Jelenlegi hely

Alom

elizabet1997 képe
Fórum: 

Kedves Doktornő!

Egy másfél éves bak hollandi törpenyulam van, és az a probléma adódott, hogy nem akar belemenni az alomtálcájába. Egy éve hogy nálam van a nyuszi és eddig semmi probléma nem volt az alommal kapcsolatban, ami fapellet. Egy hete újfajta pelletet vásároltam (mert amit eddig használtam már nem kapható), de csak 2 napja nem hajlandó belemenni. Lehet, hogy az újfajta alom illata/szaga miatt (mert kicsit faforgács illata van) vagy valami betegség miatt nem akarja használni?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Elizabet

Kedves Elizabet!

Valószínűbb, hogy a nyuszinak az alommal van baja. Természetesen ha azt tapasztalná, hogy nehezebben ürít vizeletet, esetleg sír is pisilés közben, vagy a széklet változna meg, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
A nyusziknál azonban elég gyakori, hogy nem tetszésüket szétpisiléssel jelzik. Ez náluk amolyan sztrájk jellegű dolog. Saját nyuszimmal is tapasztaltam hasonlót. Ha már nem kapható a régi alomanyag, vagy ahhoz nagyon hasonló, akkor nincs mit tenni hozzá kell szoktatni az újhoz a nyuszit. Ehhez türelemre lesz szükség. Szétpisilés, vagy kakilás esetén csak akkor kapjon szidást a nyuszi, ha rajtakapja a cselekményen. Ha már bepisilt korábban, akkor ő nem fogja megérteni, hogy miért kap szidást, mert nem kapcsolja össze a vizelet foltot a helytelen cselekedettel.
A másik jó módszer, hogy amint látja, hogy a nyuszi pisiléshez készül, akkor azonnal megfogja és beteszi az alomba és ha elvégzi a dolgát akkor jutalmazza, megdicséri.
Kicsit munkaigényes a dolog, de 2-3 hét alatt biztosan eredményre jutnak!
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia