Jelenlegi hely

Duzzanat kölyök kutya nyakán

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Egy közel három és fél hónapos Óriás Schnauzer kölyök kutyám van, akinek kicsivel több mint egy hete (hétfőn) egy ökölnyi duzzanat keletkezett a nyakán, jobb oldalt.
Természetesen egyből hívtam az állatorvosunkat, aki meg is nézte és először valamilyen csípésre gyanakodott. Kapott is injekciót, illetve kérte, hogy itassam kalciummal, mivel ha tényleg csípés akkor estére le kell lappadnia.
Sajnos nem így lett, továbbra is ott volt ez az ökölnyi nagyságú, nagyon kemény duzzanat. Kedden semmi változás nem volt észlelhető, viszont szerdára lázasodni kezdett és nem evett, nem ivott, jött is az állatorvos ismételten kapott injekciókat( antibiotikumot és lázcsillapítót). Csütörtökön ismételten injekciós kezelést kapott és pénteken is, amikor észre vettük, hogy kissé megnövekedett.
Pénteken már elkezdte szedni stomorgyl 10 nevű gyógyszert.Szombatra viszont sajnos, de majdnem kétszeresére nőtt ez a kőkemény duzzanat, ami elkezdett átnyúlni a torka alatt, valamint jobb oldalt az alsó és felső ínye is megduzzadt nagyon csúnyán. Estére az orvosunk tanácsára elvittük egy másik állatorvoshoz, aki rendelkezik műtővel, mire oda értünk 39 fokos láza volt. Ő felnyitotta és azt mondta, hogy egy csúnya tályog. Pirosas színű, nyálas ragacs folyt ki a nyakából. A beavatkozás óta is szedi a stomorgylt, viszont mára (keddre) ismételten elkezdett a duzzanat vissza nőni. Jött is az állatorvosunk és megpróbálta megnyitni. Ő nyálmirigy duzzanatra gondol és szerinte az lenne a legjobb, ha eltávolíttatnánk a bűnös mirigyet.
Nagyon tanácstalanok vagyunk a két állatorvos között. Hiszen az egyikőjük tályogról beszél, még a másik orvos nyálmirigy duzzanatról.

Szeretném kikérni a tanácsát, hogy mi lehet a megfelelő következő lépés, mi segíthet rajta, illetve mi lehet ez a duzzanat?

Előre is köszönöm segítségét!

Kedves Adrienn!

Innen nehéz állást foglalnom, hogy miről lehet szó. Ha tályog, akkor abból lehet mintát venni, laborba küldeni és kérni rezisztencia vizsgálatot. Ha ebből kijön egy eredmény, akkor a leghatásosabb antibiotikumot kell kiválasztani és abból kellene egy kúrát szedni. Én egyelőre a mirigy eltávolítását (már ha tényleg nyálmirigy gyulladás) túl invazív beavatkozásnak tartanám a kutyus életkorát tekintve. Jobb volna gyógyszeres kúrával igyekezni a mirigy megmentésén és csak végső esetben eltávolítani.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia