Jelenlegi hely

Fekély

Fórum: 

Kedves Doktornő! Hozzánk került egy 8-9 hónapos castor rex nyúl. Mindkét hátsó lábán kb 1x1 cm-es fekély van, a lábujjai talpán nincs szőr. A hátsó lábai egész belső oldalán a szőr csapzott, a bőr kipirosodott. Mi zuhannyal jól megmostuk ezeket a bajos területeket, és szalmás-szénás alomra tettük, hátha javulna. A nyúl egyébként nincs lesoványodva, kielégítően eszik, és rengeteget iszik. Próbálja nyalakodással tisztogatni magát. Kérem szépen, segítsen, hogy mivel gyógyíthatnánk meg a fekélyét, illetve a kipirosodást helyrehozhatjuk-e valamivel. Van-e valami ellenszer (akár házi, akár gyógyszer), amit nem baj, ha nyalogat magáról a nyúl? Mit tegyünk azért, hogy ne rosszabbodjon az állapota, tartható-e így tovább ez a nyúl? Várom válaszát. Tisztelettel: Barna Gáborné

Kedves Barnáné!

A talpfekély kialakulásának folyamatához általában szükséges egy túlsúly, emellett kevés mozgás és nedves tartási hely. Ha a nyuszi túlsúlyos, akkor szükséges lesz egy kis fogyókúra is a tartós javuláshoz. A gyakori vastag almozás önmagában is sokat segít , illetve a későbbiekben megakadályozza az újabb talpfekély kialakulását.
Nagyon sok hámosító kenőcsöt javasolnak a kezelésre, de ezek közül én kifejezetten a körömvirág kenőcsöt javasolnám önöknek. Naponta 4-5 alkalommal is kenje be az érintett területeket és a kezelést egészen addig folytassa, amíg nem gyógyul be minden seb, illetve elkezd ismét szőrösödni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Sajnos ez a nyuszi ma reggelre elpusztult (nem tudom, szerepet játszhatott-e ebben a talpfekélye - reggel néztem, igen mélyek voltak, és az egyik gennyes volt, ja és az első lábain is voltak :( Az a meglátásom, hogy lehet, hogy ezt a jószágot már nem lehetett volna meggyógyítani.
Mivel a saját meglévő állományunkban is előfordul néha ez a probléma, a tanácsát nagyon szépen köszönöm. Nem felejtem el, és alkalmazni fogom. Én mindennap köztük vagyok, mindegyik nyúllal kontaktusba kerülök az etetések, reggeli takarítás, simogatás során, ezért hamarabb észreveszem, ha valamelyik állatnak valami baja/betegsége van.
Köszönöm szépen a tanácsát.
Tisztelettel: Barna Gáborné

Kedves Barnáné!

Nagyon sajnálom a nyuszit! Itt valószínűleg tényleg későn érkezett a segítség.
A többi nyuszikának jó egészséget kívánok, és ha gondjuk lenne, akkor írjanak nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia