Jelenlegi hely

kaméleon szemprobléma

Fórum: 

Kedves Doktornő!
4 hónapja van egy fiatal kaméleonunk. Nagyon szépen fejlődött nálunk, többször vedlett is már. Kezes kis állat. Időnként kéredzkedik ki és szívesen mászkál a szobanövényeken. Nemrég a bal szeménél azt tapasztaltuk, hogy ráncosabb a bőr, és többször láttuk, hogy a fához dörzsöli. Ezt a szemét esténként nem tudja becsukni. Nem tudjuk, mi történhetett, valami sérülés vagy fertőzés állhat-e a háttérben? Nagyon ragaszkodunk hozzá, szeretnénk ha rendbe jönne. Mi a Doktornő véleménye, mit tehetünk érte? A szemproblémák ellenére étvágya jó, székletét rendben van, mozgása megfelelő.
Azt szeretném még kérdezni, hogy a kaméleonnak van-e hangja, mert mióta nálunk van időnként visító hangot hallat. Ez normális vagy betegség jele?
Várom mielőbbi válaszát, köszönettel: Éva

Kedves Éva!

A szem gyulladását feltehetően bakteriális fertőzés okozza. Ennek kezelésére gyógyszeres szemcseppet kellene használni, melynek kiírása érdekében állatorvoshoz kell fordulni. Nem túl gyakori, hogy hangot adjanak a kamik, de nem feltétlenül jelent betegséget ha mégis.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Köszönöm szépen a válaszát. Az elmúlt héten sikerült rendelnem az állatkereskedésből egy antiszeptikus és A-vitamin tartalmú szemcseppet és azzal kezeltem a kaméleont és úgy néz ki rendbe jött. Esténként már szépen be is tudja csukni a szemét.
Üdvözlettel: Éva

Kedves Éva!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: dr. Farkas Patrícia