Jelenlegi hely

Fiatal nyuszi végbél problémája

Fórum: 

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni. 2 hónapos fiú nyuszim (oroszlánfejű törpenyúl)jó kedvű, étvágya is van de észrevettem, hogy a végbélnyílása minden nap megduzzad és piros, olyan mintha egy kicsit kifordult volna. Egy-két órán belül visszahúzódik de aztán pár óra múlva megint megduzzad. A széklete normális. A szeme körül kicsit piros és néha csípásodik is. A védőoltásokat már megkapta és voltam ezzel a problémával is orvosnál de sajnos nem szűnt meg. Kapott injekcióban antibiotikumot és bekenték a fenekét is.
Mit tudok csinálni? Mi lehet a baja? Azt mondták valószínűleg valamilyen étel okozta, de mióta megvan ugyanazokat az ételeket kapja. Száraz kenyér, táp, széna, répa, néha uborka.
Előre is köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel:

Adrienn

Kedves Adrienn!

Férgesség esetén szokott előfordulni végbél irritáció, illetve ebből adódó végbél gyulladás. A férgek, illetve azok petéi viszketést okoznak a végbél tájékán és a felfokozott bélmozgások miatt megduzzadhat, illetve előeshet a végbél utolsó szakasza. A férgek jelenléte sokszor nem látható a székleten, legfeljebb ha szétszedi az ember, de akkor sem biztos. Ezek a paraziták a bélcsatornában élnek és ritkán ürülnek spontán, ami viszont kijuthat a külvilágba, azok az ivari produktumaik, vagyis a petéik. A széklet mikroszkópos vizsgálatával a peték kimutathatók és így a diagnózis egészen biztos lehet.
Ha a laboratóriumi vizsgálatot nem is kérik, a féreghajtás mindenképpen javasolt. Ivermektin hatóanyagú bőrre cseppenthető készítményt, vagy 5 %-os Fenbendazol tartalmú szájon át adagolható granulátumot javasolnék. Ezek a szerek vényköteles készítmények ezért legalább a felírásuk érdekében állatorvoshoz kell fordulniuk.
Ha még kérdésük adódna, nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Adrienn!

Annyit még elfelejtettem írni, hogy a száraz kenyér etetése nagyon erősen ellenjavallt!!! A könnyen erjedő szénhidrátok miatt a gyomorba szaporodhat egy gombafajta ami felfúvódáshoz és a kialakult erős nyomás miatt akár fulladásos halálhoz is vezethet.
A nyuszi takarmánya alapvetően széna, esetleg fonnyasztott zöldek, például a herefélék, pelletált tápok (magok nélkül), és zöldségek (ezek közül is ne puffasztóakat, mint a káposzta).

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia