Jelenlegi hely

Kopasz folt a nyak alsó részén

Fórum: 

Kedves Doktornő!

A következő problémával fordulok Önhöz: a törpenyuszim (2 éves, bak) körülbelül 2 hónapja elkezdte kitépkedni a nyakáról a szőrt. A bőrén semmilyen elváltozás nem figyelhető meg (nincsenek feltűnő piros vagy korpás foltok). Amikor mindez elkezdődött elvittem orvoshoz, kapott a nyakára valamilyen cseppeket parazita ellen (de konkrétan nem mondta ki az orvos, hogy ilyen jellegű baja lenne...azt mondta, talán bepállott a bőre). Kb. 3 hét alatt gyönyörűen visszanőtt a bundája. Három hete ismét megkezdte a szőrét (ugyanazon a területen), akkor gyorsan rendeltem SH-Rodemectin spot on cseppet és (a korábbi orvos javaslatára) hetente egyszer lekezeltem vele (tehát ezen a héten kedden, már harmadszorra). Úgy tűnt, hogy használ is, bár érdekes módon egy hét elteltével, azért mindig elkezdte piszkálni a nyakát. Ma észrevettem, hogy tegnap éjjel óta megint óriási foltot tépkedett ki... a nyaka alatt ökölnyi foltban ismét kopasz. Gondolom, ennyi kezelés után már kizárható, hogy parazita okozná.
Ön szerint mi okozhatja? Mit tehetnék, hogy végre elmúljon ez a tépkedés? Úgy sajnálom szegénykémet...

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel

S.Betti

Kedves Betti!

Ahogy orvosuk gyanakodott rá a parazita fertőzés lehet egy ok. Lehet a bőr bakteriális, vagy gombás gyulladása is, amit bőrkaparék vizsgálattal megállapíthatnak.
Egy másik igen gyakori ok szokott lenni a rostok hiányos etetése, tehát a széna alacsony fogyasztása. Ez nem biztos, hogy azért következik be mert ön nem ad szénát a nyuszinak, hanem azért is előfordulhat, mert a nyuszkó az etetett táppal jól lakik és nem eszi már meg az egyébként ott illatozó szénát. Ilyen esetben a táp mennyiségén csökkenteni kell és így a nyuszi vissza fog térni a szénafogyasztásra is, ami nélkülözhetetlen a jó bélmozgások és a rostigény kielégítésére.
Szőrtépést néha unalom esetén is tapasztalhatunk, amikor a nyuszi ezzel foglalja el magát magányos óráiban. Ennek megoldása sokszor a legnehezebb, hiszen több aktív foglalkozással töltött órát kell beszuszakolni a napba, esetleg több játék beszerzésével foglalhatja le kedvencét.
A szőrhiányos területek jódoldatos (betadin) ecsetelését én szoktam javasolni, mivel ezek a bőrfelületek potenciálisan fertőződhetnek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Ami azt illeti, az én nyuszim - hiába próbálkoztam bármivel - nem fogadja el a szénát... éppen ezért Cuni Complete tápot adnok neki (ebből a szempontból talán ez ér a legtöbbet). Nyilvánvaló, hogy rosthiánya lehet; de létezik, hogy csak két év elteltével jut eszébe, hogy elkezdje tépkedni magát? És, még annyi kérdésem lenne, hogy hagyjam abba a kezelést a Rodemectinnel (végtére is, már harmadszorra cseppentettem neki három hét alatt és nincs javulás) vagy, ez azért nem árthat neki?

Köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel

S.Betti

Kedves Betti!

Egyszer még cseppenthet egy hét múlva a nyuszira, de utána befejezheti ezt a kezelést, mert egy négy hetes kúrának elég kell lennie.
Ahogy írtam is, további vizsgálatoknak a bőrkaparék vételt javasolnám. Sokszor bőrgomba van ilyen fertőzések hátterében, de erről jó meggyőződni, vagy kaparék, vagy például UV lámpás vizsgálat alapján.
A rosthiányt mindenképpen pótolni kell. Ma már léteznek olyan termékek is, melyek szecskázott fűféléket, gyógynövényeket is tartalmaznak és kifejezetten étvágygerjesztő illatúak, legalábbis a nyuszik számára. Sok tápbolt is forgalmazza ezeket, de akár állatpatikában is hozzájuthat. Vannak nagyon kis kiszerelések is, amikkel kísérletezhet. Fontos lenne, hogy a nyuszi rendszeresen fogyasszon rostokat, mert a napi táplálék 16%-át kellene ennek kitenni egy egészséges bélműködéshez.
Ha még felmerülne kérdés, nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Ma megint elvittem a nyuszikámat az orvosunkhoz. Említettem neki a rosthiány lehetőségét és javasolta, hogy próbáljuk meg a Fibreplex pasztát (holnap megyek érte). A parazitát a hosszas kezelések után kizártuk... ami a gombát illeti, szerinte az egyáltalán nem valószínű. Úgy döntöttem, hogy radikálisabban fogok fellépni a szénaügyben! Ezentúl csak este fog kapni tápot (akkor sem sokat, hiszen az egész nyúl nem több kb. 800 grammnál), napközben pedig csak a széna lesz előtte. Egyszer már próbálkoztam ezzel, akkor éhségsztrájkba kezdett és két nap után megsajnáltam. Nem létezik erre a problémára valamilyen hatásos trükk?

Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségét!

Üdvözlettel

S.Betti

Kedves Betti!

Az említett pro- és prebiotikus pasztát magam is nagyon jó minőségűnek tartom és a saját nyuszimmal is rendszeresen használjuk.
Én azt javaslom, hogy próbálkozzon kicsit magasabb rosttartalmú takarmányok adagolásával ha a nyuszi teljes sztrájkkal lázadna a széna etetése ellen. Ilyen takarmányok az előző válaszomban is említett apróra szecskázott gyógynövényes takarmányok, vagy például a szárított borsószirom is megfelelhet. Ha a nyuszi szereti a zöldeket fogyasztani akkor ezek is megfelelhetnek. Ilyen zöldek például a herefélék, vagy a répa zöldje is, amit etetés előtt legalább egy napig fonnyasztani kell. Erre azért van szükség, hogy a víztartalom csökkenjen, ezáltal megakadályozva a felfúvódás lehetőségét. Ha korábban nem sok ilyen zöld takarmányt etetett a nyuszival, akkor fokozatosan emelheti a mennyiséget, mert a hirtelen nagy mennyiségű zöld hasmenést okozhat. Persze, ha az említett pasztát eteti közben a nyuszival, akkor nem szokott jelentkezni a hasmenés.
Ha kérdése van még nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

A nyuszink több mint 3hónapos. Már majdnem 2hónapja, hogy van a nyakán egy kopasz folt! Elvittük már állatorvoshoz, többször is, külső élősködőt nem láttak egyszer sem! A szőrtelen helyen, olyan mintha ki lenne száradva a bőre. Az egyik állatorvos "kék" kenőcsöt adott rá, amivel kentük is, majd a másik Cortizeme krémet! Nem látunk változást a nyuszink nyakán! :(
Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Kitti!

Lehetséges, hogy gombás fertőzésről van szó. Orvosuk ellenőrizheti ezt UV lámpa fénye alatt, vagy bőrkaparékot küldhetnek laborvizsgálatra is a fertőzés ellenőrzése miatt.
Gomba kezelésére Betadinos fertőtlenítés után Canesten kenőcsöt javasolnék napi kétszer 12-14 napon keresztül.
A kezelést segítheti gombaellenes vakcina beadatásával is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia