Jelenlegi hely

Cysticercosis

Fórum: 

Üdvözlöm Doktornő!
Két hete azt tapasztaltuk, hogy a levágott nyúl májában valamilyen féreg lakozik. Állatorvosunk feltételezi, hogy kutyaürülékkel szennyezett fűtől lehet a baj, vagy takarmánnyal, szemmel került a szervezetükbe. Beszerzett nekünk egy SH-Fenbendazol nevű 5 %-os granulátumot (SelBruHa Kft. terméke). Mivel ez a szer sertés, juh, szarvasmarha számára készült, nem igazán tudtuk kisilabizálni az adagolás módját.
Kérdéseim: ehető-e a nyúl húsa, ha ilyet tapasztalunk benne?
Minden egyedet kezelni kell, vagy csak a tenyészállományt? A vágóállatokat kihagyhatjuk, ha így is ehető esetleg a húsuk.
Szükséges a helyek fertőtlenítése? Ha igen, mivel hogyan?
Ezt a granulátumot, port hogyan adjam be a nyulaknak? Kb 50-en vannak, külön helyeken külön etető és itató tálakkal, illetve a vágónyulak itatórendszerrel. Az állatorvosunkkal arra jutottunk, hogy egyedi kezelésben 30 mg/ttkg szert adjak nekik 5-7 napig.Valahogyan ki kell mérjek kb 1 g szert nyulanként, és mibe tegyem nekik?
Érdekességként mondom, hogy a hétvégén beszéltünk egy idős nyulas ismerőssel, aki szintén férges májra panaszkodott. Állatorvosa neki azt mondta, hogy van rá szer, de nem szükséges kezelnie a jószágait, mert ehető a húsuk így is.
Várom válaszát, tisztelettel. Barnáné Ildikó

Kedves Doktornő! Kérem szépen, hogy válaszoljon az általam feltett kérdésekre, nagyon várjuk. Látom a sok új - furcsa - fórumtémát, gondolom, elveszett közte az enyém.
Várom válaszát.
Tisztelettel: Barna Gáborné

Kedves Ildikó!

Ne haragudjon a késésért, de igen komoly technikai akadályok merültek fel, melyet ön is észlelt.
Kérdésére válaszolva, az említett termék nagyon jó választás, én is ezt ajánlottam volna. Nyulanként 30-50 mg/ttkg mennyiséget kell egyszer kimérni és utána ezt az adagot kell 5 napra elosztani és takarmányba keverve adagolni nekik.
Az egész állomány kezelését javasolnám a vágóállatokét is, de a kezelés után 10 napig nem fogyasztható a nyulak húsa. Ez idő alatt ürül ki a szervezetből a gyógyszer.
A fertőtlenítést mindenképpen javasolnám és a teljes alomanyag cserét.
A nyuszik kezelésével egy időben a család kutyáját is érdemes lenne féreghajtóval kezelni, majd 12-24 órán át a székletét nagyon alaposan összegyűjteni, hogy ne fertőződhessen vissza.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Farkas Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Megnyugtat, hogy Ön is ezt a szert ajánlotta volna a bajunkra. Úgy gondolom, hogy Ön nagyon "otthon van" a nyulak betegségeinek területén.
A 10 napot be fogjuk tartani, ez nem derült ki egyértelműen a csomagolásról.
Ha megtenné, még arra a kérdésre válaszoljon, hogy beleehet a "gyógyszeres" takarmányba a kölyök is? Két anya mellett 3 és 5 hetes kölykök vannak, akik anyjukkal együtt esznek. Esetleg velük várjuk meg a leválasztást, és utána kezeljük az anyákat?
A másik kérdés: ha a ketrecben több nyúl van együtt, akkor a mindannyiukra kiszámított granulátumot kell a takarmányhoz keverni - feltételezve, hogy mindenki megfelelő mennyiségben fogyaszt belőle?
A kutya kezelve lett, már az ismétlő kezelés is megtörtént. Már csak a nyulak kezelésének módja volt kérdéses számunkra.
Köszönjük a segítségét.
Tisztelettel: Barnáné Ildikó

Kedves Ildikó!

Az anyanyulak kezelésével megvárhatják a leválasztást.
Elviekben az lenne a legideálisabb, ha minden nyuszi külön lenne a kezelés ideje alatt és biztosan elfogyasztaná a neki szánt mennyiséget. Ha ez nem oldható meg akkor nem marad más hátra mint az ön által is írt összes nyuszira kiszámított adag, feltételezve, hogy mindenki megeszi az adagját.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia