Jelenlegi hely

Elhunyt nyuszi

Fórum: 

Tisztel Doktornő!

4 hónapos törpe nyuszink tegnap teljesen váratlanul itt hagyott minket. Semmi nem látszott rajta, egész nap ugrált, evet, ivót, boldog, egészséges nyuszi volt. Este egyik pillanatról a másikra eldőlt a ketrecben, rugdosót, utána fejét hátra húzta,teste elnyúlva feküdt. Ez után nyögő hangokat adót, miközben száján próbált levegőt venni. Úgy gondoltuk valami megakadt a torkán, próbáltuk mozgatni a nyuszit, de hiába…
Tudom hogy a pontos okát csak boncolással lehet megállapítani, de azt remélem talán így is tud valamit mondani, mitől lehetett?
Nem hagy nyugodni hogy esetleg mi mulasztottunk el valamit a gondozásában.
Köszönöm válaszát!

Kedves Mutu18!

Először is fogadják részvétemet a nyuszika miatt! Ahogy írta is a biztos választ boncolással lehet megadni, de néhány lehetséges okot tudok írni önöknek.
Az egyik valóban a fulladás lehetett, tehát valamit félrenyelhetett a kicsi ami a légutakat elzárva vezetett fulladásos halálhoz.
Ilyen negy melegben sajnos lehetősége van a hőguta okozta elhullásnak is, ami azt jeleneti, hogy a nem tudott elég hőt leadni a nyuszi és ezért az agy ödémája lépett fel, ami szintén fulladásos halált okoz a légzőközpont bénulásán keresztül.
A harmadik gyakori ok szokott lenni a hirtelen szívhalál, ami ritmuszavarokból adódhat, de ezt tartom a nyuszi kora miatt a legkevésbé valószínűnek.
Tudom, hogy nagyon nehéz elfogadni egy ilyen hirtelen bekövetkezett halált, de megpróbálni csak a szépre emlékezni és nem emészteni magukat a megváltoztathatatlanon.
Nagyon együttérzek önökkel, mert sajnos magam is keresztülmentem hasonlón egy hónappal ezelőtt a saját nyuszimnál.
Bíztatóbbat nem tudok annál mondani, hogy az idő segíteni fog!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Sajnálva olvasom az előttem szólót, de nálunk pár órája történt meg ugyanez:'( A fél éves nyuszink váratlanul itt hagyott minket:( Nagyon el vagyok keseredve!

Kedves Evykee!

Nagyon sajnálom a nyuszit és Önöket is, fogadják részvétem. Amit Mutu18 nyuszijával kapcsolatban írtam önöknél is sajnos igaz.
Esetleg ha volt előzménye a tragédiának, például kevesebbet evett a nyuszi, akkor emésztőszervi betegség lehetősége sem kizárt.
Mivel a nyuszik prédaállatok a vadonban ezért igyekeznek betegségeiket elrejteni, hogy a ragadozóknak ne jelentsenek könnyű célpontot. Sokszor ez a legnagyobb baj a gyógyászatukkal kapcsolatban is, mert nagyon sokáig rejtegetik a betegségeiket és már akkor látványos egy-egy kórkép, amikor nagyon nehéz bármit is tenni.
Kitartást kívánok ebben a nehéz időszakban Önöknek!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nyuszkom váratlanul és nagy fájdalmat hagyva maga után szombaton 23:30körül itt hagyott minket. Semmi előjelét nem láttam ennek. 2nappal a távozás előtt kapott tőlem egy kis dinnye sarkot, amitől pirosat pisilt de ezelőtt is adtam neki és akkor is ilyen volt, és olvastam hogy adhatok neki dinnyét. Aznap mikor elment, du. 13-14 óra körül adtam neki egy kis nyers répát, amit nagy étvággyal meg is evett. Persze reggelit is kapott meg ivott is. El kellett mennem ezután és este 11re értem haza. Mentem be nyuszikámhoz h köszöntsem és akkor bent feküdt a helyén, tettem vettem és közben arra lettem figyelmes hogy fel alá futkározik majd az oldalára feküdt és rugdosott össze vissza. Oda mentem hozzá simogattam amire megnyugodott, lélegzett még 1-2 aztán elment.. Mindenki azt mondta nekem hogy szívrohamot kapott mert már öreg volt, 7éves. Csak azt nem értem hogy a ketrecének a sarkában kisebb vértócsa volt ami a fenekéből jöhetett szerintem. Felboncoltatni nem szerettem volna és sajnos az állatorvosa is 2hét szabira ment el, persze van több állatorvos is, de mivel mindenki azt mondta hogy idős volt már és ne boncoltassuk fel szegényt, így belementem de a tudat hogy valamit rosszul csinálhattam nem hagy nyugodni. Minden 2perc alatt történt, és csak az vigasztal hogy ott lehettem mellette, megvárt míg hazaértem. Köszönöm a válaszát előre is!!

Kedves Cilvy!

Először is fogadja őszinte részvétem! Sajnos pontosan tudom mit érez!
Nyusziknál a hirtelen halál sajnos nem ritka. Nyilván egész biztosat nem tudok mondani, csak a leírtak alapján a gyanúmat. A vér ürítése alapján feltételezhető a vérzéses bélgyulladás, ami annyira akut módon tud lezajlani, hogy akár órák alatt a nyuszika halálához vezethetett. Mivel a nyúlnak nagyon érzékeny bélflórája van, ezért annak egyensúlyában bekövetkezett borulás gyorsan lehetőséget adhatott egy agresszív kórokozó elszaporodásának.
Én úgy vélem, hogy egy nagyon szerencsétlen véletlen áldozatai lehettek. A dinnye magas cukortartalma miatt csak kis mennyiségben adható nyuszinak. Feltehetően nem is volt semmi baj az elfogyasztott mennyiséggel, hiszen nem okozott közvetlen felfúvódást, mégis úgy gondolom, hogy az lehetett a baj előkészítője. A magas cukortartalom miatt egy bizonyos élesztőgomba, aki egyébként is a nyuszi beleiben él, egy picit jobban elszaporodhatott a normál bakteriális flóra kárára. Ezzel nem is lett volna baj, mert valószínűleg visszarendeződött volna az egyensúly. Csakhogy vagy a répával, vagy valamelyik egyéb élelemmel bejuthatott egy olyan baktérium a belekbe, ami kihasználva az egészséges egyensúly megbomlását gyors szaporodásba kezdett és a bélfalat szinte teljes vastagságában begyullasztotta. Ez annyira gyorsan és akut módon zajlott le, hogy nem valószínű, hogy bárki meg tudta volna menteni szegénykét. Még akkor sem hinném, hogy életben maradt volna, ha egy órával korábban már állatorvos kezeli.
Tehát én úgy gondolom, hogy akut vérzéses bélgyulladás lehetett a halál oka.
Ami nagyon fontos, hogy ne vádolja önmagát! Sajnos néha ilyesmi bekövetkezik, amit tudom, hogy nagyon nehéz elfogadni (nekem is hasonlóval kellett megküzdenem a saját nyuszim esetében másfél hónapja)! Én biztos vagyok benne, hogy a nyuszija nagyon szerette önt és boldog élete volt, és ő sem akarná, hogy önmagát vádolja miatta! Biztosan inkább azt szeretné, hogy mindig csak szeretettel gondoljon az együtt töltött időre és a szép emlékekre!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, és a nyugtató, vigasztaló szavakat. Ilyenkor nehéz másra gondolni mint arra, hogy én vezettem szegény Nyuszkomat idáig.. Csak jót akartam neki, gondoltam a dinnyében sok a vitamin és mindig olyan nagy hévvel ette. A répa volt a szerencsétlen választás, nem is szoktam ilyen hamar rá 2napra újra zöldséget, gyümölcsöt adni neki, csak pont Anyukám húslevest készített itthon és mondta hogy adjak Nyuszikának egy kis répát hisz úgy szereti. Mind mindig csak jót akartunk neki, évente vittem oltásra is ugye a szúnyogok ellen és mi egymás.. Számítottam erre a válaszra, hiszen azért is írtam le hogy miket adtam neki, ami a megszokottól eltért. Fel voltam készülve erre, és azért is mertem írni mert szombat óta marcangolom magam azzal hogy nem szívinfarktus volt.. A család többi tagja is így volt vele hisz már kapott dinnyét meg répát is, csak sajnos nem ilyen hamar.. Az is a baj hogy a tv-ben és az újságokban, magazinokban látni hogy a Nyuszik folyton zöldséget, gyümölcsöt esznek, ami nagyon eltudja bizonytalanítani az embert, mert én évekig alig adtam neki mert valahol olvastam h a fő elesége a széna és tápok, a zöldséges sokszor nem tesznek nekik jót. Maradtam volna a saját elképzelésemnél.. Nagyon köszönöm, és szívből sajnálom a Nyusziját, biztos már fent játszanak együtt.
Szilvi

Kedves Szilvi!

Nehéz időszak ez Önnek, de az idő segíteni fog. Sajnos tényleg sok olyan dolgot látunk a reklámokban, tv-ben, melyek tévútra vihetnek. A gazdi mindig jót szeretne, kedveskedni a szeretett állatkának és így sokszor úgy esünk csapdába, hogy észre sem vesszük. A nyuszi fő táplálékának valóban szénából és magtalan tápokból kell állni. A napi felvett táplálék legalább 16%-ának rostnak kell lennie. Általában azt szoktuk mondani, hogy a K betűvel kezdődő zöldségeket hanyagolni kell, de én erre a listára szoktam ráállítani például a salátát is, ami nagy mennyiségben tárolhatja magában a növényvédő szerekből származó mérgező anyagokat.
Sok erőt kívánok ehhez az időszakhoz és én is köszönöm az együtt érző szavakat!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

A mai napon 3 éves ivartalanított házinyuszink elhagyta családunkat, és az örök élet útjára lépett...

Nem volt vele semmi gond: evett, ivott, jókedvű volt, szökdécselt. Rendesen végezte a folyó és szilárd dolgait is. Délután, mikor a gyerekek pihentek, azt hallottuk, hogy rúgott három hatalmasat a vécéjébe. Férjem kirohant hozzá, és kétségbeesve mondta, hogy Kópé meghalt. Ott feküdt a kis szőnyegén elterülve. Próbáltuk simogatni, felrázogatni, de nem reagált semmire. Majd egy fél perc múlva megmozdult benne valami, talán a tüdeje lehetett, mert a mellkasa kitágult, és ennyi...

Akkor, és jelenleg is az előző hozzászólásokból arra következtetek, hogy szívinfarktust - ha van ilyen náluk - kaphatott. Esetleg a leírtakból meg lehet állapítani, hogy mi történhetett vele?

( Salátát kapott előző este, de hozzá volt szokva a zöldség és gyümölcs félékhez, nagyon szerette őket. Talán a sali lehetett vegyi anyaggal teli? Ha netalán mérgezést kap a nyuszó, miből lehet megállapítani, mivel ők nem tudnak hányni? )

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Mercus!

Először is fogadják részvétemet Kópé miatt. Én is a nyáron temettem el szeretett nyuszimat, így nagyon beleérzem magam a helyzetükbe.

Ahogy hasonló kérdéseknél mindig meg szoktam írni, a pontos választ csak boncolással lehet megmondani, illetve sokszor labor vizsgálattal.
Nem kizárt természetesen a mérgezés sem, bár én kisebb valószínűséget látok erre, mert akkor komolyabb megelőző tünetek is lettek volna, mint levertség, rángatózás, emelkedett hőmérséklet.
A méreg nyomait gyomortartalom kémiai analízisével szokták bizonyítani nyuszinál.
Két nagyobb valószínűségű halálok lehet gyanús még. Az egyik a bélcsatornán történt csavarodásból adódó keringés összeomlás, illetve az ön által is említett hirtelen szívhalál.
A bélcsatornával kapcsolatos halálokot is kevésbé valószínűsítem, mert ott is szokott látni megelőző tüneteket a gazdi, mint gubbasztást, fájdalmas hasat, étvágytalanságot.
A hirtelen szívhalál valóban nagyon valószínű. Sok dolog okozhatja, de leggyakrabban az elhízás vezethet hozzá. Ok lehet szelén, e-vitamin hiány is, de olyan esetek is ismertek, amikor nincs konkrét magyarázatunk a szív megállására.
Nagyon sajnálom önöket, különösen a gyerekeket, hogy ezt a szomorú veszteséget most át kell élniük. Igyekezzenek a szépre emlékezni. Kópé biztosan nagyon szeretett az önök családjában élni és biztosan sok boldogságot adtak egymásnak.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Patrícia!
Tegnap reggel meghalt a nyuszim és nagyon magam alatt vagyok.Hibáztatom magam hogyha idejében elcsíptük volna talán még most is köztünk lenne.
Előzménye az volt hogy megszünt a táp amit evett és nem volt hajlandó mást enni.Majd ráfanyalodott a szénára,vizet is ivott.Elvittük oltásra.Nem láttak semmit nála.Majd pár nap múlva hasmenése lett.Először sárgás,majd zöldes.Az orvos tanácsára vettem neki hasfogót amit be is adtam neki majd ezután már nem ment a hasa.
Viszont enni továbbra sem akart már szénát sem.Kijött az orvos adott neki 3szurit.Az egyik lázcsillapító m hőemelkedése volt a másik antibiotikum a 3.ra nem emlékszem.Írt fel neki 3féle gyógyszert amit szépen adtam is neki.Étvágynövelő és bip lapis is volt közte.Majd már rendeződni látszottak a dolgok.Evett zellert,paprikát,szénát is és ivott szépen.Aztán hétfőn gubbasztani kezdett...ha akkor elvittem volna...:-( nem evett semmit,majd másnap sem de bogyózott.Noszogatásra ivott vizet de már nem nagyon akart mozogni sem csak ha piszkáltuk akkor.Hajnalban is felkeltem vizet adni neki.Azonban tegnap reggel már hígas fekete széklete volt.Kitöröltem neki és adtam egy kevés fibroplexet amit előző nap még le is nyelt de már reggel nem.Leraktam a földre,próbált elugrani de a hátára esett...beraktam a helyére.Onnan is ugrani akart de megint hanyatt esett.Majd mielőtt vittem a dokihoz sikított a helyén.Szörnyű volt.Elvittük és már akkor féloldalan volt a hordozóban.Megérkeztünk és a doki 10perc múlva nézte meg de előtte sikított és rugkapált.Adott neki vízhajtót mert mondta hogy tüdőembólia de már alig ver a szive.A kezeim közt halt meg.Zokogtam és öleltem:-( mikor visszajött az orvos mondta h ecephalitis és ha hamarabb beviszem akkor még tudtak volna rajta segíteni.De semmi tünet nem volt...nem is rángatózott semmi...honnan tudhattam volna h az...ők tudták volna mikor a nem evés miatt csak étvágynövelőt kapott?Nagyon szomorú vagyok és hibásnak érzem magam.Reggel pedig rohantam a dokihoz amint megetettem a kislányomat taxiba ültünk és mentünk...nagyon hiányzik!Ha gubbasztáskor elviszem lett volna esélye?

Köszönöm,Leila nyuszkó gazdija

Kedves Leila!

Nagyon-nagyon sajnálom, ami a nyuszival történt és amit át kellett élnie.
Vitatkoznék azonban a kezelőorvosukkal abban, hogy amennyiben valóban encephalitozoonozis volt (ami egyébként a végső leírásból gyanús) meg tudták volna menteni. Bár van kezelése a kórképnek, sajnos elég kevés a gyógyulásra, vagy a teljes gyógyulásra az esély.
Őszintén mondom, hogy ne legyen lelkiismeret furdalása. Ön mindent megtett, amit megtehetett a nyusziért, és biztos vagyok benne, hogy ő is nagyon hálás volt ezért, és nagyon szerette önt!
Sajnos most már nem lehet visszahozni szegényt, de abban biztos vagyok, hogy a nyuszika sem azt szeretné, hogy ön magát vádolja. Próbáljon a szép emlékekre gondolni, és akkor eljön majd a nap, amikor könnyebb lesz.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

És a tüdőembolia?Annak mi a tünete?Nem lehet hogy amiatt történt az egész hogy megemeltem hogy megtöröljem a fenekét a kakától?Mert addig ült szépen csak miután leraktam ugrott volna és hanyatt esett....lehet hogy bevágódott a feje vagy az ölben levéstől vmit megbolygattam benne?Mert utána dőlöngélt....ha nem piszkálok hozzá akkor és csak bebugyolálom pokrócba és úgy vittem volna...lehet akaratomon kivül súlyosbítottam a helyzetén?Bocsánat a sok kérdésért de vhogy le kell zárnom ezt magamban és ez csak úgy lehetséges ha a bennem felgyülemlett kétségekre választ kapok....:-( köszönöm

Kedves Leila!

Ha tüdőembólia volt, akkor előbb-utóbb mindenképpen erre a kimenetelre vitt volna. Nincs semmi, amit tehetett volna ellen. Az előfordulhat, hogy egy vérrög elmozdulhatott az emelés során, de ugyanez bekövetkezhetett volna egy ugrás következtében is.
Ilyen sajnos megtörténhet, de emiatt nem szabad vádolni magát. Semmit, nem tehetett volna, hogy megmentse, ha ez az embólia bekövetkezett.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Kis kedvencünk Negró, hétfő délután hagyott itt minket fél éves korában.
Sajnos nem tudom mi történhetett,ebben kérem az Ön segítségét.
Pénteken elutaztunk,őt szénával,vízzel,táppal bőségesen ellátva hagytuk itthon. (Ilyen előfordult már máskor is,soha semmi gond nem volt.)
Vasárnap mikor hazaérkeztünk látom,hogy bágyadt, nem evett-ivott szinte semmit egész hétvégén!!Ennek megfelelően bogyó,pisi sem volt. Megijedtünk,azt gondoltam a melegtől bágyadtabb, talán nincs étvágya. Megitattuk,többször is erőltettem az ivást,nehogy kiszáradjon. Izgultam,hogy alakul az éjszaka, de reggelre úgy tűnt,hogy jobban van, ivott is meg picit evett is, a viselkedése is aktívabb volt,mint előtte. (Itt volt a baj,mert megnyugodtunk és elmentünk dolgozni....)
Mikor délután hazaértam nagyon levert volt,és nemsokára rá elpusztult. Nem kívánom senkinek azt amit átéltem,hívtam a párom,hogy siessen haza,de mire hazaért addigra késő volt már. (Mikor elpusztult, a kis fenekéből sárgás folyadék távozott.)
Szeretném tudni, hogy mi okozhatta nyuszikánk halálát?
Segítségét előre is köszönöm, Üdvözlettel : Judit

Kedves Judit!

Először is fogadja részvétemet Negró elvesztése miatt.
Sajnos a kérdésére egészen pontos választ nem tudok adni. Erre csak egy boncolás és laboratóriumi vizsgálatok végzése után lenne lehetőség.
Feltételezéseket azonban tehetek.
A végső hasmenéses tünetből esetleg egy E. coli baktérium okozta fertőzés, vagy coccidium nevű parazitás fertőzésre gondolnék. Erre biztosabbat a széklet, vagy béltartalom laboratóriumi vizsgálatával lehet mondani. Mind a két esetben lehetséges egy annyira akut lefolyású bélgyulladás, ami a nyuszit 1-2 nap alatt elviszi.
A másik nagyon valószínű lehetőség még, hogy a hétvégén jelentkező extrém melegben a nyuszi túlhevült és hőgutát kapott, ami agyi ödémát okozott és ez vezetett a halálához.

Tudom, hogy ilyenkor nagyon nehéz a gazdinak és keresi az okokat, de sajnos Negró már nem fog visszajönni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szerette a nyuszi önöket és boldog élete volt. Erre kell gondolni és azokra a szép emlékekre és boldogságra, amit egymásnak tudtak adni az életében. Közhelyes, de az idő segíteni fog és egyszer majd mosolyogva is tudnak majd róla beszélni, vagy azokról a vicces szeretetreméltó dolgokról, amiket csinált.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Drága doktornő,
a nyolc hetes kisnyuszink ma itthagyott minket. 1.5 hete volt nálunk. Rengeteget szénát evett és ivott, sokkal többet mint a felnőtt nyuszink, de ezt betudtuk azzal, hogy a másik rossz étvágyú. Tegnap este mikor megtapintottam viszont betegesen soványnak tűnt.Ma vittük volna orvoshoz. Szemre nem volt az, mert sűrű volt a szőre és nem tűnt fel. Reggel nem jött ki a ketrecből,ami fura,mert szeretett elcsavarogni, de azt gondoltam, hogy álmos. De viszont eszegetett, bár nem annyit és ivott is, de mire hazaértünk már meghalt. Bogyókái voltak a ketrecben. Nagyon pici, körömhegynyi paszternákot evett meg, de nem volt tőle hasmenése. Ez lehetett a baj? Mire gondol doktornő? Nem hagy nyugodni a dolog, bár sajnos ezzel nem tudjuk visszahozni.

Kedves Mimi!

Lehetséges, hogy parazitás fertőzés áldozata lett a nyuszi. Ezért lehetséges, hogy jó étvággyal evett, mégis soványnak tűnt tapintásra.
Ha a paraziták kellő mértékben elszaporodnak akkor bélgyulladást, vagy akár bélelzáródást is okozhatnak.
Biztosat természetesen csak boncolással lehetne mondani, de elsőre én erre gondolnék.
Nagyon sajnálom a nyuszit!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő, köszönöm válaszát. Ez a parazitás fertőzés, amire Ön gondol, megfertőzhette a másik nyuszit? Nem sokat találkoztak, naponta pár percet csak, főként külön külön voltak kiengedve.Kifertőtlenítettük a ketrecet,a lakást is kellene?

Kedves Mimi!

A fertőzés lehetséges, ezért egy biztonsági parazita irtást végezhet, például az SH-Rodemectinnel, vagy DRH-Ivermektin spot on-nal.
Ezt a tarkó bőrére kell cseppenteni hetente egyszer és 3 hétig ismételheti.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Először is szeretnék minden egyes gazdinak részvétet nyilvánítani aki átesett hasonló tragédián.
Egy éves kis nyuszim vasárnap délután hunyt el. Mérhetetlen gyász és bűntudat van bennem. Szombat reggel még rendesen evett a kedvencét adtam neki (borsópelyhet) aztán adtam neki 3 szem rózsaszirmot, előtte nap is kapott már abból a rózsából...
körülbelül egy óra múlva pihegve feküdt utána pedig be gubbasztott a wcjébe. Gyanus volt nekem mert nem ült hanem gubbasztott benne és kakilt egy több bogyóból álló egybe kakit. Utána meg gubbasztott csak. aznap elutaztam vidékre a szüleimhez közben tartottam a kapcsolatot a lakótársammal aki többször is megnézte és nem evett nem kakilt csak gubbasztott. Másnap 1 óra körülre tudtam visszaérni hozzá,azonnal vittem az oroshoz... ahogy felvettem olyan erőtlen volt, próbáltam megitatni de nem ment.
Az orvos bedugott egy lázmérőt a kis seggébe onnan kiesett egy bogyó majd híg széklet és egy pici sárgás folyadék. Azt mondta bélgyulladása van, adott neki gyulladáscsökkentőt+antibiotikum szurit. írt fel fiberreplexet. Megkérdeztem nagy-e a baj, azt mondta nem. Adott fecskendőt h azzal itassam, mondta h kicsit alacsony a testhője tegyem meleg helyre. Megnyugodtam, haza vittem betettem a kis ágyába melegvizes palackot mellé és betakartam. fecskendővel ivott pár korty vizet nagyon gyenge volt :( belenyomtam a szájába egy kis gyógyszert is. Egyik pillanatban elindult az ágyából de eldölt oldalra, visszatettem a kis ágyába de ahogy emeltem teljesen elhagyta magát.utáa elkezdett az izma rángatózni símogattam közbe hívtam az orvost de mikor beszéltem vele észrevettem h már nem lélegzik. Nem is volt időm felfogni mi történt.
Mérhetetlen a bűntudat, nemtudom a rózsaszirom okozta e a halálát és h nem vittem el azonnal orvoshoz és h egyedül kellett vívnia a fájdalmakkal. Meg szakad a szívem amikor az orvosnál vártam beszéltem hozzá, belebeszéltem a kis fülébe és akkor felnézett a fejemhez dugta a fejét... megígértem neki h a doktor bácsi meggyógyítja de nem tette. azt mondtam nincs nagy baj és mégis meghalt. nem vett tudomást arról h nem evett ivott egy napig adhatott volna neki vmit...
A kezeim között halt meg miközben azt hittem csak gyenge de megfog gyógyulni...
Nem bírom nélküle a napokat,h nem futkozik utánam és nem bökdös h nem zajong éjszaka h nem kell gondoskodnom róla...h nem gondoskodtam róla:(
szeretnék egy új nyuszit mert nem megy anélkül... félek h ezzel meggyalázom az emlékét mintha nem is lett volna... de muszáj h mindennap szeretgethessek egy kis állatot mert én is belepusztulok az ürességbe. Viszont félek, hogy rosszat csinálok vele vagy valami miatt megint elhagy és ekkora fájdalmat nem szeretnék újra se magamnak se a pici apró életének. Tanácstalan vagyok és fájdalommal teli.
Nem tudja senki megmondani mit kell ilyenkor csinálni én pedig nagyon nehezen bírkózom meg ezzel.Olyan mintha a gyerekemet vesztettem volna el bár még fiatal vagyok így nincs még gyerekem. Ő volt az...

Kedves Rita!

Fogadja őszinte részvétemet.
Sajnos a nyuszik nagyon érzékeny kis állatok. Az emésztőszervrendszer pedig a legsebezhetőbb pontjuk. Ne hibáztassa magát, amiért nem indult azonnal orvoshoz, hiszen időnként előfordul, hogy kicsit gubbaszt egy nyuszi, nem érzi magát olyan jól. Sokszor ez egy nap, vagy néhány óra alatt lezajlik és minden rendben van. Ebben az esetben súlyosabb ok volt a háttérben, de utólag már könnyű okosnak lenni.
Nem szabad orvosukat sem hibáztatni. Minden olyan gyógyszert beadott, illetve kiírt a nyuszinak, amit ilyen esetben kiszoktunk. Feltehetően meg is gyógyult volna, ha korábban kapja meg őket, vagy kicsit erősebb a saját immunrendszere. Néha a virális betegségek annyira akut módon zajlanak le, hogy néhány óra alatt elragadhatják a nyuszit és sajnos senki nem tehet semmit. Ön megpróbálta amit lehetett, de sajnos már nem sikerült megmenteni kis kedvencét.
A nyuszi azonban nem volt egyedül, hiszen ön eljött érte, orvoshoz vitte, ápolta és vele volt, amikor ő mégis feladta a küzdelmet. Ennél többet nem tehetett.
Ne legyen amiatt lelkiismeret furdalása, hogy új nyuszit szeretne. Biztos vagyok benne, hogy kis kedvence is azt szeretné, hogy boldog legyen és, hogy szeressen egy másik kis állatkát, aki valahol, most gazdira vár.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

10 nappal ezelőtt anyukám megajándékozott egy gyönyörű kis szürke törpenyuszival. Nagyon Boldog voltam , mert már régóta vágytam egy ilyen kis csöppségre. Nagyon aranyos volt, mindig lehetett szeretgetni , hagyta magát, szépen evett ivott, kíváncsi kis nyuszi volt. Sokszor adtam neki zöldséget,gyümölcsöt répát, almát, káposztát mindig jól megmosva ,emellett száraz füvet és tápot, is kapott mindig . Néha ki is engedtük a kertünkbe, akkor nagyon boldog volt , futkározott és csillogott a szeme. Ketrecét a szobámba tartottam , hogy mindig lássa itt vagyok vele ,szinte mindig simogattam és beszéltem hozzá, pont ezekben a napokban éreztem igazán , hogy megszerettet!
Tegnap egész nap jól volt a nyuszi, ezen a napon adtam neki először egy káposzta levelet jól megmosva, illetve tegnap is kiengedtük a kertbe , nem volt vele semmi gond, tele volt életerővel. Este mikor 10 körül lefeküdtem , hallottam hogy elkezdett enni,( tehát még ekkor sem volt semmi baj) utána néhány óra elteltével félálomba hallottam hogy hirtelen mozdulatokat tesz a ketrecében, zajongott nagyon és nem is értettem ,mert ő, mikor lefeküdtem aludni mindig csendben volt. Nem tudom mennyi idő telhetett mert közben aludtam és nem tudtam vajon tényleg ő zajong e vagy álmodok. Végül olyan kettő körül felkeltem pisilni és láttam hogy a nyuszi a kajás táljában van mint általában, mikor visszafeküdtem megint hallottam egy hirtelen zajt a ketrecéből, odamentem hozzá, letérdeltem és kérdeztem tőle "mi van nyuszi mi a baj? fáj valamid?" csak nézett nézett , de már láttam hogy nem ő néz rám, hirtelen elindult nekiment a ketrecnek és eldőlt , mintha nem ő irányította volna saját magát, a kis mancsa és a hasa is tiszta víz volt lehet , hogy a vizes táljában ott ült egy csomó ideig. Gyorsan felkellettem anyukámat, hogy nézze meg , hogy valami ne stimmel a nyuszival ő is látta ezt, plusz a nyuszi kattogtatta a fogait, úgy hogy az állkapcsát emelgette.Anyukám rám nézett és rögtön elsírtam magam. Hívtuk a tudakozót, hogy kijöjjön egy orvos de mire megadtak nekünk egy számot a kis nyuszim eldőlt és halk hangokat adott ki , biztos sírt, és elbúcsúzott.... aztán már nem lélegzett, a telefont nem vették fel...
9 napig volt nálam úgy szerettem!! és tényleg úgy intéztem a dolgokat , hogy jól érezze magát. Ilyet még sosem láttam az életben borzalmas volt , 9 nap? ennyi jutott neki? nekem? Éjszaka kettő óta sírok... nem tudom abba hagyni, mikor felkeltem olyan rossz volt , hogy nem volt itt nem tudtam megsimizni a kis puha mindenét... :'( Itt hagyott engem egy pillanat alatt úgy hiányzik ...

Kedves Viki!

Először is fogadja részvétemet! Nagyon sajnálom, hogy elvesztette szeretett kedvencét.
Sajnos a halál oka feltehetően a káposzta volt. Aranyszabály, hogy a nyuszik táplálásában kerülni kell a K-betűs zöldségeket, mivel puffasztó hatásúak. A nyuszi feltehetően jó étvággyal belakmározott a káposztából, ami aztán a beleiben felfúvódást okozott. Ez fájdalmat, majd sokkot, vagyis a keringés összeomlását idézte elő.
Szörnyű tragédia, hogy csak 9 napig lehettek együtt, de ez idő alatt is biztos vagyok benne, hogy nagyon sok szeretetet adott és kapott ez a kis nyuszika. Bár most nagyon fáj az elvesztése az idő segíteni fog, hogy ez enyhüljön.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Dina88 képe

Kedves Doktornő!

Ma hajnalban a másfél éves nyuszim itthagyott bennünket. Gyötör a fájdalom, és a bizonytalanság, hogy vajon minden tőlem telhetőt megtettem-e. Emellett nem hagy nyugodni a gondolat, hogy vajon mi okozhatta ennek az életerős, mindig vidám csöppségnek a halálát. Ebben szeretném az ön segítségét kérni.
Csütörtök reggel már a telefonom ébresztőórájára kellett kelnem, ugyanis Jenny nem ébresztett a reggeliéért. Már ekkor kedvetlen volt, és a reggelihez sem nyúlt hozzá. Mivel ilyen már máskor is előfordult, gondoltam nem kell, hogy egyből orvoshoz rohanjunk. De mikor másnapra sem javult a helyzet, délután elvittem az állatorvosunkhoz. Hőemelkedése volt, kapott antibiotikumot és lázcsillapítót, és abban egyeztünk meg a doktornővel, hogy másnap délelőtt visszaviszem ellenőrzésre. Így is tettem, de hozzá kell tennem, hogy reggel már jelentős javulást mutatott a nyuszi. Ugyan minimális, de érdeklődést mutatott a kaja iránt, illetve a simogatásra és a beszélgetésre is sokkal vidámabban reagált, mint az előző napokban. A folyadékot elfogadta kézből, de magától nem ivott. Mindezt elmondtam a doktorúrnak (mert nem a mi orvosunk rendelt, de az ezzel kapcsolatosakról is egyeztettünk a doktornővel), aki szinte rá sem nézett a nyuszira. Lázat nem mért, csak közölte, hogy lázcsillapítóra már nincs szükség, illetve minden más vizsgálatot is mellőzött. Ezután infúziót kapott, tápoldatot, majd a doktorúr elmondása szerint vitamint, és étvágyjavítót. Ez utóbbiból kaptam kézbe is, hogy vasárnap adjam be Jennynek. Így is lett, de azután, hogy szombaton hazahoztam az orvostól ismét csak a romlást láttuk, s ez egyre fokozódott: gyenge volt, alig tartották a lábai, maga alá pisilt, nem mozgott egész nap, és továbbra is megmaradt az étvágytalanság, és kedvetlenség. Bogyókkal nem találkoztunk a napokban, vasárnap este "ejtett el" néhányan, de az se igazán bogyó volt, hanem több lágyabb bogyó egymásba kapaszkodva. Óránként itattam, nehogy kiszáradjon, folyton mellette voltam, majd ma hajnali fél 3kor, ahogy felkeltem, hogy megitassam, már csak a mozdulatlanul fekvő, élettelen kisnyuszimat találtam :'(
Borzasztóan fáj, és a tudatlanság és a rengeteg kétség és bizonytalanság csak fokozza ezt a fájdalmat. Mit gondol doktornő, mi okozhatta Jenny halálát?

Kedves Dina!

Először is fogadja részvétemet Jenny elvesztése miatt!
Sajnos egészen biztosat csak boncolás tudna mondani, így csupán a sejtésemet írhatom le.
A lázból adódik, hogy feltehetően fertőzéses kórkép lehetett a háttérben. A kórokozó lehet vírus, baktérium, vagy parazita is, amit feltehetően takarmánnyal, vagy esetleg más ragályfogó tárggyal jutott be.
Sajnos a nyuszik nagyon érzékeny kis állatok és egy agresszív fertőzéssel szemben sokszor áldozatul esnek. Úgy gondolom, hogy a doktornőjük jó úton járt az antibiotikumos kezeléssel és ezt kellett volna folytatni is probiotikummal való kiegészítéssel.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Dina88 képe

Nagyon köszönöm a válaszát. Én is erre tippeltem, és az antibiotikumos kezelés folytatását is hiányoltam a doktor úr részéről. Ön szerint (persze ha a doktornő által leírt kórképnél maradunk) lehetett volna esély a gyógyulására, amennyiben az antibiotikumos kezelést folytatjuk?

Kedves Dina!

Nehéz arra mit mondani, hogy meg lehetett volna-e menteni a nyuszit az antibiotikummal. Biztosat nem állíthatok, de nyilván nagyobb esélye lett volna.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Kedden késő este elment a 9 éves "törpe" nyulam, Pörcsi... :( Azért írtam idézőjelbe, mert akkoriban a kisállatboltban törpének vettük, de felnőtt korára elérte a 2,5 kg-ot is.

Június közepén észrevettünk egy kis dudort az egyik mellbimbójánál, olyasmi volt, mint egy szemölcs. Kiállt, és piros volt. A közérzetében nem vettem észre változást, evett és ivott rendesen, jött-ment, jókedvű volt. Június 18-án elvittem állatorvoshoz, aki elég tanácstalannak tűnt, de azt mondta, valószínűleg megszúrhatta a széna, és az okozta a bajt. Kapott a nyuszim egy szurit is, illetve kék lukács kenőcsöt, egy sárgás-barnás színű szirupot, és tablettát, 4 napra. (nem emlékszem sajnos a nevére, de kicsi, sárga volt, és egy kutya meg egy macska képe díszelgett a csomagolásán) Amikor visszamentünk, úgy tűnt, hogy nem igazán változott a helyzet, és abban maradtunk, hogy ha rosszabb lesz, csak akkor kell visszamenni. Mondta a doktornő, hogy le lehetne műteni ezt a valamit, de mivel öreg a nyuszi, elég kockázatos az altatás. Mondtam neki, hogy egyébként még soha, semmi baja nem volt a nyuszinak, még tüsszenteni se hallottam, sőt, oltást sem kapott, illetve jeleztem, hogy macskákkal van együtt, amire korábban is volt példa, de nem okozott problémát.

Eltelt egy hónap, evett, ivott, játszott a nyuszkó, mintha semmi baja nem lenne. Aztán július 20-án feltűnt, hogy nem eszi meg a mézes csemegét, amit nagyon ritkán kapott, így mindig le is csapott rá rögtön, most azonban nem érdekelte. Evett egy kis répát, meg ivott. Azokban a napokban nagyon meleg volt, így a hőségre fogtam. Hétfőn is csak egy kis salátát meg répát evett, és ivott, de szárazat nem evett. Kedden inkább visszavittem az orvoshoz. Mondtam, hogy nagyon étvágytalan, és kedvetlen is lett. És észrevettem, hogy ha oldalra fekszik, nem mindig sikerül felkelnie. Erre nem mondtak semmit. Járni járt, vagyis inkább ugrált, de valahogy túl nagyokat, kicsit koordinálatlannak tűnt. A kiálló valamit lekötötték, de közben észrevették, hogy pici fehér "foltok" vannak a hasa egy részén, illetve a mellső lábain alig van szőr. Le lett borotválva megint, csúnya piros volt a bőre. Kapott még egy oltást. Ki kellett fertőtlenítenem a helyét, amit meg is tettem még aznap este, és a forgács helyett is csak újságpapírt javasoltak alá. Felírtak egy sok összetevős kenőcsöt, gombára, fertőzésre... 3 patikában voltam, de egy összetevő mindenhol hiányzott. Szerdán visszamentem, kaptam egy másik receptet. (Ung. Linc. Oxydat.) Azzal kenegettem, meg a kék kenőccsel. És megint szednie kellett a tablettát, és a szirupot 6 napig. Az étvágya nem javult, és már nem is bogyózott, csak pisilt. Egy alkalommal találtam csak bogyót, vagyis inkább összeállt bogyókat. Egyre kevesebbet mozgott, és nem is mert lefeküdni, csak gubbasztott szegénykém valamelyik sarokban. A gyógyszert szépen bevette, és ivott is magától. Július 29-én kellett visszamenni. A bőre már nem volt piros, és a kiálló valami is leszáradt, azt a doktor úr, aki az előző alkalmakkor nem volt ott, ledörzsölte, ahogy törölgette a hasát. Kaptunk 4 zacskó Bio-Lapis nevű gyógyszert, aztán befújták valami fehér spray-vel, és mondták, hogy 2 nap múlva menjünk vissza. Sajnos erre már nem került sor, mert még aznap este eldőlt szegénykém, de már nem is próbált felállni. Simogattam, ott voltam mellette, majd fél óra múlva elkezdett rángatózni, hátracsapta a fejét, sírt, nyöszörgött, még soha nem hallottam ilyet... aztán elcsendesedett. :(
Előző nap már nagyon sokat pisilt, erőteljes volt a szaga is.
Most, hogy megkerestem a helyi állatvédőket, hogy felajánljam a megmaradt gyógyszert, Tőlük tudtam meg, hogy a Bio-Lapist kritikus állapotú rágcsálóknak adják... Nekem senki sem mondta, hogy Pörcsi kritikus állapotban van, persze láttam, hogy nincs minden rendben, de reméltem, nagyon bíztam benne, hogy felépül, főleg, hogy mindkét orvos úgy beszélt, hogy rendbe jöhet a nyuszim, és még biztattak is, hogy ha használ ez a fehér spray, akkor szaladjunk be, és befújják megint...

Nagyon bánt, hogy elvesztettem Őt, és szeretném tudni, hogy egyáltalán mi okozta a halálát, mert itt csak találgatott a doktornő, de semmi konkrétat nem mondott. Talán ha nem vittem volna el, még most is itt szaladgálna? Mitől kaphatott fertőzést, amikor itthon semmi nem változott, ugyanazt ette, ugyanabból a zsákból vettem a forgácsot, a macskák is itt voltak már korábban, az udvaron alig volt a nagy meleg miatt, de ott is ugyanaz a fű és gaz nő, mint eddig, permetezve nem volt. Esetleg túl sok gyógyszert kapott, amit már nem bírt a szíve?

Válaszát előre is köszönöm!

Még azt elfelejtettem, hogy 80/perc volt a pulzusa, mielőtt elment...

Kedves Marcsi!

Először is fogadja részvétemet Pörcsi elvesztése miatt.
Mindenek előtt hadd vitatkozzam az állatvédőkkel. A Bio-Lapist egyáltalán nem kritikus állapotú nyusziknak írjuk. Ez probiotikum és nagyon helyesen azért írta fel az orvosuk, mert antibiotikumot kapott a nyuszi, és ilyen esetekben aranyszabály, hogy adunk probiotikumot a bélflóra helyreállítása céljából. Tehát orvosai nem hallgattak el önök elől semmit, nagyon jól tették a Bio-Lapis kiírását.
Pörcsi a 9 évével nagyon szép kort élt meg. Sajnos azonban pont a korából adódóan nagyon sokféle belgyógyászati betegség lehetősége felmerül, ezért pontos választ a kérdésére sajnos én sem fogok tudni adni. Mivel fokozatosan ment el az étvágya lett kedvetlen leginkább belső szervi elégtelenségre gyanakszom, főleg máj vagy veseelégtelenségre. Ezt egy vérvizsgálattal lehetett volna kideríteni. A tapasztalt idegrendszeri tünet is okolható emiatt, tehát hogy nem tudott könnyen felkelni.
A legtöbb ilyen belső szervi elégtelenség egyirányúan rosszabbodó folyamat, melyeknek kezelése nagyon nehéz. Sajnos lehetséges, hogy a pontos diagnózis birtokában sem tudták volna megmenteni Pörcsit.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Értem, és köszönöm szépen a válaszát!

Akkor lehetséges, hogy a bőrfertőzése csak rosszkor jött, és egyébként is már rossz állapotban volt, csak nem mutatott tüneteket? Vagy talán nem is lett volna fertőzés, ha erősebb az immunrendszere, de már gyenge volt... tudom, mindez csak találgatás... visszahozni már nem lehet szegényt!

Még egyszer, köszönöm, hogy írt! Egy picit azért megnyugtat, hogy talán nem csak "egy kis bőrproblémát" nem tudott leküzdeni. Mert egyébként erős nyúl volt!

Minden jót Önnek!

Üdvözlettel: Sz. Mária

Kedves Marcsi!

Nagyon szívesen! Én biztos vagyok abban, hogy a bőrfertőzés csak mellékes betegség volt.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni, és előre is köszönöm a válaszát.
A történetem a következő:
2014.10.26án vasárnap, a pécsi vásárban vásároltam egy törpenyuszit.A nyuszi zsemleszínű,250g-os kis állat volt,ami a tenyeremben elfért.Az eladó állítása szerint 4,5hetes volt, adott magot,amivel etessem és azt mondta 2 oltása van,mellesleg 3200forintba került,ezáltal egy állatkereskedés szerint lehetetlen,hogy oltása lett volna.A nyuszi lett volna a születésnapi ajándékom,a 18.ra,ezért is hívják..vagyis hívták eigteennek.Vettünk neki ketrecet, és egy nyalósót,és azzal etettük,amit mondtak,kiegészítve kákiccsal,amit a hegyünkön szedtünk,hogy véletlenül se legyen permetes.A nyuszi nagyon barátságos volt,akármikor hazaértem a ketrecen ágaskodott és nyújtotta a mancsát egy kis simiért, és egy kis desszertért.Életvidám volt,a széklete teljesen rendben volt,és a tegnap este folyamán is evett,vidáman ugrált,széklete is volt,hagyta a simogatást,sőt még harapdált és puszikat is osztogatott.Lefeküdtem aludni,minden rendben volt,hajnalban felkeltem,és még megsimogattam,ám amikor visszaaludtam,és már majdnem elérkezett a reggel csikorgó hangot hallottam a ketrecből,illetve nem tudom hogy ezt tényleg hallottam vagy álmodtam,mellesleg nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget,még ez után is ugrált.Reggel 6kor,azonban mikor felkeltem elterülve találtam a ketrecben,először nem hittem el,órákon át néztem az orrát és a szívverését,de most így este 6ra bebizonyosodott,hogy tényleg meghalt.Eltemettük,mielőtt a szülinapom eljöhetett volna.Bementem egy állatkereskedésbe,gondolván hogy valaki tud nekem segíteni.Megláttam látszólag az enyémhez képest hatalmas törpenyuszikat,egyből megkérdeztem mennyi idősek,és azt mondta erre,hogy 7 hetesek mire én teljesen ledöbbentem.Hiszen az én nyuszim fele ekkora sem volt?! Elkezdtünk beszélgetni,mire tudatta velem,hogy egyszerre egy nyúl 4 kölyök körül hoz világra,ahol én vettem a nyuszimat ott pedig legalább 10 kölyöknyuszi volt,ha nem több,és azt is mondta, hogy valószínűleg az is probléma lehetett,hogy a nyúl még nem is hozta kölykeit világra,szétválasztás hiányában már készülhetett is a következő alom,hogy korán leválasztották,elvileg épp hogy 2hetes elmúlhatott,és kinyithatta a szemét,még az is valószínű hogy a hím nyúl az egyik korábbi kölykétől is lehettek a kicsik.A haláláig elfért kicsit összegömbölyödve a tenyeremben.Viszont azt is hallottam,hogy a front és a tél közeledte is elvihette . Annyira vigyáztam rá,és nagyon félek hogy én tettem valamit,de a ketrece a szobámban van se túl hideg,se túl meleg helyen,a vizes táljára ügyeltem és enni is azt adtam,amit nekem mondtak.Halála előtt pár órával is vidám volt.Véleménye szerint mi történhetett vele ebben a körülbelül egy órában? megmenthettem volna,bárhogyan? (azt mondták,hogy mire végigjárt volna bármilyen kezelést elpusztult volna,de orvosi véleményt szeretnék hallani.)
Nem hiszem el, hogy neki pár hét,és együtt nekünk 10nap járt, annyira vigyáztam,még a születésnapomat sem várhatta meg,és azon izgultam,hogy nem tudom pontosan milyen napon született,hogy köszönthetném meg a születésnapján.Nagyon el vagyok keseredve, annyira próbáltam mindentől megóvni.Nem tudom feldolgozni sem,hogy nem sikerült.Évekig állatorvosnak készültem, és pont ezért mondtam le róla, mert nem bírnám kimondani,hogy valaki gyógyíthatatlan.Most az egyetem előtt komolyan elgondolkodtam,hogy mégis ezzel kezdeni kellene valamit, ugyanis az állatok a mindeneim.Bárhol meglátok bármilyen reménytelen sorsú állatot, addig nem nyugszom meg míg nem segíthetek..És pont a saját kisállatomon nem tudok? Nem tudom felfogni,hogy a sors ilyen kegyetlen.

Mély fájdalommal , és hatalmas kétségbeesésben:

Üdvözlettel: Kolonics Karolina

Kedves Doktornő,Ismét Karolina vagyok!
Még érdeklődnék róla, hogy a 3 éve elpusztult kiskutyámnál egyből beállt a hullamerevség,ám a nyuszim puha maradt.. ez miért lehet?

Köszönettel,Kolonics Karolina

Kedves Karolina!

Én is úgy vélem, hogy a nyuszi túl korán lett elválasztva. Ez nem az ön hibája, hanem azoké, akik elvették az anyjától. Abban is biztos vagyok, hogy semmit nem tehetett volna érte. Sajnos a nyuszik elég érzékeny szerkezetek és még felnőtt korban is ismeretes a hirtelen halál fogalma.
Ha megenged egy javaslatot akkor legközelebb ne vásárból vagy kereskedésből vegyen nyuszit, hanem inkább hivatásos tenyésztőtől. Ilyen helyen a megfelelő időben van elválasztva a nyuszi, származási lapot kap és persze valóban oltva van.
az etetéssel kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy a magok nem kifejezetten nyuszi táplálék. Széna viszont annál inkább és azt kellene adni az esetleges következő nyuszikának.
A hullamerevség kialakulásához kell egy kis idő. A kutyusnál inkább valami tartós görcsös állapot lehetett, vagy későn vették észre a halált.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia