Jelenlegi hely

Fogprobléma

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Nem nagyon engedi a nyuszim (3 éves, bak) hogy megnézzem, de mintha úgy láttam volna, hogy az egyik metszőfoga borzasztóan hosszú és befelé visszahajlik, mintha kampó-szerű lenne. Most utána olvastam a fogvágásnak-csiszolásnak, olvastam, hogy Ön az utóbbit alkalmazza, és azt is, hogy ez bódítással jár. Ez a beavatkozás mit takar pontosan? Meddig lesz bódult a nyuszi, mikor tud utána rendesen enni, és használni a lecsiszolt fogát? Ne haragudjon a gyerekes kérdésért, de mennyire kell félni ettől a beavatkozástól (kérdezi ezt egy már többszörösen negatív tapasztalatokat megélt nyuszitartó).

Köszönettel: Varga Krisztina

Kedves Krisztina!

Gázos bódításról van szó, ami a legbiztonságosabb. Ebből gyakorlatilag a gáz kilégzését követően rögtön felébred a nyuszi, és a beavatkozás után 30 perccel már nyugodtan ehet is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Elnézést a személyes zaklatásért, demár kétségbe esésemben önhöz tudok csak fordulni.
A 9 hetes kis nyuszink 1-2 hete elkezdett gubbasztani,és alig enni. Valamint észrevettük, hogy mindig vizes a szőre. Később láttuk,a nyála folyik, és kicsit sárgás szinü, büdöses szagú a nyála.
Elvittük gyorsan orvoshoz elözö hét kedden.
Ott meg lett röntgenezve és viszgálva a fogazata- mert ez volt a gyanu. De semmi baj nincs a fogával. Csak egy sebet találtak a szája oldalán belülröl,mintha ráharapott volna.
Kapott tápszert,amit vizben kell feloldani,azóta fecskendövel etetjük,és fájdalomcsillapitot is adunk neki,napi 0,2mg-ot. Ez megy egy hete.
A közérzete azóta kicsit javult, már nem gubbaszt annyit,ujra szaladgál,viszont néha fura-híg a széklete,és lehet,hogy fájdalmai vannak,mert hangosan kocogtatja a fogait gyakran,ahogy azelött nem. Szénát azóta sem eszik.
A sárga és büdös nyál folyás nem mult el,söt, mintha egyre több lenne-azt mondta az orvos majd elmulik. De már teljesen ki van kopva-hullva az állán szegényke szöre,mert állandóan nedves. Tegna este megmostam ahol sárga lett a szöre,megszáritottam óvatosan,megfésülgettem.De ma mikor hazaértem ugyanolyan nyálas és vizes volt mindehol.Gubbasztott egész nap,és csak nagyon aprókat bogyózik. Kérem segitsen a válaszával,nagyon félünk,nem tudjukmi lehet vele. Az állatorvos nagyon drága volt, és nincs most pénzünk rá,hogy ujra elvigyük öt jelenleg orvoshoz,alözöleg is a félrerakott pénzemböl tudtam pont kifizetni a költségeket. Az elözö orvos azt mondta, ahogy begyogyul a seb,elmulnak a tünetek. De nagyon aggódom. Érdemes valóban várni,vagy jogos az okom az aggodalomra? Kérem segitsen ha tud, bár tudom nehéz látatlanban,de minden tünetet pontosan leirtam.
Nem ismer esetleg valami alattomos betegséget,aminek még lehetnek ezek a tünetei? Nagyon köszönöm a válaszát, Bartha Viktoria.

Kedves Viktória!

Én javasolnék antibiotikumot is szedetni a nyuszival, mivel bakteriális szájfertőzésnél ez fontos lenne. Ezt csak az állatorvosa adhat, főleg mivel a nyuszinak elég speciális igényei vannak a gyógyszerek szempontjából. Ha visszamegy orvosukhoz csak antibiotikumot kérni az nem lesz olyan drága, mintha kezelnék is.
Szájfekélyeket egyébként még veseelégtelenség tud okozni például.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Szombaton voltunk Önnél, amikor lecsiszolta Manó fogait. Ezúton is köszönöm. Ahogy mondta, késő estére kitisztult, és azóta is minden rendben, mintha még aktívabb is lenne, mint előtte :) Egy dolog viszont zavar: még annyi szénát sem eszik, mint azelőtt. Ahogy említettem, eddig is hadilábon álltunk a szénával, de legalább eszegette. Most olyan, mintha nem tudná megrágni. Ugyanezt tapasztalom az almaszirommal (ami a kedvence). Ezt elveszi, de az első fogaival nem tud vele mit kezdeni, így forgatgatja a szájában és a hátsókkal rágja. Ez normális, mert még nem tudott hozzászokni ahhoz, hogy "újra vannak első fogai" és/vagy ennyire hozzászokott ahhoz, hogy a hátsókkal táplálkozik? Vagy lehet még fáj neki vagy érzékeny? Legyek még türelmes? :)
Köszönettel: Varga Krisztina

Kedves Krisztina!

Még meg kell szoknia a változást a nyuszinak. Hamarosan könnyebben fogja felvenni a szénát és az almaszirmot is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen! ;)

Üdv.: Varga Krisztina

Kedves Krisztina!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia