Jelenlegi hely

Székrekedésféle

Fórum: 

A törpenyuszim mostanában (kb 4 napja kezdődött) keveset kakil, vagy van nap mikor egyáltalán nem. Az életkedve ugyanolyan jó, rohangál, futkorászik, nyalogat, iszik rendesen amennyit szokott-pisil is, és eszik is. De viszont nem tudok mit kezdeni a székrekedésével. Utoljára egy napja ürített, kisebb bogyókat mint a megszokottak, de nem volt bennük szőr, meg semmi ilyesmi, normál állaguk volt. Azóta csak pisilt. Mit kéne tennem?

Kedves Kitacand!

Itt nyilván nincs rendben a nyuszi emésztése. Ha nem eszik elég rostot, azaz szénát a nyuszi, akkor szokott hasonlóan besűrűsödni a széklet. Több szőr nyelése esetén is hasonló a probléma. Ebben az esetben szőroldásra frissen facsart ananászlevet is kell adni neki heti 2-3 alkalommal 5-5 ml-t. Tápból vegyen vissza a gazdi és emelje meg a széna adagját. Ha nagyon sűrű a széklet 4-5 napig napi 1x5 ml paraffin olajat is adhat a nyuszinak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Van egy 4 hónapos törpe nyuszim, 2 napja reggel furcsán viselkedett, gubbasztott a sarokban fortyogott a hasa is picit, és alig mozgott. A széklete kisebb és keményebb volt. Hagytam neki bőven szénát majd elmentem otthonról. Mikor haza jöttem a széna ugyan úgy volt, esetleg bele-bele csíphetett, vizet viszont ivott bár nem sokat. Puffadásra gyanakodtunk. Még aznap elvittem az orvoshoz, megvizsgálta és korpa tablettát javasolt, 2-3 tabletta feltörése, vízzel hígítva napi 2x-3x egy hétig kb. Gondolom rost hiány miatt is. Az lenne a kérdésem, mivel tudtom szerint a korpa tablettában van élesztő, ami a nyuszinak lehet káros. Attól még adhatom, mert inkább segíti, mint károsítja vagy hagyjam?!

A másik, hogy hullik a szőre és olvastam, hogy nem tesz jót a nyuszinak ha lenyeli. Hogyan tudnám megakadályozni?

Köszönöm, Bogi

Kedves Bogi!

A nyuszinak elsősorban probiotikumra van szüksége. A lenyelt szőr mennyiségét nagyban csökkentheti ha sokat fésüli illetve szájon át adott frissen facsart ananászlével oldhatja a gyomorban lévő szőrszálakat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Múlthéten csütörtökön valószínűleg megehetett valami olyat a nyuszim ami nem neki való lett volna,este már gubbasztott,pénteken nem változott a helyzet és már nem is evett, és már széklete sem volt, ezért elvittük orvoshoz! kapott antibiotikumot meg bélmozgás serkentőt! De ezek sem segítettek ezért megint mentünk, akkor már beöntést is kapott meg megint szuri.Nem evett már 3 napja semmit, mára meg annyira legyengült, hogy már inni mozogni sem bír! Ma is mentünk dokihoz,megint kapott beöntést,szurit.Ilyen, szelés széklete van!az volna a kérdésem, hogy esetleg volna valami amit tudnék bármit csinálni amivel ételhez juttatom! A doki azt mondta, hogy a probiotikumnak kéne segítenie, amúgy mást nem igen tud tenni! De attól tartok, hogy éhen fog halni! Sürős volna, mert nem tudom meddig húzza szegénykém! :(
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Kedves Timcsó!

A nyuszinak infúzióra lett volna szüksége, amit természetesen az orvosuknak kell adni. Ön fecskendőből bébiétellel etetheti illetve itathatja a nyuszit. Aranyszabály, hogy nyulat soha, de soha nem hagyunk éhezni, mert neki 1 nap koplalás emberben 3 nap éhezéssel ér fel.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia