Jelenlegi hely

törpenyúlfiókák

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Öt nappal ezelőtt született a nyuszinknak 2 fiókája. Erősek és úgy látszik egészségesek is, de a mai nap felfigyeltünk rá, hogy a mancsukon, és az egyik fenekén némi hámlás jelei látszanak. A hámlást néhol apró varszerű képződmény is kíséri.
Egy ügyeletes állatorvost is felhívtunk, aki azt tanácsolta, hogy körömvirággal kenjük be a mancsaikat, illetve friss szénát biztosítsunk a fekvőhelyükön. Körömvirággal nem kentük be őket, de a szénát naponta cseréljük.
Mitől kezdtek el hámlani? Normális folyamat ez? Mit tehetünk?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Monesz87

Kedves Monesz87!

Ha az említett bőrhiányok csak olyan felületeken alakultak ki, melyek tartósan tudnak érintkezni a tartóhely padozatával, akkor feltehetően talpfekélyről van szó. Ez általában több tényezős probléma szokott lenni. Az egyik ok tartási hibát jelent, amikor kevés alomanyag van a nyuszik alatt és az is vizelettől, vagy az ivóvíztől átnedvesedett. A nyuszik folyamatosan ezen a nedves felületen állnak, ülnek, járkálnak, aminek következtében a bőrük felázik, elhal és leválik. A másik ok a túlsúly szokott lenni és a mozgásszegény életmód, de mivel itt nagyon fiatal nyuszikról van szó, ezt a lehetőséget kizárnám.
A talpfekély, enyhe, kezdeti eseteit én is mindig körömvirággal kezelem, ezért azt javaslom, hogy fogadják meg az ügyeletes orvos tanácsát és kezdjék el napi 2-3 alkalommal kenegetni a nyuszik talpát körömvirággal. Ez egy kiváló hámosító kenőcs és enyhe talpfekélynél nagyon hamar gyógyulást hozhat, csak kitartóan kell kenegetni.
Az alomanyag vastagítása is nagyon helyénvaló tanács volt. A másik amire figyelni kell, hogy nem szabad sokáig alattuk hagyni, hogy vizelettel, vagy ivóvízzel átnedvesedjen, hanem naponta új, vastag és száraz alomnak kell a nyuszik alatt lenni.
Jobbulást kívánok és természetesen ha még kérdésük lenne, nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm a segítségét. Megfogadom tanácsát és körömvirággal is kezelem a mancsukat.

További szép napot!
Üdvözlettel: Monesz87

Kedves Monesz87!

Nagyon szívesen! Ha bárhol elakadnának, vagy kérdés lenne nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia