Jelenlegi hely

Szőrhiány

Fórum: 

Kedves Doktornő!
A mai nap észrevettem, hogy a nyuszim jobb hátsó lábán egy szabálytalan foltban hiányzik a szőr. A bőre nem piros és nem hámlik ezen a területen, nem fájt neki amikor megtapogattam.
Mostanában elég sokat mosakszik, gondoltam, hogy a szokásos vedlés miatt lehetséges, de valószínűleg az állapot pár napja állhat fent, nagyon megijedtem. Máshol nem találtam rajta ilyen foltot, a szőre szép fényes egészségesnek tűnik. Ezen kívül észrevettem, hogy egy ideje a szokásnál többet rázza a fejét, de a fülei is tisztának tűntek.
Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az ok?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Fanni

Kedves Fanni!

A legvalószínűbb külső élősködő, illetve a bőr gombás fertőzése. Az élősködők ellen valamilyen ivermektin tartalmú bőrre cseppenthető szert javasolnék, melyet 3 héten keresztül a tarkó bőrére heti egyszer kell cseppenteni. Ilyen szer az SH-Rodemectin, vagy DRH-Ivermektin.
A gomba ellen Canesten kenőcs használatát javasolnám a kopasz foltos területen 12-14 napon keresztül napi két alkalommal.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves doktornő!
a nyuszim 1-ik oldalán egyre hiányosabb a szőr.olyan tapintásra mintha bepudereztem volna.voltunk orvosnál,kapott cseppeket a nyakára,szurit viszketés ellen,bár nem tapasztaltam hogy vakarozna!egyébként vérvételt tanácsolt jövöhéten,mert szerinte hormonális probléma.a szörétől sűrűn eldugul a gyomra,sokat küzdünk,ebbben az évben 2szer majdnem belehal..de sikerült megindítani ,és szép lassan normalizálódott a széklete.viszont emiatt heti 3-szor kap parafinolajat kis mennyiségben,puffadásra espumisan cseppet,ananászlevet,ha nagyon görcsöl nospát 1/8-ot.persze furminátor is be van vettve sűrűn!az lenne a kérdésem hogy hosszú távon a parafinolj nem e okoz problémát,esetleg nem e attól hullik ki a szőre?mit ajánlana a dugulásra!?szénát annyira nem eszi,biztos ez is közre játszik!elöre is köszönöm!! üdv.B.Éva

Kedves Éva!

A paraffinolaj hosszabb távon a vitaminok felszívódási zavarát okozhatja, ezért előfordulhat a szőr növekedésében hiány, vagy lassúbbodás. Azt javaslom, hogy próbáljanak meg bőrtápláló olajokat, például a tarkóra csepegtethető Dermoscent oldatot. Ezt állatpatikában megvásárolhatja vény nélkül.
A rostok hiánya bizony székrekedés oka. Kipróbálhatnának apróra szecskázott gyógynövényes keverékeket is, melyeket talán szívesebben enné a nyuszi. Egy rendes szénafogyasztással feltehetően minden gondjuk megoldódna.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
köszönöm a segítséget!veszünk cseppeket!a széna problémára már meg van a megoldás,6-7 hetente vinni kell fog csiszolásra,mert sajnos a hátsó fogak állandóan csipkéződnek,és túl nőnek és sebet vájnak a száj oldalába.a fájdalom miatt nem eszik.a beavatkozás után rengeteg szénát fogyaszt,bár nem tart sokáig sajnos!mit ért pontosan a gyógynövény keveréken?mit kaphat a nyuszó?És mit tehetek ha a szőr már dugulást okoz,mivel inditható meg?Köszönöm válaszát!!Üdv.B.Éva

Kedves Éva!

Állat felszerelés és takarmányboltokban lehet kapni ilyen szecskázott széna és gyógynövény keverékeket. Ilyen bolti keverékekre gondoltam.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia