Jelenlegi hely

Első ellés

Fórum: 

Jó napot kívánok Doktornő! Egy olyan problémám lenne, hogy egy éve vettem két oroszlányfejű törpe nyuszit, az egyiket magánszemélytől a másikat "tenyésztőtől". Egymás mellett nevelkedtek, és most derült, hogy a lány nyuszinak hitt kisállatkám fiú. Párosodtak, és a verekedés is minddig folytonos volt az utóbbi időben így elválasztottam őket. 2013.05.24.-én reggel figyeltem fel rá, hogy a kislány kitépte a hasa aljáról a szőrt és fészket épített. Tanácstalan vagyok ugyanis nem volt betervezve a párosítás, és nem is vagyok otthon benne, így szeretnék tanácsot kérni Öntől a további teendőkben. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Takács Zsanett

Kedves Zsanett!

Mindenek előtt a nyuszinak nyugalmat kell biztosítani. A ketrecet eleve érdemes a lakás egy olyan pontjára tenni, ahol nem állandó a forgalom. Készíteni kell egy zárt tetejű dobozt, amiben a nyuszi kényelmesen elfér. Ez lesz az elletőláda. A nyulak nagyon érzékenyek a hangokra, ezért oda kell figyelni, hogy sem a fialás, sem a nyúlfiak nevelése ideje alatt nem szabad zajongani, mert az anya kiugorhat a ládából és a kis nyulak kiesnek a fészekből, ahol könnyen kihűlnek ha nem veszik időben észre.
Alapvetően azonban nem kell megijedni, mert a nyuszik általában minden segítség nélkül megfialnak, csak a nyugalmukra kell nagyon odafigyelni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia