Jelenlegi hely

szőr hullás.

Fórum: 

Kedves Doktornő.
Érdeklődni szeretnék hogy normális e hogy az oroszlánfejű törpenyuszink télen nagyon hullajtja a szőrét? Illetve az étvágya is csökkent=(. Rendszeresen kap friss vizet, tápot. Van a ketrecében nyalósó, kap friss zöldséget, de egyiket sem eszi meg.
Válaszát előre is köszönöm:
Máthé Henrietta

Kedves Henrietta!

A jelenség normális is lehet, ha erősen fűtenek a lakásban, főleg ha padlófűtésről van szó. Ilyenkor a viszonylag magas hőmérsékleten a nyuszi úgy érzi át kel építenie a bundája szerkezetét és diffúzan az egész testről megindul a szőr hullása.
Ha azonban a szőrhullás csak foltokban jelentkezik, ott lehet fertőzés, hormonális betegség, vitaminhiány is a háttérben. Néha vitamin és ásványi anyag hiány esetén, főleg a kórkép kezdeti szakaszában lehetséges a teljes testről a szőrhullás, de ilyen esetben látványos, hogy az új szőrzetek is csenevészek, töredeznek, nehezen fejlődnek.
A vitaminhiány kiküszöbölése érdekében multivitamin cseppeket javasolnék, melyet állatpatikában vény nélkül meg lehet vásárolni. Ezt közvetlenül a nyuszi szájába is cseppenthetik, így nem kell attól tartani, mint a nyalósó esetében, hogy nem veszi fel a szükséges mennyiséget a nyuszi. Két hétig tartó vitaminkúrát követően láthatóvá válik az eredmény az egészségesebb, erősebb, csillogó szőrzet képében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia