Jelenlegi hely

Törpenyuszi emésztési gondok

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy kb másfél éves bak törpenyuszink.
2 hete festés és felújítás zajlott nálunk a tetőtérbe,ezért levittük a nyuszit az alsó szintre,ahol már korábban is volt. Nagyjából 5 napot lehetett ottlent. Mielőtt felhoztuk volna magunk mellé megcsináltam a szokásos takarítást,majd lent hagytam kb 10 percre,hogy had szaladgáljon,felügyelet mellett volt. Mikor lementem nagyon hangosan rágott,azt hittem megevett valamit,de nem volt semmi a szájába. A virágoknak is utánanéztünk hogy nem mérgezők-e véletlen,de azt írták nem. Ez történt múlt hét vasárnap. Azóta ferdén tartja a fejét,kicsit nyugtalan,gubbaszt,az elején még evett szénát és ivott is,de most már semmit nem akar enni. Változatosan adtunk neki enni,széna mindig volt előtte,tápot is mindig kapott és sokszor kapott gyümölcsöt vagy zöldséget is. Nem is akar mozogni,csak fekszik. Sajnos az anyagi helyzetünk miatt nem tudjuk elvinni állatorvoshoz,viszont rengeteget olvastunk a napokban ezzel a témával kapcsolatban.
Vettünk neki ananászt,100%-os multivitamint keverünk vízzel és azzal próbáljuk itatni,összeturmixoltuk neki a nyuszitápot vízzel és multivitamin lével,tettünk bele no-spa-t és egy kis normaflore-t is,ezeknek a keverékével próbáljuk fecskendővel etetni,kisebb-nagyobb sikerrel,masszírozzuk a pocakját de nem hat semmi...:(az elején még bogyózott néhányat,bár azok is össze voltak állva 4-5 egybe.
Mindig van bent neki egy fogkoptató,látszik rajta hogy egy kicsit megrágcsálta,de mivel ugye nem eszik semmi keményet így a fogai csak nőnek.
Már egyszerűen nem tudjuk mit csináljunk szegénnyel, gondolkozunk a beöntésen de nem tudom hogy ez mennyire jó ötlet.
Nagyon örülnék ha tudna tanácsot adni és sikerülne meggyógyítani mert nagyon a szívünkhöz nőtt a mi kis Toppancsunk. :(

Előre is köszönöm!

Alexandra

Kedves Alexandra!

Vannak esetek, ahol egyszerűen nem elegek a házi praktikák. Mindenképpen kell az állatorvosi vizsgálat. A bélelzáródástól kezdve a fejoldaltartás miatt a belső fülgyulladásig nagyon sok minden benne van a pakliban. Lehetséges, hogy a nagy mennyiségű No-spa-val pont önök állították le a normál bélműködést. A Normaflore a nyuszinak nem fele meg. Bio-Lapis por, vagy Fiberplex paszta javasolt probiotikumként.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia