Jelenlegi hely

8 hónapos amstaff

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
8 hónapos amstaff kutyám 1 hónapja tüzelt először, azonban a nemi szerve nem húzódott még vissza teljesen, és az emlői is még mindig megvannak duzzadva. Nem tudom mi ennek az oka, várjak még míg helyre áll a hormonháztartása, vagy pedig szükséges orvoshoz fordulnunk? Válaszát előre köszönöm!

Kedves Anika!

1 hónap már elég hosszú idő, hogy az emlők visszahúzódjanak és a péra mérete is csökkenjen. Lehetséges, hogy csupán egy álvemhességről van szó, de a biztonság kedvéért érdemes lenne elvinni a kutyust orvosukhoz.
Amennyiben álvemhesség, akkor gyógyszeres kezelés is létezik a baj megoldására, de a takarmány csökkentése és a játékok megvonása is hatékonyan felfüggeszti az állapotot.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen a válaszát Doktornő! Még pár napot várok és ha nem következik be változás, akkor feltétlenül megmutatom az orvosnak. Egy ideje antibiotikumos kezelést és injekciókat kapott a szőratka betegség miatt, gondoltam, hogy lehet ez is befolyásolta a hormonokat. Az álvemhességről is olvastam, de a kutyán az említett tüneteken kívül egyéb változást nem vettem észre, nem viselkedik furán, nem babusgatja a játékait, nem eszik/iszik többet mint eddig.

Kedves Anika!

Nagyon szívesen!
Álvemhesség esetén van olyan, hogy csak emlőduzzanat alakul ki. Nem feltétlenül jelenik meg minden klasszikus tünet.
Azt mondjuk jó még tisztázni, hogy a kutyus véletlen nem vemhesült-e, mikor a gazdi éppen nem tudott figyelni rá. (például beszökik tüzelés alatt egy kan kutyus a kertbe)

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia