Jelenlegi hely

Felfúvódás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Hétfőn vittük el a nyuszinkat oltani, aznap nagyon jó kedve volt. Esténként szénát szokott kapni ami másnap reggelre nem mindig elfogy. Most kedd reggelre nem fogyott belőle semmi és nem is nagyon ugrált csak üldögélt. Az hittem az oltás mellékhatása. Estig már nem nagyon bogyózott nem evett nem pisilt. Tegnap elvittem orvoshoz aki azt mondta hogy fel van puffadva és meg van benne állva minden a belében. Kapott ilyen poros gyógyszert amit vízzel elkeverve kell neki odaadni. Ma reggel evett egy kicsit meg sokat iszik és pisil de bogyó még nincs és nagyon meg van puffadva még a hasa. Szeretném kikérni az Ön véleményét is, hogy mire számíthatok vagy hogyan tudnék még neki segíteni, vagy meg fog e gyógyulni? Nagyon aggódom érte.

Köszönöm válaszát.

Nickole

Kedves Nickole!

Lehetséges,hogy az állapot kialakulásában közrejátszott a védőoltás beadása is, de az is lehet, hogy független. A székrekedés kezelése azonban nagyon fontos az érzékeny bélflóra és emésztőrendszer miatt feltétlenül. Sajnos a saját nyuszimnak is volt ilyen esete, így sokat kezeltem magam is.
Ajánlanám a paraffinolaj használatát. Napi 3 x4 ml-t adagolhat szájon át. Mivel a beállt béltartalmat gyakran szilárdítják szőrszálak is, ezért ajánlatos őket oldani. Erre frissen facsart ananász levét ajánlom, amiből napi 2 x 10 ml-t kaphat a nyuszi. Figyelem doboz ananászlé nem megfelelő, mert magas cukortartalma miatt további felfúvódást okozhat. A probiotikum tartalmú port adagolják folyamatosan.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Azóta javult a nyuszkó állapota eszeget már és elég sokat bogyózott tegnap. Az lenne a kérdésem hogy a parafinolajos illetve az ananászleves dolgot adjam e neki hogy javult az állapota hogy tényleg rendbejöjjön minden vagy az már most nem szükséges illetve az már most ártana csak neki?

Köszönöm válaszát és segítőkészségét!

Nickole

Kedves Nickole!

Örülök, hogy a nyuszi jobban van. Ha rendeződött a széklet ürítése és az evés, akkor nem kell beavatkozni. Ha esetleg máskor felmerül hasonló probléma, akkor már tudni fogja, hogy mit kell adagolni neki.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm a segítségét.

Sajnos tegnap reggel el kellett altatni a kis nyuszkómat. Szombaton nagyon jól volt rengeteget bogyózott és evett rendesen. Vasárnap este sokat gubbasztott és nem volt bogyó de enni evett. Aztán mikor hétfőn felkeltünk reggel 5kor már nem nagyon mozgott csak ki volt terülve. El vittük az orvoshoz de azt mondta nem tud vele mit csinálni már el kell altatni. 3 injekció után sikerült csak. Ön szerint mi lehetett a probléma? Ez a bélgyulladás váltotta ki? Mert le volt verve az itatója és tiszta víz volt a nyuszi mi arra gondoltunk először hogy megcsúszott benne vagy megijedt és beütötte a fejét vagy a gerincét. De az orvos azt mondta hogy az nem valószínű inkább a bélprobléma okozta ezt mert rámehetett az idegrendszerre is. Kérem még ezzel kapcsolatba mondja el a véleményét hogy kicsit megnyugodjak mert elég nehéz feldolgozni hogy szombaton már jól volt ahhoz képest és most meg már nincs köztünk. :(

Köszönöm válaszát hálás vagyok.

Nickole

Kedves Nickole!

Őszinte részvétem a nyuszika miatt, nagyon sajnálom!
Egyet értek az orvosukkal, én is inkább a bél problémára gondolnék. A nyusziknak nagyon érzékeny az emésztőszervrendszerük, mondhatjuk, hogy ez a gyenge pontjuk.
Lehetséges, hogy a székrekedés megoldódott, de addigra a bélcsatornában olyan baktériumok szaporodtak el, melyek gyulladást okoztak. Az itt kialakult fertőzések, gyulladások nagyon gyorsan terjednek akár az egész bélcsatornában és komoly fájdalmat is okozhatnak. A gyulladásos anyagok felszívódása, pedig az egész testre romboló hatással voltak, melyek végül a nyuszika halálához vezethettek.
Nagyon sajnálom, hogy most ilyen fájdalmas időszakot kell átélniük, de őszintén mondom, hogy egy komoly bélgyulladásban nagyon nehéz megmenteni a nyuszit még akkor is, ha folyamatos állatorvosi ellátásban részesül.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő

Köszönöm válaszát, lehetséges hogy már beteg volt akkor is mikor elhoztuk mert kicsit pufók volt a hasa de arra gondoltunk hogy az ottani egyfajta kaja okozhatja. Valószínűleg akkor nem az volt hanem már akkor is gondok voltak így már a tünetek jelentkezésekor késő volt cselekedni mert addig a bacik "tették a dolgukat" és már nem lehetett volna megmenteni. Bár én még kételkedek kicsit az állatorvosunk tudásában és abban hogy mindent megtett volna mert neten olvastam antibiotikumos kezelésről is meg hasonlók... de lehet hogy az orvos annak már nem látta értelmét vagy nem tudom. Nehéz lesz beletörődni de így könnyebb elfogadni kicsit hogy nagyon beteg volt amit mi ha nem is tudtunk a nyuszika biztosan érezte és sajnos bármennyire is szeretettem volna megmenteni már nem lehetett.

Köszönöm a segítségét.

Nickole

Kedves Nickole!

Nagyon szívesen segítettem és borzasztóan sajnálom, hogy nem sikerült megmenteni a nyuszikát!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia