Jelenlegi hely

anyagcsere

Timi21 képe
Fórum: 

Tisztelt Doktor Nö!

Nagyon hálás lennék, ha tudna idöt szakítani kérdésemnek, ami,lehet, kicsit összetett: 6 éves lány kosorrú törpenyusziról lenne szó, kb.4 héttel ezelött arra értem haza, hogy kedvetlenül gubbaszt és véres (véresnek tünö, sötét vizelet tócsa volt mellette-nem evett semmi olyat,ami színezhette volna,és normál esetben használja a wc-jét) enni egyáltalán nem akart és a megszokott bogyó-mennyiség sem volt a wc -be-semmi,egy amit elfogadott az a víz volt,szemmel láthatóan szenvedett a kedvenc nasija sem kellett,estig még egyszer volt véres? vizelet, arra gondoltam,h. ha nem eszik,nehogy leálljon a bélmüködés, édeskömény teát itattam vele,és próbáltam a hasiját simitani, 5-6 órára rá kezdett enni,elevenebb lett és lett széklete is, másnap az állatorvosnál, a veseköveket röntgennel kizártuk, és mivel a nyuszi eleven volt, engedtem férjem unszolásának,hogy mivel már jól van,ne tegyem ki felesleges megpróbáltatásnak-más kivizsgálás nem volt,azóta viszont a nyuszi jóval több vizet fogyaszt,eddig este,mikor friss vizet kapott, még félig volt az itató,most, meg már délután fel kell neki tölteni, mert üres,és rettenes "falánk" lett,percek alatt befalja az eledelt ami máskor még délben a tálban volt,elfogy reggel,nem változott semmi,az etetési szokásokat illetöen,mindenböl ugyanúgy és ugyanazt a fajtát kapja,meg persze ott van neki a friss széna....és persze a "bogyókat" is kétszer akkorákat "gyárt"......Mi történhetett? Mire utalhatnak ezek a jelek? Milyen kivizsgálást lenne célszerü elvégezni?Egy bent a szobában élö kis nyuszi-családtagról lenne szó, fiu-nyuszival sohasem volt,egyedül van. Köszönöm,hogy meghallgatott.
Timi

Kedves Timi!

Az egész esetben nekem az a legfurcsább, hogy a véres "vizelet" csak két alkalommal volt látható. Az jó hír, hogy a húgyutak rendben voltak, de sok esetben a hasonló tüneteket a méh gyulladása okozza. A hormonális változások például okozhatnak falánkságot és a sok víz ivása is méhgyulladásra utal. Bár a nyuszi most jól van, én mégis további vizsgálatot javasolnék, sőt tovább megyek egy ivartalanítást is. Még ha a méh rendben is van, nagy a valószínűsége, hogy a tapasztalt tünetek petefészek cisztával hozhatók összefüggésbe.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Timi21 képe

Kedves Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát, azt hiszem nem fogom halogatni a további kivizsgálásokat.6 éve teszi szebbé a napjainkat ez a kis szörgombóc és nem szeretném ha szenvedne.Köszönöm és nagyon hálás vagyok.
Baráth Timi

Kedves Timi!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Timi21 képe

Kedves Doktornö!
Múlt héten Nyuszmusszal abszolváltunk további kivizsgálásokat,és valóban bebizonyosodott a méhgyulladás....azóta már túl vagyunk a mütéten (szombaton volt) és most lábadozik a nyuszi (meg persze kaptunk antibiotikumot is)...csak ami aggaszt,az az,hogy a vérében magas volt a cukorszint...bevallom bünösnek érzem magam,mert sajnos jutalomfalatkát szokott kapni,és sajnos ezek mind tartalmaznak cukrot....most már tudom, hogy nem hiába mondják, hogy a nyuszinak legjobb csak a friss széna....önnek volt ilyennemü tapasztalata?mit tehetnék?Az állatorvos is figyelmeztetett,hogy a gyógyulás is így hosszadalmasabb lehet.... Hogy segíthetnék a Nyuszkónak lábadozni? Nagyon szépen köszönöm a válaszát

Kedves Timi!

A legjobb nyilván ha abszolút kiírtja a jutalomfalatokat a nyuszi étrendjéből. Ha marad a széna és esetleg egy kis táp akkor hamarosan rendeződhet a vércukorszint és a sebgyógyulás is normális ütemben fog zajlani. A seb gyógyulását Pana Veyxal, vagy Vetramil kenőccsel gyorsíthatja.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Timi21 képe

Kedves Doktornö!
Köszönjük szépen gyors válaszát!
Timi és Bence-nyuszi

Kedves Timi!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia