Jelenlegi hely

Oltás

Fórum: 

Tisztelt Doktornõ! Úgy tudom hogy a nyuszik 6 hetes korban megkaphatják az elsô kombinált oltást és 1 hónap mulva ezt megismételni, majd félévente. A kérdésem az lenne hogy ha van egy 3 hónapos nyuszim, akinek még nincs semilyem oltása, és most beoltom, akkor neki is meg kell ismételni egy hónap mulva? Van egy 1 éves nyuszim is és vele is ugyanez a helyzet mint ezzel a 3 hónapossal. Válaszát, tanácsát elõre is köszönöm.

Kedves Csaba!

A válasz: igen. Azért kell ismételni első alkalommal az oltást, hogy a védettség erős legyen. A myxomatosis és a vérzéses nyuszibetegség is halálos ezért szükséges az erősítő ismétlő oltás. Nem számít, hogy a nyuszi 1 éves, vagy 3 hónapos, hiszen egyikük sem találkozott még ezekkel a betegségekkel (szerencsére), így mind a kettejükre ráfér az ismétlő vakcinázás is.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm a válaszát. Az lenne még a késdésem hogy ez az almaecetes dolog hogyan müködik, mert sokat hallottam ismerôsöktõl hogy valamilyen idôközönként almaecetes vizzel itatják a nyulaikat mert hogy rendben tartja az emésztésüket. Azért kérem ebben a dologban a tanácsát mert nem tudom hogy milyen almaecet kell és hogy milyen arányban kell a vizbe keverni meg hogy milyen idõközönként kell ezt alkalmazni. Nem szeretném ha valamit elrontanék és bajuk lenne miattam. Válaszát, tanácsát elôre is köszönöm.

Tisztelt doktornõ! Ma reggel észrevettem hogy az egyik bak nyulam gubbaszt a sarokban, nem jött elôre szokás szerint etetésnél és a tegnap esti étele is megmaradt. Leellenôriztem egy kicsit de nem láttam rajta hasmenés vagy felfuvódás tüneteit, viszont belenéztem a szájába és észrevettem hogy az egyik elsô alsó metszôfogának a fele le van törve. Az etetôtál betonból van mert a fa tálat mindig hajigálta. Lehetséges hogy ezt is próbálta hajigálni és beletört a foga, ezést nem tud enni? Van összefüggés a két dolog között? Hogy tudnék rajta segiteni? Válaszát, tanácsát elôre is köszönöm.

Kedves Csaba!

Az almaecettel savanyítani szokták a bélcsatorna tartalmát, ami a nem megfelelő bélbaktériumok elszaporodását gátolja. 100 ml vízbe 2-3 csepp almaecetet szoktam javasolni. Ezt hetente egyszer, vagy kéthetente 2-3 napig javaslom.
Megoldás lehet a probiotikus kúra is, amit havonta egyszer ajánlanék 3-4 napig.
Bizony a letört fog is ok, lehet, de persze más emésztőszervi baj is. Ha nem tudja jól felvenni a táplálékot a nyuszi, akkor az mindenképpen táplálék visszautasítást von maga után. Ilyenkor bizony érdemes ellátogatni orvosukhoz, hogy a letört fogat megvizsgálja, ha kell lecsiszolja, illetve az ellenoldali fogat kell szemmel tartani, nehogy túlnövekedjen.
Megpróbálhat pépesített répát adagolni fecskendőből, hiszen az nagyon nem jó, ha a nyuszi nem eszik.
Vásárolhat pürésített bébiételt is, amit szintén fel tud szippantani fecskendőbe és a nyuszi szájába nyomhat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm az eddigi válaszait. Azt szeretném még kérdezni hogy mindegy hogy milyen almaecetet használok? Vagy csak egyfajta almaecet van?

Kedves Csaba!

Gyakorlatilag mindegy melyik fajtát válassza.
Nagyon szívesen segítek, amiben tudok máskor is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia