Jelenlegi hely

idegrendszeri probléma?

Fórum: 

Kedves doktornő!

Van egy 2-2 és 1/2 éves törpenyuszink aki nagyon aktiv jóétvágyú fiú nyuszi.Tegnap este vigan ugrándozott a lakásban ,és még ma délelött sem volt semmi baja evett ivótt rendesen, széklete és vizelete is rendben volt.Ma délkörül a vécéjén elég sokáig ült majd nem tudni hogyan mert nem voltunk éppen a szobában csak nagy zajt hallottunk.Nagyon megijedtünk mert nyuszink nem tudott lábra állni tappancsai négy felé csusztak mozgása bizonytalan dülöngélö volt, ha mosokodni akart eldölt az oldalára. Elvittük az állatorvoshoz aki megvizsgálta és azt mondta, hogy mintha a hasa és a geribünc tájéka érzékeny lenne de szerinte nagy baj nem lehet talán megránditotta a gerincét ahogy a vécéből kiugrott.Adott neki fájdalom csillapitot, és B vitamin injekciót de pontosan nem tudom a nevüket, és kérte hogy holnap vigyük vissza addig figyeljük hogy egyen igyon rendesen és hogy van-e rendesen száéklet vizelet. Ön szerint mi lehet a baja a nyuszinknak?
Tanácsát válaszát előre is köszönöm!

Kedves Marcsi!

Vizsgálat nélkül nehéz erre állást foglalnom. Lehet valóban húzódás, de lehet agyvérzés, vagy encephalitozoon fertőzés is. Ez a javulásból és további vizsgálatokból tud csak kiderülni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves doktornő!

Mindenek előtt köszönöm a válaszát!
Szombaton ismételten voltunk az állatorvosnál. Megint kapott szurikat a nyuszink.
Gyomormozgatót is,mivel széklete nem volt csak pisilt.
Este felé már volt neki pár bogyója, reggelre még több, de nehezen megy neki az ürítés ezen formája.
Enni továbbra sem nagyon eszik magától, szénát szinte egyáltalán csak ha kézből adjuk neki, egy pici körtét, almát magától evett viszont. Vizet már szintén iszik magától.
Javult a mozgása, koordinációja. Mozgékonyabb, a kedve is jobbnak tűnik, nincs annyira befordulva,jobban keresi a társaságunk, ugyanakkor bár tovább tudja magát tartani mosakodás közben, még mindig le-le bukik, a kajla mozgás sokszor előjön, látszik, hogy vannak gondok a koordinációval még mindig. Fülvakarásnál például, vagy mikor megrázza magát, elveszti az egyensúlyt, ha hátrafordul. Dülöngélés bár kevésbé de még mindig megvan, illetve a lábkicsúszás is.
Javul ez látszik de nagyon lassan, sok a bizonytalan pillanat.
A fejtartása normálisnak mondható, fekvésnél nem biccen oldalra, ugrándozás közben féloldalas de csak nagyon minimálisan, illetve mosakodásnál. Arra gondoltunk talán így próbálja egyensúlyban tartani magát. Utána keresve az encephalitozoon fertőzés tüneteinek, az ott említett fejtartás szerencsére egyáltalán nem jellemző.
Minimálisan húzza feljebb a bal fülét, de ez alig eltérő a másik oldalától.
Videózni próbáljuk a mozgását, hogy nyomon követhetőbb legyen a változás.
Holnap délután visszük kontrollra az állatorvoshoz.

Üdvözlettel, Marcsi

Kedves Marcsi!

bizony sokszor van, hogy kitartónak kell lenni a kezeléssel, hiszen egy gyógyszerezés még nem oldhat meg mindent. Ha már 2 kezelés után is látszik a javulás, akkor minden jó úton halad, csak tartsanak ki.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia