt az immunrendszere a nyuszinak, a szuriban pedig élő vírus van, az okozhat ilyen tüneteket, de mivel jól van a nyuszi, ezért nem adott rá semmit. Nincs a szőrében semmilyen élősködő, azt is megvizsgálta.

Viszont 2 napja elkezdett picit több szőre hullni (csak!) a fején, és a szeme felső ívében furcsán formálódik a szőr, mintha szemöldöke alakulna. Amióta hozzánk került gyakran rázza a fejét, és vakarózik. Nem hull csomókban a szőre, mégis kétségbe estünk a párommal, hogy esetleg még nem győzte le a szervezete az oltásban levő vírusrészecskéket.

Önnek mi a véleménye,mi lehet az oka? Csak az őszi vedlés? Folytassuk a vitaminokat? (Ha igen, melyiket ajánlja?) Vigyük el megint állatorvoshoz?

Előre is köszönöm segítségét.
A.

Kedves Antónia!

Szakmailag a legjobb, ha látja állatorvos a nyuszit. Már azért is ez a legbiztosabb, mert a myxomatosis esetén is a szemhéjak tájékán tipikusan kezdenek kialakulni a duzzanatok.
Lehetséges azonban az is, hogy a hallójárat belsejében megbújtak paraziták és ezek váltják ki a komolyabb vakarózást, ami miatt több szőr is hullik a fejen. Ha orvoshoz mennek, akkor a hallójárat műszeres vizsgálatát mindenképpen kérjék.
Bőr és szőr táplálását azonban orvosuk nélkül is megkezdhetik, például bőrre cseppenthető olajokkal, vagy szájon át adagolható cseppekkel. Ilyen szájon át adható szer az Orego-stim, bőrre cseppenthető szer pedig a Dermoscent ampulla.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves DOktornő!

ma vettem észre a nyuszimon hogy folyamatosan vakarja a fülét, és ahogy jobban átnéztem a testét a nyaka alatt észre vettem egy szörtelen enyhén piros foltot.Nemtudom mi okozhatta.Étvágya van és inni is iszik rendszeresen. A ketrecét rögtön fertőtlenítettem, Állatorvoshoz sajnos nem tudtam még elvinni mert külföldön tartózkodom és munkaszüneti nap van. Ebben kérném a segítségét hogy addig is ameddig nem tudunk eljutni állatorvoshoz mivel próbálkozzak?
Előre is Köszönöm a segítséget
Üdvözlettel: Fruzsina

Kedves Fruzsina!

Atkás, vagy gombás fertőzés egyaránt okozhatta a tüneteket. Mivel eltérő a kezelés (atkánál atkairtó, gombánál gomba ellenes kenőcs) ezért egyelőre csak a terület fertőtlenítését javaslom naponta kétszer betadin oldat segítségével. Ha sikerült elmenniük orvoshoz és ő pontosan diagnosztizálja a kórokozót, akkor ki fogja írni a kezelést.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm hogy válaszolt! sikerült tegnap délelőtt elmennünk orcoshoz de már nagyon csűnya lett én inkább gombára gyanakodtam mert terjedt a fertőzés és nyúnyább lett csak. Véraláfutás keletkezett a folton a vakarástól és elterjedt. A doktor úr meg állapította hogy ekcémája van, kaptunk rá krémet meg kapott a fejére tölcsért. Szegény nehezen alkalmazkodik hozzá de hát igy legalább nem tudja vakarni és igy nem terjed ugy veszem észre hogy javul az állapota.
Üdvözlettel: Fruzsina

Kedves Fruzsina!

Remélem javulni fog.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia