Jelenlegi hely

Bénulás

Fórum: 

Kedves Doktornő!
Újabb nyulunk ügyében keresem meg Önt. (Mi főként a húsáért tartunk és szaporítunk nyulakat, de így is megérdemlik a lehető legjobb ellátást és bánásmódot, ezért figyelek ennyire az egészségügyi problémáikra.)
Nemrégen elhunyt egy idősnek mondható amerikai óriás anyanyulunk. Utolsóként összesen két lányt fialt, amik most négy hónaposak. Anyának szerettük volna megtartani őket, de egyikük sem egészséges. Kérdezem, hogy felírható-e ez annak a rovására, hogy az anya idősen ellett, ezért eleve gyengébbek, génhibásak ezek az utódok?
Az egyik nőstény egyik hátsó lába kb két hete lebénult, nem mozog. Nincs rajta seb, nem érzek benne duzzanatot, csontproblémát, nem esett ki a ketrecéből, nem ütötte meg magát, nem tudom semmi okhoz kötni a bénulást. Azóta alig mozog, csak a fenekén forgolódik, magához képest nagyon keveset eszik és iszik, alig ürít, ketrecén kívül sem lesz aktívabb - esetleg három lábon elugrál néhány métert, aztán megpihen.
A másik nyúl szintén egy-két hete a normális bogyós széklet mellett elég sok zselé kinézetű kupacot ürít. A nyílása egy nagy púp (ez lehet a végbél-előreesés?), a hátsó lábai között csapzott és kicsípődött a bőre. Mosdattuk, de nem lett jobb. Étkezésén nem változtattunk.
Két héttel ezelőttig együtt laktak, de akkorra már az egyik nőstény elkezdte ugrani a másikat, ezért külön ketrecbe költöztettük őket, hogy nehogy sérülést okozzanak egymásnak.
Ki lehet őket gyógyítani a bajaikból?
Még egy nagyon fontos kérdésem van, amiben szeretném kérni a véleményét. Az ismerős "öreg" nyulasok mind-mind szárított lucernát etetnek télen a nyulaikkal. Mi mindig küzdünk a jó széna beszerzésén télire, de az utolsó télen, mikor elfogyott, mi is csak lucernával etettünk. Néhány hónap elteltével azt tapasztalom, hogy mintha hiányozna a nyulaknak a széna. Több felfúvódás, több elhullás fordult elő, többen betegeskedtek. Lehet egyenértékű a réti széna a lucernával? Vagy - ahogyan azt minden tanulmányban és szakmai lapokon olvasom - a széna nem zárható ki, és nem helyettesíthető mással?
Várom válaszát. Tisztelettel. Barna Gáborné

Kedves Barnáné!

Én mindig inkább a széna pártján vagyok. Annak jótékony hatása valóban nem pótolható. A lucernának magasabb a fehérje tartalma és ennek köszönhető, hogy gyakrabban alakulnak ki felfúvódások, ebből adódó elhullások.
A két nőstény esetére szinte biztosan elmondható, hogy az anya idős kora közrejátszott a gyenge egészségi állapotuk kialakulásában.
A nyálkás székletet ürítőnek egy coccidium ellenes kezelés, illetve féreghajtás mindenképpen javasolt. A kis púp valóban a végbél előesése lehet, de ha a coccidium ellenes kezelés sikeres akkor ez magától rendeződhet. Ha nem akkor elhalhat a nyálkahártya, fertőzések indulnak meg és az a nyuszi elvesztéséhez vezethet.
A bénulásos nyuszi esete érdekesebb. Informatív lenne egy röntgen. Lehetséges, hogy csak sekélyebb a combcsont ízületi vápája és kiugrott a csont feje. Sajnos erre csak vizsgálattal lehetne választ adni. Próbálják megmozgatni a béna lábat előre-hátra és oldalra, hátha a helyére ugrik. Ha nincsen változás néhány nap múlva sem, akkor talán érdemesebb nem szenvedtetni a nyuszit.
Ha segíthetek még valamiben akkor írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia