Jelenlegi hely

szőrtépés

Fórum: 

kedves doktornő!
van két lány kisnyuszim, egy törpenyúl és egy kistestű cser. a törpenyúl kb 1 éves, a cser pedig fél. egy ketrecben laknak (kb 1 méter*60centi), kezdettől fogva jó barátok, nagyon szeretik egymást. a törpe nyuszi kezdettől fogva időközönként "meghágja" a cser nyuszit, de nem verekednek össze. A problémánk: amióta nagyon rákapcsoltak a távfűtésre, nagyon elkezdett vedleni a törpenyuszi, de mostanra már kihullott a felesleges szőradag, viszont kb 1,5 hete arra lettem figyelmes, hogy a cser nyuszi egy kb 5*5 centis foltban csócsálja törpinek a szőrét a lapockája környékén. nem tépi, nincsis kikopaszodva a folt (talán egy picit rövidebb), csak csámcsog rajta és olyankor tocsog a nyáltól. félek attól, hogy esetleg a törpe nyuszinak van valami bőrbatagsége (bár ennek jele eddig nem mutatkozott) vagy hogy a cser nyuszinak összetapad a benyammogott szőr a beleiben. mindig szokott bent lenni náluk friss víz, széna, heti 3-4x kapnak zöldséget/gyümölcsöt (általában répát, zeller zöldjét néha, ritkán egy kis almát) és minden nap kevés tápot; a piszkos forgácsot is rendszeresen kiszedem alóluk (kb heti 1-2 alkalommal, attól függően, mennyire szennyezett)
arra lennék kíváncsi, hogy ez a bundacsámcsogás normális, vagy valamilyen betegségre utalhat és lehet-e tenni ellene valamit, vagy inkább ha rosszabbra fordul, vigyem el öket állatorvoshoz?
válaszát előre is köszönöm!

Kedves Andi!

A szőrrágás elsősorban a rosthiány jele. Nagyon tipikus ilyen esetben, hogy a nyuszik vagy saját magukat, vagy társukat elkezdik "szőrteleníteni".
Érdemes lenne megfigyelni a nyuszikat, hogy a cser eszik-e rendesen szénát, vagy inkább csak a törpe fogyasztja azt lelkesen.
Ilyen esetben az szokott lenni a megoldás, hogy csökkenteni kell a táp mennyiségét és a szénáit növelni kell. Ha aggódik, hogy nagyon nagy terület szőrtelen már a törpén és fél, hogy a cser pocakjában összeáll a szőr (ez valóban előfordulhat) akkor frissen facsart ananászlevet adhat a nyuszinak napi 2x5 ml adagban szájon át. Ezt egy hétig érdemes tartani.
Elviekben a rosthiány pótlásával a szőrrágás magától abban marad. Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia