Jelenlegi hely

Beteg nyuszi

Fórum: 

Tisztelt Doktortnő!
Van egy anyanyuszink akinek 2 hetes kisnyuszijai vannak. Ma reggel észrevettük, hogy nem igazán egészséges. Viszont délután mikor megnéztük már nem bírt lábra állni, nem evett, lázas volt. Kapott lázcsillapítót orvostól, aki azt mondta, hogy 1 óra múlva jobban kell lennie. Azóta már etettük és itattuk, de az első lábaira nem tud rá állni. Túlélheti? Ha nem, akkor a kicsikkel mit kell etetnünk, hogy ne haljanak meg?
Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Regina!

A nyulak igen érzékenyen reagálnak lázzal együtt járó gyulladásos fertőzésekre. Az anya esélyei azzak nőnek a legjobban ha minél intenzívebb ellátást kap, tehát rendszeresen részesül lázcsillapításban és antibiotikum kúrában.
A nyúlfiakat tejpótló tápszerek adagolásának segítségével tarthatják életben, melyet tápboltokban vásárolhatnak meg. Ha nincs más, akkor macska tejpótló tápszer is megteszi.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Sziasztok.
A nyuszik tegnap délután még ugrált,evett ,ivott estére meg már nem mozdul de lélegzik csak fekszik. Le van gyengülve teljesen.
A szokásosat ette,nem tudom mivel segíthetnék neki.
Ha van valami ötlet légyszi irja meg valaki. Előre is köszi.

Kedves Hesztia!

Nincs miért várnia és nem is tud otthon mit tenni. Azonnal vigye állatorvoshoz a nyuszit, mert életveszélyben lehet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Márciusban oltattam be Önnél Tökit a nyuszimat, aki mindig rosszcsont és hangoskodik, ugrál, jó étvágya van. Pár napja nem eszi meg a magokat, ami nem jellemző rá, és ma csak gubbaszt, fekszik, letargikus. Tudom ez nem valami konkrét, de vajon mi baja lehet? Nagyon aggódom miatta.

Nagyon várom válaszát! Üdvözlettel: Király Ágnes

Kedves Ágnes!

Sajnos ez valóban elég kevés adat és nagyon sok oka lehet az étvágytalanságnak. Fertőző betegség, de szervi elégtelenség is lehet a háttérben. Én a vizsgálatot javasolnám, hogy okosabbak legyünk.
Egy biztos azonban. Nyuszit soha nem szabad hagyni koplalni. Ha magától nem eszik, akkor fecskendőből kényszer etetést kell végezni, például bébiételekkel, vagy párolt turmixolt zöldségekkel. Ha nem is iszik, akkor azt szintén fecskendőből kell biztosítani.
A gyomor és bélgyulladástól, májelégtelenségig tehát sok ok lehet.
Emellett aranyszabály, hogy probiotikumot (Bio-Lapis vagy Fiberplex) adagolhatnak neki mindenféle vizsgálat nélkül.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patírcia