Jelenlegi hely

tösszögés, orfolyás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Vagy egy 6 hónapos nyuszink, aki az utóbbi időben sokat tüsszög és folyik az orra. Elmentünk állatorvoshoz aki adott neki gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot, ami 6 napig kell még neki adnom. Egy kicsit meg vagyunk ijedve, mert a tüsszögés nem nagyon múlik, az orrfolyás sem, és néha olyan mintha köhintene. Azt mondta az orvos, hogy lehet hogy hosszabb ideig kell szednie majd a gyógyszert. Egyébként a kedve és az étvágya jó. Nyugtasson meg doktornő, hogy meg fog ebből gyógyulni, mert olyanokat is olvastam, hogy bele is pusztulhatnak ebbe a betegségbe.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Mónika

Kedves Mónika!

Tény, hogy a nyuszik nagyon érzékenyek lehetnek a légúti megbetegedésekkel szemben. A felső légutak betegségét gyakran Pseudomonas baktérium fertőzése okozza, ami valóban nagyon makacs lehet és előfordulhat, hogy heteken keresztül zajlik majd a nyuszi kezelése. Érdemes lehet az orrváladékból mintát venni, ha nem reagál a most adagolt antibiotikumra és elküldeni laboratóriumi baktérium tenyésztésre és rezisztencia vizsgálatra, amiből megtudhatja pontosan, hogy milyen kórokozók szaporodtak el a légutakban és milyen antibiotikum a leghatékonyabb a kezelésükre.
Kiegészítésnek immunerősítő és vitamin készítményeket javasolnék, illetve az antibiotikum miatt probiotikumot is, amit vény nélkül megvehet állatpatikában.
Az idejében kezelt és megfelelően ellátott, ápolt nyuszik nagyon jó eséllyel gyógyulhatnak.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm a biztató válaszát.
Ma voltunk az állatorvosnál már sokkal jobban van,de még egy hétig szednie kell az antibiotikumot, és mellette immunerősítőt is adunk neki.
üdvözlettel: Mónika

Kedves Mónika!

Örülök a javulás hírének és kívánok további jobbulást! Ha kérdésük merülne még fel, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia