Jelenlegi hely

Bolha írtás

Fórum: 

Kedves doktornő,
nyuszink bolhás lett. Többször olvastam már hogy ez elég ritka nyusziknál, de nálunk elég sűrűn jelentkezik. Spot-on-t csöpögtettünk a kis nyakára, nyulaknak valót, de nem sokkal később rohamai lettek. A feje rázkódott, esett el, dőlt oldalra, forgott a nyuszi körbe körbe, mint amikor a kutyák kergetik a farkukat.(mintha epilepsziás rohamai lennének) Elvittük állatorvoshoz, aki csak lemosdatta a nyuszit, azt mondta jobban lesz, megnézte a bolhairtót, megfelelőt használtunk.Azt mondta, hogy mivel kistestű, tehát törpi, ezért kevesebbet kellett volna adni valószínűleg. A leírásában csak annyi volt, hogy nyulaknak a teljes tubust cseppentsük 4,8 kg-ig.(tengerimalacokra volt írva 25 csepp) De az nem volt, hogy kisebb súlyú nyuszira kevesebbet.
Kérdésem az lenne, hogy megfürdetés utan használ-e még ez? illetve, mit tudunk neki adni bolha ellen, mert ezt szörnyű volt túlélni. Lehet tényleg a dózissal volt probléma?
köszönöm válaszát

Kedves Mimi0902!

A bolhairtást nem csupán a nyuszin, hanem a lakásban is meg kell tenni, mivel a bolhák a környezetben fejlődnek ki. Kanapé mögött ágy alatt ahol ritkábban takarítunk kiválóan kifejlődhetnek a bolhák és újra fertőzhetik az arra járó nyuszit. Nagy porszívózással fertőtlenítős felmosással és rovarirtó permetezésével küzdhetnek a bolhák ellen.
Érdemes lehet nagyon híg Neostomosanos fürösztést kipróbálni. Ez egy élősködő irtó koncentrátum, amiből 1 ml-t kell 400 ml vízbe tenni. Ezzel alaposan fürdessék le a nyuszit, 5 percig hagyják rajta, majd tiszta vízzel alaposan mossák ki a bundájából és ne engedjék, hogy közben a szájába kerüljön.
A spot on hatása nem lehet tartós, mivel a becseppentés után 48 óráig nem szabadna fürdetni a nyuszit, hogy az egész testen hasson.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia