Jelenlegi hely

Vizelet problémák

Fórum: 

Kedves Doktornő,
1 éves törpenyuszimmal kapcsolatban az alábbi problémával fordulok Önhöz:
a nyuszim szobatiszta, ill. a pisikéjét mindig a bilikéjébe üríti, de kb. 5 hónapos korától (szerintem akkor kezdett el ivaros lenni)a fekvőhelyén néha pirosas pisit találok. Azért írom, hogy a fekvőhelyén, mert arra van neki egy külön kis emelet, ahová csak aludni jár. Szerintem ezt a pirosas (feltörölve sötétnarancs sárga) pisit, csak akkor üríti, amikor mélyen alszik. Tegnap kiengedtem a szobába aludni, mert napközben itthon voltam, és azt vettem észre, hogy nagyon mélyen alszik és utánna ott volt megint egy pici pirosas pisi.Ez nem minden nap fordul elő, van hogy 2 hétig semmi, de aztán megint. És csak azzal tudom összekötni, hogy mélyen alszik és akkor történik a dolog.

Pár hónnappal ezelőtt szinte minden nap volt neki ilyen, ezért elvittem egy állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy valami fertőzés, nem tudja mitől, fiatal nyusziknál előfordul. Valami antibiotikumos szert kellett itatni vele 10 napig, de természetesen nem múlt el tőle. Ezután elvittem egy másik állatorvoshoz, aki megvizsgálta, és azt mondta a nyuszinak semmi baja. Vittem neki egy pici mintát, amit kielemzett, és azt az eredményt kapta, hogy egy vizelet némi pigmenttel. Még azt is megjegyezte, lehet az ivarosodás miatt van.

A nyuszim egyébként rendesen eszik, iszik, ugyanannyit mozog mint régen, tehát külsőre semmi baja.
Én csak azt furcsállom, hogy mitől ilyen piros ez a pisi, mivel répát nagyon keveset adok neki, van hogy hetekig nem is kap, fő tápláléka a széna mellett, kevés fehérrépát és petrezselymet, ezeket sem napi rendszerességgel, ill. különböző zöldségeket, nagyon minimális mennyiségben, tápot is minimálisat, van hogy napokig nem kap, ha kap is egy icipici kanálkával.

A kérdésem az lenne, hogy nyugodjak ebbe bele, hogy ez pisi és egészséges a nyuszi, vagy esetleg érdemes lenne elvinni még valamilyen vizsgálatra?

Válaszát előre is köszönöm. Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A nyuszi vizelete a szoba oxigénjén természetes körülmények között is bepirosodik, oxidálódik. Ez náluk teljesen egészséges lehet. Nőstény nyuszinál időnként az ivarzás alatt pirosas pecsételést is lehet tapasztalni, ami pedig a peteérés időszakát jelzi.
Mivel a vizelet vizsgálata nem jelzett semmi gyulladásra utalót, ezért azt kell mondjam, hogy a tapasztaltak nagy valószínűséggel teljesen normálisak.
Ha egészen meg szeretne nyugodni, akkor esetleg egy hasi ultrahang vizsgálatot javasolnék húgykő kizárása érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,
köszönöm szépen a válaszát. Az nem furcsa ebben a dologban, hogy ha mindig a wc-jébe pisil, miért csinálja ezt néha a wc-n kívül? Lehet, álmában tényleg bepisil?
Lenne még egy kérdésem, ivartalanítással kapcsolatban. Sok embertől hallottam azt is, hogy meghosszabbítja az állat élettartamát, de azt is hogy nem. Mik a tapasztalatok nyuszik terén?
Azt lehet, elfelejtettem írni, hogy ő egy bak nyuszó, és a fentieken kívül nincs vele gond, nagyon jó természete van, tehát nem szeretném ivartalanítani egyébként.
Köszönöm türelmét.
További szép napot.

Kedves Zsuzsa!

Az ivartalanítást abból a szempontból szoktuk élet meghosszabbító műtétnek becézni, hogy az ivarmirigyekkel kapcsolatos problémák megelőzhetőek. Ezek elsősorban a heredaganat, here gyulladás.
Ha a nyuszi agresszív, vagy a gazdit zavarja az ivaros állatnál természetes szagosabb vizelet, akkor a műtét segíthet.
Az említett betegségek kialakulására természetesen látunk időnként példát, de egyetlen orvos sem jelentheti ki kategorikusan, hogy az ivartalanítás nélkül ilyen betegség be fog következni.
A mély álomban bekövetkező bevizelés létező dolog, tehát ha csak ez a panasz akkor úgy vélem inkább kis balesetekről van szó, mint kóros jelenségről.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Zsuzsa!

Nagyon hasonlò helyzetben vagyok, nekem most 1 éves a bak nyuszim, és szintén időnként rossz helyre, pirosas, felitatva sötét narancsos pisit hagy. Emiatt érdeklődnék, hogy a te nyusziddal mi lett ebből a szempontbòl, elmùlt-e, vettél-e neki gyògyszert, voltál-e esetleg valamilyen vizsgálaton a nyusziddal?
Nagyon megköszönném a válaszod!

Üdv,
Antònia
(sorstárs nyuszigazdi)

Kedves Antónia,
voltunk vizeletvizsgálaton, akkor mgállapította a doktornő a mintából, hogy a nyuszinak nincs baja, a vizeletét az elfogyasztott növények pigmentjei festik meg, ill. azért pisil a bilin kivülre, mert ez olyan ivaros viselkedés, eldicsekszik, hogy ő már nagyfiú:) Igy fogalmazta meg a doktornő:) Aztán időközben ivartalanítva lett a nyuszi-más okból kifolyólag-, és teljesen igaza volt a doktornőnek, azóta ezt a félre pisilős "balesetes" pisit is elhagyta:)

Kedves Mimi és Antónia!

Remélem mindkettejük nyuszija jó egészségnek örvend.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia