Jelenlegi hely

Vesekő

Fórum: 

Kedves Doktornő!
Idős (7,5 éves) törpenyuszink, aki egyébként fitt és vidám szokott lenni, nagyon rosszkedvűvé, levertté változott. Mivel 2 napja nem is evett-ivott és véres lett a vizelete, ezért elvittük orvoshoz.
Röntgen és ultrahang alapján megállapítást nyert, hogy hatalmas veseköve van, amely legfeljebb a vese eltávolításával lenne műthető.
Egyelőre az orvos gyógyszeres kezelést javasolt, elsősorban fájdalomcsillapításra (illetve infúziót is kapott).

Dilemma előtt állunk, mert ha nem javul a nyuszika állapota, akkor meg kellene műteni, de mivel idős nyusziról van szó ez elég kockázatos. Ugyanakkor ha még tovább romlik az állapota, akkor meg már majd műteni sem lehet.
Az lenne a kérdésem, hogy az Ön gyakorlatában került-e sor ilyen jellegű beavatkozásra nyuszinál (vese eltávolítás)? Vajon milyen esélyei lehetnek arra, hogy egy vesével éljen? És melyik lehet a (nyuszika számára) jobb megoldás: ha egy vesével él vagy ha minden esetben gyógyszeres kezelést kap, ha olyan tünetei vannak mint most?
(Nyilván a döntést nekünk kell meghozni, csak érdekelne, hogy hasonló problémával kapcsolatos tapasztalat van-e, mert az interneten nem nagyon találtam semmit)

Szíves segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Mariann

Kedves Mariann!

Egy vesével egy ember és egy állatka, így a nyuszi is tökéletesen tud élni. Az ép vese átveszi a beteg funkcióját is és egyedül gondoskodik a vizelet kiválasztásáról.
Tehát, amennyiben a műtét jól sikerül, akkor a nyuszika teljes életet élhet a későbbiekben.
Érthető, hogy aggódnak a kora miatt, hiszen már emiatt is rizikóbetegnek számít, ám ha még jó általános állapotban van, megfelelő altatási indikációval és operáció alatti gázos altatással, akkor az anesztézia jelenti a legkisebb kockázatot. Ha úgy kell válaszolnom a kérdésükre, hogy feltételezzük, a műtét rendben ment, jól sikerült, akkor egyértelműen a vese eltávolítása a jó választás.
Természetesen egy vesét kivenni nagy műtét és el kell fogadni, hogy van kockázata a beavatkozásnak.
Lehetséges persze, hogy a gyógyszeres kezelésre jól reagál a nyuszi. Sajnos arra nincsen semmi garancia, hogy egy állapotjavulás meddig tarthat, az is lehetséges, hogy egy hét tünetmentesség után ismét rosszabbul lesz.
Pillanatnyilag ha én lennék a kezelőorvosuk én is azt javasolnám, hogy lássuk hogyan reagál a gyógyszerekre és az infúzióra. Ha 1-2 nap alatt klasszisokkal jobban van a nyuszi, akkor nézzük meg mennyi ideig marad tünetmentes egy kis életmódváltás kíséretében. (Sok folyadék itatása, gyakori vízcserével, kínálással, és vesekímélő gyógytakarmány keverék etetésével, mely segít megelőzni a további homok- és kőképződést.) ha azonban az 1-2 napos terápia alatt nem tapasztalnak javulást, stagnál vagy kissé romlik is, akkor azt javasolnám, hogy minden kockázat ellenére is vágjanak bele a műtétbe és ne várjanak, mert feltehetően csak további romlás várható, amíg valóban eléri azt a pontot a nyuszi, hogy nem lesz altatható állapotban.
Eddigi praxisom alatt szerencsére komoly infúziós terápiával, gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal és görcsoldókkal rendeződött inkább homokképződéssel volt dolgom, így saját posztoperációs tapasztalatokkal nem tudok szolgálni, de a szakirodalmi ismeretek alapján abszolút járható a műtéti út, amit jó túlélési és kiváló életminőségben eltöltött lábadozási időszak követ.
Remélem tudtam segíteni Önöknek a döntésben, de természetesen ha még kérdésük volna, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia