Jelenlegi hely

Rossz kedvű, étvágytalan nyuszi

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Van egy 1,5 éves oroszlánfejű törpém, aki tegnap reggel óta nem eszik. Reggel megkapta a szokásos adag tápot, utána 2-3 órával már rossz volt a kedve, étvágya 0. Egész nap az alomtálcában ült. Nincs meleg, megy a klíma, szóval szerintem nem ez a baja...
Pár perce evett néhány rúd tápot, de azóta megint csak punnyad, semmi aktivitás, kedve rossz.. :(
Tegnapelőtt este megcsócsálta anyukám egyik virágjának a levelét. Nem tudjuk, milyen növény, valamilyen futó... Esetleg lehet, hogy ez volt a gond? De másnap reggel meg még evett :(
Illetve tegnap este bogyózott elég sokat, de olyan puhák, fényesek voltak, ma alig produkált valamit.

Maga szerint mi lehet a probléma? A közelben lévő állatorvosok nem értenek a nyulakhoz, hiába vinném le :(

Illetve azt elfelejtettem leírni, hogy a húgom nyuszija ugyanezeket a tüneteket produkálta kb 3 hete, nála 4 napig tartott. Ez idő alatt csak nagyon kevés szénát evett.
Ő sokkal több zöldséget kap, mint az én nyulam. Illetve nem mindig ugyanazokat eszik.

Kedves Viky!

A nyuszik emésztő szervrendszere a legérzékenyebb része, ezért gyakorlatilag minden apróbb változás tüneteket tud okozni. Emellett azonban más is lehet a háttérben, amit nagyon nehéz megmondani vizsgálat nélkül. Figyelni kell a nyuszi minden jelzését, illetve produktumát. Volt-e például vizelet-, bélsárürítés, mióta elkezdődött a teljes étvágytalanság. A széklet hiányát okozhatja székrekedés, de például lázas betegség is. Ez utóbbinál a fülek jellegzetesen vaskosabbak, melegebbek és a nyuszi nyelve is szinte forró. Láz esetén azonban mindenképpen javasolnám az állatorvosi vizsgálatot is, mert lázcsillapítót érdemesebb volna injekcióban adni (például ketoprofen hatóanyagot).
Figyelni kell a vizelet ürítését is, mert sok táp, vagy magas calcium tartalmú növények etetése esetén kialakulhat hólyag, vagy vesekő is ami igen komoly fájdalmas tüneteket, étvágytalanságot, nehéz vizelést, vagy az ürítés teljes elmaradását is okozhatja. Ez nagyon akut, sőt életveszélyes helyzetet is teremthet, tehát ha a vizelet hiányát tapasztalják akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Lehetséges persze, hogy a szobanövényben volt olyan anyag, ami irritatív hatású volt az emésztőszervekre. Ebben az esetben azonban legtöbbször csak ki kell várni, hogy keresztül érjen a nyuszin az irritáló anyag és figyelni kell, hogy igyon a nyuszkó eleget. Jó lenne meghallgatni a nyuszi pocakját, hogy hallható-e a belek mozgása, kurtyogása. Amíg ez megtartott, addig jobb a helyzet, hiszen egy leállt bélmozgás esetében a béltartalom pangani és rothadni kezd a belekben, amiből toxikus anyagok is felszívódhatnak. Lehetséges persze, hogy a húga nyuszija összeszedett egy bakteriális gyomorrontást, aminek a kórokozóját akár egy takarítóeszközzel sikerült átvinni az ön nyuszijának is, de erre kisebb valószínűséget látok.
Ha szépen mozognak a belek akkor kicsit nyugodtabbak lehetünk. Ami fontos, hogy a nyuszit itatni kell, ha magától nem iszik, hiszen kiszáradhat, illetve a béltartalom is vészesen besűrűsödhet, ami székrekedéshez, vagy akár keringési elégtelenséghez is vezethet.
Megtartott bélmozgások, vízfogyasztás és láztalanság esetén amit feltétlenül javasolnék az probiotikumok adagolása. Létezik por és paszta formájában is, melyeket recept nélkül megvásárolhatnak állatpatikában.
Ha még további tünetekkel, vagy megfigyelésekkel tud szolgálni, akkor írja le! Minél több információm van annál közelebbit tudok mondani a kórképet illetően!
Teljes táplálék visszautasítással azonban vigyázni kell, és ha 2-3 nap is eltelik evés nélkül akkor nem kérdés, hogy infúzióra lesz szükség.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktor nő!
Köszönöm szépen a válaszát.
Hétfő reggelre már visszatért az étvágya és ugyanolyan jó kedve van, mint régen. Nem hallottam bélmozgást, volt vizelete is.
Most viszont ami furcsa, hogy nagyon sokat iszik. Este teletöltöttem neki a 250 ml-es itatóját, reggelre majdnem megitta mindet. Nem szokott ilyen sokat inni. Ráadásul meleg sincs, megy a klíma.

Maga szerint ez normális? Vagy ez is elmúlik majd 2-3 nap alatt?

Köszönöm válaszát,

Viky

Kedves Viky!

Mindenképpen várnék néhány napot a helyében, mert lehetséges, hogy csak az elmúlt, betegeskedéssel töltött napok alatt kicsit felborult a vízháztartása és annak rendezésén dolgozik.
Persze sok oka lehet az emelkedett vízfogyasztásnak. A legkézenfekvőbb a lázas állapot, de ugyanígy ok lehet például a cukorbetegség, vagy veseelégtelenség is. Ezek mind olyan betegségek, melyek során a vizeletürítés általában fokozódik, tehát nagyon nagy mennyiségű vizelet ürítése már gyanús lehet. Ha 3-4 napon túl is folytatódik a szokatlanul nagy vízfogyasztás, akkor a legjobb egy vérvétel és laboratóriumi vizsgálat lehet.
Ha volna még kérdés nyugodtan írjon, örülök, ha segíthetek!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia