Jelenlegi hely

Myxomatozis?

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Két hete oltottuk myxomatozis ellen az állományomat. Az egyik anyanyulamon (10 db 3 napos kisnyúllal)a következőket vettem észre az elmúlt néhány napban: a szemén, a fülén, a nemi szervén és a körömágyon duzzanatok alakultak ki (a lábán kb. 1,5 cm átmérőjű és vérhólyaghoz hasonló); a nyuszi taknyos, nehezen veszi a levegőt... egyszóval rettenetesen néz ki. Elképzelhető, hogy ez oltási reakció vagy ennél többről lehet szó? Nagyon aggódom érte és a picikért is... no meg a többi nyúlért (ui. közel 30 nyúl van egy helységben, bár külön ketrecekben).

Amit a többi nyúlon észrevettem oltás után: szintén (most üres)anyanyúl fülén egy kifakadt sebes hólyag; egyik szobanyuszi szemén és heréjén duzzanat, taknyos orr, nehéz légzés.

Mit tehetnék értük?
Nagyon várom a válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel

Bettina

Kedves Bettina!

Mivel a Myxovac vakcina élővírusos ezért lehetséges, hogy a betegség kialakult a nyusziknál. A hasonló módon jelentkező megbetegedéseknél nem szokott olyan súlyos lefolyással zajlani a betegség általában, de sajnos az is előfordulhat egy gyengébb immunrendszerű nyúlnál, hogy belehal a kialakult oltási szövődménybe.
Mivel vírusos betegségről van szó, ezért túl sokat nem lehet tenni a vitaminos nyalósók, vagy folyadékok adagolásánál, ezzel erősítve az ellenálló képességet. Antibiotikumot csak azért javasolnék, hogy a bakteriális felülfertőződéseket megelőzzük. Ehhez természetesen fel kell venni a kapcsolatot állatorvosukkal.
A biztonság kedvéért én azt javaslom, hogy a beteg egyedeket ki kell venni az egészségesek közül és elkülönített légtérben kellene tartani a javulásig.
Nagy valószínűséggel tehát nem egy vad vírusos fertőzésről van szó, de hangsúlyoznom, kell, hogy az oltóanyagtól is jelentkezhetnek súlyos tünetek. Az antibiotikum kiírásáért mindenképpen menjenek el orvosukhoz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm a gyors választ! Közben itt volt az állatorvosunk, de Ő sem tudta megmondani, hogy valóban betegséggel vagy egy súlyosabb oltási reakcióval állunk-e szemben. Azt tanácsolta, hogy adjak immunerősítőt, vitamint és gyógyszeres (antibiotikumos) nyúltápot és várjak türelemmel. Annyi kérdésem még lenne (csak, mert vannak olyan növendékeim is, akik még nem lettek beoltva), hogy pontosan hogyan is terjed ez a vírus? Csak szúnyog terjeszti, vagy más módon is átadódhat? Illetve: a többi tenyészállat (akik szintén két hete lettek oltva) fertőződhetnek vagy náluk már kialakulhatott ennyi idő alatt az immunitás? Hálásan köszönöm a segítséget!

Kedves Bettina!

Leggyakrabban a szúnyog vérszívásánál oltja át ezt a vírusos betegséget egyik állatról a másikra, de elviekben bármely más vérszívó is terjesztheti, például a bolha. Az elkülönített légteret azért javasoljuk, mert így a beteg állatról a szúnyog átrepülve az egészségesre gyorsabban terjedhet a betegség.
A még oltatlan, de egészséges állatokat elkülönítve kell tartani és amint a koruk megengedi lehet őket oltani.
A két héttel korábban leoltott állatokban elviekben már kifejlődött a betegséggel szembeni védettség.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Ma 17 naposak a kisnyulak, kijöttek a fészekből és egészségesek. Az anyanyúl egyre jobban néz ki: szebben veszi a levegőt, a hólyagok szépen sebesednek. Közben kiderült, hogy az oltóanyaggal lehetett a baj, mert más tenyésztőknél is kijött a betegség közvetlenül az oltás után.
A kérdésem a következő lenne: a kicsik még megbetegedhetnek, vagy védettséget kaphattak az anyjuktól? És, ha az anyanyúl túlélte a fertőzést, örökre védettséget szerezhetett-e; illetve hordozó még lehet-e? Azért lenne ezt fontos tudnom, hogy eldönthessem mi legyen vele a későbbiekben...
Hálásan köszönöm az eddigi segítséget!
Tisztelettel
Bettina

Kedves Bettina!

Annak ellenére, hogy az anyanyúlban lezajlott egy bizonyos fokú betegség, aminek következtében feltehetően erősebb is lett a védelem a betegséggel szemben, nem jelenthetjük ki, hogy élethosszig tartó védettséget szerzett volna, mivel feltehetően nem vadvírus okozta a tüneteket, hanem a vakcina.
Így azt javasolnám, hogy jövőre is oltassa. Hordozó azonban nem lett az anyából, ezért továbbra is a tenyészetben maradhat.
A kis nyuszik védettsége csak időleges, ezért 5 hét felett az ő oltásukat is javasolnám.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia