Jelenlegi hely

Szokatlanul félénk nyuszi

Fórum: 

Kedves Doktornő,
most igazából nem állatorvosi tanácsra lenne szükségem, de mivel nyulakkal foglalkozik, gondoltam tud tanácsot adni.
Pár napja a nyuszim nagyon félős lett, de anyira, hogy ha csak megmozdulunk vagy ránézünk, rögtön beszalad a szekrény vagy ágy háta mögé, és akárhogy próbáljuk csalogatni, nem jön ki. Volt hogy két napig egyhuzamban csinálta.Mikor kicsit megnyugodott és ki akart jönni ismét visszafutott és dobbantgatott. Próbáltuk kajával csalogatni, odatérdelni és hívogatni, de minden hiába.
Azért furcsa ez, mert nem bántottuk,imádja mindenki, nem változott semmi a környezetében, nem voltak nálunk vendégek, tehát nem tudom semmihez sem kötni ezt a változást a természetében.De nagyon aggódok, nehogy egyszer olyan sokkot kapjon, hogy végzetes legyen. Most mondhatjuk rá, hogy ő még az árnyékától is mgijed. És nem utolsó sorban nem túl egyszerű két napon kersztül csak a dobbantgatást hallani...Esteleg valami szert, valami nyugtató hatásút adni kellene neki? Vagy mit csináljunk vele?
Köszönöm

Kedves Mimi0902!

Több oka is lehet a félénkségnek. Előfordulhat, hogy nőstény nyuszi esetében ivarzással lehet összefüggésben, ami a nemi ciklus lecsengése után spontán megszűnik.
Oka lehet egyéb belső szervi betegség is, mivel a nyuszik préda állatok és bár igyekeznek rejtegetni betegségeik jeleit, önvédelemként elbújhatnak hirtelen jött ingerek miatt. Sokszor fülbetegségeknél tapasztalunk hasonló jeleket. Ha néhány napon belül nem oldódnak a tüneteke, akkor szervi elégtelenség gyanúja miatt érdemes állatorvoshoz fordulni kivizsgálás céljából.
Segíthet a besötétített szoba is, mivel a félhomály nyugtatólag szokott hatni.
Homeopátiás nyugtató szerként javasolhatom az Aconitum napellus 9 CH-t. ebből 2 golyót kell naponta vízben oldani és fecskendővel beadni a nyuszi szájába, vizébe beletenni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia