Jelenlegi hely

Lágybélsár

Fórum: 

Kedves Doktornő !
6 éves, ivaros bak törpenyuszimmal kapcsolatban kérném a segítségét.
3 hete mindennap hajnaltól kb. du. 3-ig csak híg lágybélsarat (folyamatosan, nagy mennyiségben) ürit, amit vissza is eszik. Du. 3-6 óra között semmilyen széklete nincs, majd este 6 tájban megjelennek a kemény bélsár bogyók, ez tart hajnalig, majd ismét a híg lágybélsár jelentkezik. Tápként Trovet-et és Vitakraft Best Age-et kap, mellé kevés "nasit": napi 1 lucernás karikát, csipetnyi nyúltápot, 1-2 szem Lofty's-t, 1-2 szelet fehérrépát, pici petrezselymet és bazsalikomot. Szénát sajnos egyáltalán nem eszik, ezt pelettált fűvel és szárított pitypanggal, utifűvel próbálom pótolni. Probiotikumot, Immunovet-et és alkalomszerűen Fibreplex pasztát kap még. 2 éves kora óta van nálam, addig sajnos helytelenül táplálták, ezért rászoktatni a szénázásra, sajnos semmi reményt nem látok. Mostanában gyakran tépi is a szőrét a mellkasán, és az első lábain, ez valószínűleg a rosthiány jele. A nyuszi egyébként jó kedélyű, fájdalma -látszólag- nincsen. Kérem, legyen szíves tanácsot adni, mit tehetnék, hogy a lágyélsár állaga visszarendeződjön, valamint, hogy a rost pótlására mit alkalmazhatnék még.
Válaszát előre is nagyon köszönöm !
Üdvözlettel,
Lőrinc-W.Anna

Kedves Anna!

Alapvetően a nyuszi lágybélsár ürítése és visszaevése egy normális jelenség lehet a hajnali órákban. Ez a lágybélsár tartalmazza azokat a vitaminokat, melyek a vakbél emésztés során nem tudnak felszívódni, csak előkészített állapotba kerülnek a felszívásra. Ami az önök esetében kórosnak tekinthető, az a lágybélsár ürítésének hossza, illetve időpontja. Azért nem is észleli sok gazdi ezt az eltérő állagú bélsarat, mert rendszerint a hajnali órákban ürül illetve veszi fel a nyuszi, sok esetben közvetlenül a végbélből.
A nyuszi táplálásának leírásánál látom, hogy nagyon igyekszik pótolni a szénát, de ahogy ön is írta, a szőr tépése bizony kifejezetten a rosthiányos táplálásnak tudható be. A nyuszi napi takarmány mennyiségének 16%-át csak rostnak kell kitennie, ami tulajdonképpen a széna.
Ha már a nyuszink nem eszi a szénát akkor első próbálkozásnak azt javasolnám, hogy szervezzük át a jelenlegi takarmányozást. A tápok és a fehérrépa, petrezselyem, bazsalikom rovására emeljük meg a pelletált fűfélék etetést. Nem tudom próbálták-e már a szárított gyógynövényes keverékeket. Ezek léteznek egészen kis kiszerelésekben is, melyek közül a kamillás változatot javasolnám. Ennek etetését viszont csak 1 hétig javasolnám napi szinten aztán tartsanak teljes szünetet.
A Fiberplexet most nem alkalomszerűen, hanem egy egész kúrában lenne szükséges alkalmazni, ami napi kétszer egy egység adagolását jelenti 5-6 napon keresztül.
Ha ezek ellenére 2 hét alatt sem kezd változás látszani a bélsár állagában akkor lehetséges, hogy drasztikusabb megoldáshoz kell folyamodni. Ez leginkább antibiotikum kúrát jelenthet, amivel a jelenlegi bélflórát gyakorlatilag felszámoljuk, majd probiotikum adagolása mellett újra építjük.
Mivel nem írta, hogy a nyuszi kedvében egyébként változás állt volna be, ezért úgy gondolom, hogy a táplálás átrendezésével meg fog oldódni a helyzet.
Ha kérdése merülne még fel, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő !

Köszönöm szépen a válaszát,a javasoltak szerint járok el, és máris egy kicsit javulni látszik a helyzet, kevesebb alkalommal és kisebb mennyiségben termelődik a híg állagú bélsár.
A szőrtépés sajnos még folytatódik. A vedlésen már túl van a nyuszi, viszont a szőre ennek ellenére nagyon hullik, és az újonnan növesztett bunda is jóval rövidebb a szokásosnál. A bőre szép fehér és tiszta, egészségesnek tűnik. A rosthiány idézhet elő szőrhullást vagy esetleg bőrbetegség állhat a háttérben? Milyen módszerrel, takarmány-kiegészítővel állíthatnánk meg a szőrhullást és segíthetnénk elő a szőr növekedését?

Előre is köszönöm további segítségét.

Üdvözlettel,
Lőrinc-W. Anna

Kedves Anna!

Örülök, hogy már látszik némi javulás.
A szőrtépés nagyon tipikusan rosthiány esetén szokott előfordulni. A fokozott szőrhullásnak több oka is lehet. Ha a bőr egészségesnek látszik, akkor a legvalószínűbbnek nyomelem hiány, vagy hormonális betegség tűnik. Ez utóbbit kevésbé tartom valószínűnek, mert jellegzetesebb tünet szokott lenni a kopaszodás.
Nyomelemek hiányának esetén viszont a szőrzet gyengébb fejlődése, minősége kialakulhat. Multivitamin készítményeket javasolnék, melyekből már többféle is van forgalomban. Állatpatikában megvásárolhatóak ezek a multivitaminos, nyomelemes készítmények vény nélkül. Inkább a cseppes szereket javasolnám, melyeket legjobb közvetlenül a nyuszi szájába adagolni. Jobb szeretem inkább így koncentráltan javasolni az adagolást, mert az ivóvízbe téve sokszor bomlani kezdenek a hasznos hatóanyagok, másrészt nem garantált, hogy a nyuszi megissza az egész előírt adagot.
Egy ilyen nyomelemes kúrát legalább 3-4 hétig szoktam javasolni, hogy feltöltődjön a szervezet, illetve, hogy látszódni kezdjen a regenerálódás. A későbbiekben fenntartó szinten heti egyszer egy nap, vagy havonta egy hét adagolás bőven elégséges.
Ha kérdés merülne fel nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,

nagyon köszönöm a tanácsot, beszereztem a javasolt készítményt, és ezúttal ismét nagyon gyorsan megindult a javulás, abbamaradt a szőrtépés/hullás, és mostanra már megint szép tömött és finom tapintású a nyuszi bundája.
Egyelőre még naponta adagolom neki a cseppet.
Cica ügyben is szeretnék Öntől kérdezni a megfelelő fórumon...

Üdvözlettel,
Lőrinc-W.Anna

Kedves Anna!

Nagyon örülök a javulásnak!
Nyugodtan írjon cica ügyben, elnézést ha picit későn tudok válaszolni, de tegnap jöttem haza a kisfiammal a kórházból. Igyekszem mihamarabb válaszolni feltett kérdéseire!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,
ha jól értem, baba született :)
Kérem, engedje meg, hogy nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánjak Önöknek !
Ezúttal is több kérdést szeretnék Önnek feltenni, kezdeném a nyuszival. Tavasszal már jelentkezett néhány esetben a mostanában ismét napirenden lévő probléma. Alvás közben előfordul, hogy kisebb-nagyobb mennyiségű vizeletet ereszt a nyuszi, fel sem ébred ilyenkor. Tavasszal vizeletvizsgálat történt, az eredmény nem mutatott rendellenességet, valamint megröntgeneztettük, de követ nem találtak. 1-2 hete megint jelentkezett a bevizelés, csakis alvás közben történik meg, szintén változó mennyiséget ürít ilyenkor. Néha naponta többször is előfordul, aztán napokig semmi. Amikor ébren van, a WC-jét használja, fájdalmat sem mutat vizeléskor. Lehetséges, hogy annyira mélyen alszik, hogy nem ébred fel az ingerre? Esetleg inkontinencia, záróizom gyengeség okozhatja? Mit tehetnénk érte?
Előre is köszönöm javaslatát.

Üdvözlettel,
Lőrinc-W. Anna

Kedves Anna!

Köszönjük a jókívánságokat!
A legtöbb esetben a bepisilés oka enyhe felfázás szokott lenni. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a vizelet vizsgálatánál különösebb eltérést nem tapasztalnak, de az enyhe fertőzés lezajlik, majd a gyógyult alsó húgyutak ugyanúgy funkcionálnak tovább. A hólyagkövek vizsgálatára egyébként inkább az ultrahangot javasolnám, mivel számos összetételű húgykő nem ad röntgenárnyékot.
Ha tényleg csupán felfázásról van szó, akkor antibiotikum (enrofloxacin hatóanyagú) kúra megoldja a problémát és a gyógyszerezés megkezdése után már néhány nappal megoldódnak a bajok.
Ami még előfordulhat, hogy ivarzáshoz köthető a bevizelés. Ilyenkor a változó hormonszintek miatt jelentkezhet egy kis záróizom gyengeség, aminek hatására álmában elengedi a vizeletet a nyuszi. Ebben az esetben nincs túl sok teendő, hanem ki kell várni az ivarzás végét.
Ultrahang egyébként még azért is informatív, mert vizsgálható a méh, és a petefészek is, mert például hormontermelő ciszta is okozhat hasonló tüneteket, mint az ivarzás, és így az incontinentia.
Ha kérdése lenne még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,

a bepisilés sajnos rövid szünet után újra jelentkezett, ismét csakis mélyalvás közben. A nyuszi éppen ivarzik, az Ön által írottak alapján ez valóban lehet a vizelet elengedés oka, de a biztonság kedvéért tegnap megtörtént az ultrahang vizsgálat is. Az eredmény engem pánikba ejtett, ezért szeretném a véleményét kérni. (Mi külföldön élünk és sajnos még nem sikerült nyuszispecialistát találnunk.) A vese/hólyagkő lehetőségét kizárta a doktornő, viszont a nyuszi egyik heréje megnagyobbodott. Mintát vett belőle, kiderült, folyadék van benne, amit mikroszkópos elemzéssel vizeletnek állapított meg, de nem 100%-os biztonsággal. Sajnos, nem kértem pontos elemzést. Javasolta, hogy ivartalaníttassuk a nyuszit, és a műtét alkalmával felderíthető lenne, hogyan, milyen úton kerülhet vizelet a herébe. Mivel 6 éves nyusziról van szó, nem merem bevállalni az altatás kockázatát. A here megnagyobbodása, duzzanata nem állhat szintén az ivarzással összefüggésben? Hetek óta udvarol nekem, próbálja a kezemet-lábamat nyuszilánynak tekinteni, nem lehetséges, hogy a szexuális aktivitás és a be nem teljesült vágy okoz ilyen problémát?

Véleményét előre is köszönöm és nagyon várom a válaszát.

Üdvözlettel,
Lőrinc-W.Anna

Kedves Anna!

Lehetséges, sőt szinte biztos is, hogy a tünetek megjelenése összefüggésben áll az ivarzási tünetekkel, de ha már vizelet halmozódik a here mellett, akkor ez feltételezhetően később is problémát fog jelenteni nem csupán most.
Egyet kell értsek a külföldi kolleginával, hogy az ivartalanítás lenne a legjobb út a megoldáshoz. Sajnos egyéb alternatíva nem nagyon kínálkozik.
Hazudnék, ha azt állítanám, hogy 6 éves nyuszinál nincs kockázata az altatásnak, hiszen ő már idősnek minősül, de azt is be kell látni, hogy a probléma magától valószínűleg nem oldódik meg.
Természetesen az önök döntése, hogy belevágnak-e a műtétbe. Úgy is gondolkodhatnak, hogyha egyéb tünete nincs a nyuszinak akkor így hagyják és csak akkor műttetik meg ha sürgősségi helyzet adódik, amikor már tényleg rá vannak kényszerítve erre.
Ha kérdésük lenne a műtéttel vagy egyébbel kapcsolatban akkor írjanak nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

4 hónapos bak nyuszimról kb. 10 nappal ezelőtt kiderült, hogy férges, amire kapott féreghajtót. Ezek után sok féreg kiürült belőle, de ma reggel véres volt a forgács és a nyuszinak teljesen előreesett a végbele. Kb. fél óra múlva teljesen visszahúzódott neki, aztán elég étvágytalan volt, lágyakat kakilt, de délután már evett és a széklete is normális lett. A következő adag féreghajtót megkaptuk az orvostól és azt mi adjuk be neki itthon.Olvastam egy korábbi fórum hozzászólásnál, hogy férgesség esetén végbél kitüremkedés előfordulhat, de így is "normális" ez, hogy már kapott féreghajtót? Erre a végbélgyulladásra kérjünk az állatorvostól antibiotikumot vagy majd elmúlik ez neki a következő adag beadása után?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel,
Kámán Anett

Kedves Anett!

A végbél kifordulását valószínűleg az okozta, hogy a nagy mennyiségben ürülő férgek mozgásukkal komoly irritációt jelentettek a végbél falának.
A második féreghajtásra már nem fog ennyi élősködő ürülni és feltehetően ez a végbél előesés sem fog megismétlődni. Ha azóta nem volt véres széklet, akkor nem kell most semmit tenniük. A végbél nyálkahártyája gyorsan regenerálódik és nem igényel gyógyszeres kezelést.
Ha a második adag féreghajtás után néhány nap múlva is hígabb a széklet, akkor inkább probiotikus készítményt javasolnék, ami a bélflóra helyreállításában segíthet.
Ha kérdésük lenne még, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a segítségét.
Január 21-én beadtuk a nyuszinak a következő adag féreghajtót, azóta nem is volt lágy széklete, minden normálisnak tűnt, de ma reggel(ismét a féreghajtást követő 10.napon) megint kifordult a végbele. Ez még mindig lehet a féreghajtó hatása vagy ezt már érdemesebb lenne kivizsgáltatni?Kérjünk újabb adag féreghajtót az állatorvostól vagy ez majd elmúlik?
Továbbá még egy dologgal kapcsolatosan szeretnék kérdezni:
A nyuszkónak kb. 2hete a heréi belső felületén kis gennyes sebek jelentek meg.Az orvos azt mondta valószínűleg a pisi kicsípte és Betadinnal ecseteljük naponta egyszer.(Gondolt nemi betegségre is,de mondtuk, hogy a nyuszi nem érintkezett más nyúllal) Azóta volt amikor jobb lett, de most megint eléggé megnőttek ezek a sebek.Varas a tetejük, de olyan mintha ilyen fehér genny alá lenne gyűlve.Tudna a Doktornő esetleg valamilyen kenőcsöt, gyógyszert javasolni, amivel kezelhetnék neki?
Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel,
Kálmán Anett

Kedves Anett!

A végbél ügyében érdemes lenne a biztonság kedvéért még egy vizsgálatot kérni orvosuktól, de szerintem szükséges lesz még egy ismétlő féreghajtás. A 10 napos időköz nagyjából megfelelhet a bélférgek kifejlődési idejének.
A seb kezelésére a betadinos fertőtlenités mellett antibiotikum tartalmú kenőcsöt javasolnék, mint az állatgyógyászati Kék Lukács kenőcs, vagy az emberi Tetrán kenőcsöt.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patricia

Kedves Doktornő!

Az utolsó email váltáskor arról írtam Önnek, hogy a nyuszink férges lett és a végbele előreesett.Arra kapott 2adag féreghajtót, majd egy időre megszűnt a probléma.Kb. 3hete megint előre került a végbele és hiába vártunk nem akart visszamenni magától.Orvoshoz fordultunk, aki azt mondta, hogy a nyuszi végbele gyulladt, ami sok hamis székelési ingert kelt nála és a sok erőlködéstől kijött a végbele.Ö visszarakta neki, összevarrta két helyen.Egy hét múltán kivette a Doktor úr a varratokat és azt mondta, hogy a gyulladás elmúlt.Most viszont már megint kétszer előreesett a végbele, de szerencsére pár órán belül visszahúzódott. A nyuszi hasa nem megy, viszont szerintem sokat kakil.(Korábban is volt nyuszink és szerintem nem volt ennyi kakija)
Szénát, száraz tápot,szárított almát,répát kap enni. Ami esetleg érdekesség lehet, hogy mindig a reggeli órákban történik meg a baj.
Az lenne a kérdésem, hogy a Doktornőnek van-e valami ötlete arra, hogy mi lehet a gond?Az étrendjén kéne változtatni esetleg?Diétáztassuk vagy adjunk neki több friss gyümölcsöt, zöldséget?
Válaszát előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel,
Kálmán Anett

Kedves Anett!

A hajnali órákban jellegzetesen a lágybélsár ürül, amit a nyuszik általában visszaesznek. Ez természetes körülmények között is hígabb, lágy állagú. Kipróbálásra azért javasolnám önöknek a probiotikus készítményeket, mert ezek a bélflóra beállításával segítenek a megfelelő emésztés kialakításában. Mérséklődhet a székletek száma is. Sajnos ha sokszor esik elő a végbél, akkor előfordulhat, hogy meglazultak a végbél utolsó szakaszát tartó szövetek. Ennek orvoslására többféle műtéti út is van, de reméljük erre nem lesz szükség. Csak tudjanak róla, hogy létezik sebészi út is probléma megoldására.
Tehát amit nagyon javasolnék, hogy egy komolyabb, legalább 8 napos probiotikum kúrát tartsanak és nézzék meg, hogy változik-e a nyuszi székelési szokásaiban valami!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,

miután sok segítséget és tanácsot kaptam Öntől, úgy gondoltam, a történet szomorú végkifejletéről is tájékoztatom Önt.
Végül is az ivartalanítatás mellett döntöttünk (sajnos), mivel a mintavételt követően a here duzzanata rohamosan növekedni kezdett. Január 14.-én került sor a műtétre, azonban az altatásból már nem ébredt fel a nyuszi, a műtét során leállt a szívműködése.
Még egyszer szeretném megköszönni eddigi válaszait.

Üdvözlettel,
Lőrinc-W.Anna

Kedves Anna!

Fogadja őszinte részvétemet a nyuszi miatt. Nagyon-nagyon sajnálom és együtt érzek önökkel.
Itt azt hiszem nem volt választásuk. Daganat az egzotikus állatoknál nagyon gyorsan növekszik, ezért még ha nem is választották volna a műtétet akkor is hamar el kellett volna búcsúzni a nyuszitól. A műtéttel adtak egy esélyt szegénynek az életben maradásra, de már az altatás is túl nagy kihívás volt a szervezetének.
Bár sajnos nem ébredt fel, de önök megadtak minden lehetőséget, hogy tovább éljen szegény.
Igyekezzenek a szépre emlékezni! Biztos vagyok benne, hogy a nyuszi nagyon szerette önöket és szerencsés volt, hogy ilyen jó emberek voltak a gazdái.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a kedves, vigasztaló szavait.
2 hónapja már, hogy a nyuszó elment, de még mindig elszorul a szívem, mikor a kis urnájára nézek. A fog- és az utóbbi 1-2 évben felmerült egyéb egészségügyi problémái ellenére azt hiszem, boldog életet élt. különleges kis nyuszi volt, rengeteg szeretetet adott és kapott. A folyamatos fogvágást is nyugodtan viselte, érezte, hogy segítünk neki ezzel, és a többi betegsége ellen is kűzdött, gyógyulni akart, és mindenféle kezelést elfogadott tőlem. Egyrészt örülök, hogy nem voltak fájdalmai, az utolsó estéjét is vidáman ugrándozva töltötte, de a lelkiismeretem nem hagy nyugodni, hogy a műtéttel a halálba küldtem, pedig lehettek volna még boldog napjai.
És hogy vidámabb mondatokkal zárjam: néhány hete magunkhoz vettünk egy most éppen 4 hónapos nyuszifiút, aki a bohóságával és kedvességével segít enyhíteni a fájdalmat. Remélem, egészséges, hosszú és boldog nyusziélete lesz velünk. Oltásait már megkapta, kevéske junior tápot és rengeteg szénát eszik, pici fehérrépát is kóstoltattam már vele. Úgy gondolom, a cukros zöldségeket, gyümölcsöket kerülni fogom, inkább zellert és kevés petrezselymet, bazsalikomot kap majd, illetve ha végre kitavaszodik, friss füvet, pitypangot, utifüvet fonnyasztok neki. Tudok még egyebet is tenni egy hosszú, egészséges élet megalapozásáért?
Tanácsát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Lőrinc-W.Anna

Kedves Anna!

Nekem nyáron lesz egy éve, hogy elhunyt a nyuszikám, de még ma is siratom sokszor. Együtt érzek önnel, de sajnos, aki állatot tart annak el kell fogadni, hogy a szeretett kis élőlényt valószínűleg el kell temetnie majd egy napon.
Örülök viszont az új jövevényüknek. Nagyon korrekt a táplálás leírása. Esetleg egy nyalósó és rágófa behelyezésével segítheti még hozzá az egészséges élethez.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

fanies képe

Kedves Doktornő!
Az én problémám a következő:a nyuszim minden nap a déli órákban(rendszeresen ekkor) lágy bélsarat ürít!Utánaolvastam hogy ez normális,ám ezt legtöbbször azonnal fel is veszik!Az én nyuszim azonban otthagyja!Ez jelenthet valamiféle problémát?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Fanies!

Amikor egy nyuszi nagyon jól van tartva, tehát sok és jó minőségű takarmány áll rendelkezésre, akkor sokszor az ürített lágybélsarat nem fogyasztja már el, mert nincsen arra szüksége, hogy előemésztett táplálékot is egyen.
Nem kell megijednie tehát ha pillanatnyilag nem eszi fel a nyuszi ezt a vakbél tartalmat. Ha kevesebb tápot kapna és több szénát valószínűleg visszaenné a bélsarat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

fanies képe

Kedves Doktornő!
Köszönöm szépen a megnyugtató választ!:)

Kedves Fanies!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia